Huawei FreeBuds Pro 2 – Sunet cu certificare Devialet

Huawei FreeBuds Pro 2 – Sunet cu certificare Devialet

Scris de | 31 august, 2022

De la așa-numitul „moment zero” din urmă cu câțiva ani, când guvernul Statelor Unite făcea din Huawei o companie non grata, gigantul din Shenzhen și-a dat seama că va avea o problemă pe viitor pe partea de smartphone-uri, una pe care nu o va rezolva cu ușurință. Astfel că una din deciziile cele mai simple pe care le-a avut de făcut a fost aceea de a-și concentra eforturile uriașe din zona telefoanelor în alte sectoare, fie ele laptopuri, căști sau smartwatch-uri.

Așa se face că produsele Huawei din ultimii ani în aceste categorii au ieșit în evidență poate mai mult decât ne-am fi așteptat, iar device-uri ca Huawei FreeBuds Studio sau seria Huawei MateBook sunt în continuare alegeri excelente pentru utilizatori, chiar și la ani buni de la lansarea lor. Mai mult decât atât, pot fi cumpărate și la prețuri mult reduse față de rivalii din domeniu.

Însă o anumită categorie de produse a primit atenție specială din partea Huawei în ultimii ani, chinezii lansând o mulțime de device-uri de acest tip. Mă refer, bineînțeles, la căștile true wireless, pentru care compania oferă modele foarte variate, de la mai ieftinele Huawei FreeBuds 4i până la noua variantă de FreeBuds Pro, ajunsă la a doua generație, și asupra căreia vom arunca o privire în rândurile următoare.

Design

Încă de la prima privire asupra cutiei lui FreeBuds Pro 2 vei observa principala diferență față de prima generație: un înscris în partea din dreapta jos care indică faptul că noua pereche de căști a fost realizată în colaborare cu francezii de la Devialet. Compania din Hexagon este recunoscută pentru standardele ridicate din domeniul audio, astfel că numele lor ar trebui să demonstreze calitatea la care vor cel puțin să se ridice FreeBuds Pro 2.

Căștile sunt disponibile în 3 variante de culoare: Silver Blue, Ceramic White și Silver Frost, iar eu le-am testat pe cele din urmă. În cutie mai primești cablul de încărcare și tips-uri de diferite mărimi, pentru a potrivi căștile mai bine în ureche. Carcasa de transport nu e foarte mare, iar închiderea este magnetică și destul de puternică. Pe spate se văd logo-urile Huawei și Devialet.

Carcasa oferă un feeling premium, la fel ca și căștile, având un aspect foarte elegant și plăcut ochiului. Nu este nici foarte grea, cântărind aproximativ 52 de grame, și poate fi încărcată wireless, în apoape două ore, fără căști înăuntrul ei. Pe fir, încărcarea va fi evident mai rapidă, și ar trebui să dureze aproximativ 40 de minute, tot fără căști. Mai multe detalii despre baterie vă voi dezvălui mai târziu însă.

Căștile au un stem (acel mic element care iese din ureche) destul de mic, și o formă care le face să stea în urechi fără probleme. Pe stem este marcat numele Huawei, destul de mic însă pentru ca cineva să nu îl poată vedea decât dacă stă foarte aproape de urechea ta (caz în care ar trebui să îi spui persoanei respective să nu mai facă asta).

Sunet

În ceea ce privește sunetul, Huawei reușește să integreze o calitate foarte bună pe FreeBuds Pro 2, continuând astfel succesul pe care l-a înregistrat cu prima generație (cu micile îmbunătățiri by Devialet de data asta). Ai patru moduri de sunet predefinite din care poți alege în aplicația AI Life, însă notabil e faptul că doar primul dintre acestea este realizat în colaborare cu Devialet, cel Default. Mai poți selecta și Bass Boost sau Treble Boost, pentru accentuarea joaselor sau înaltelor, dar și Clear Vocals, dacă vrei ca sunetul să fie concentrat pe vocea artistului pe care îl asculți.

Soundstage-ul este destul de variat, reușești să distingi mai toate instrumentele de pe A Man Without Love de la Engelbert Humperdinck, precum și diferitele sunete dintr-un story podcast sau momentele de respirație mai accentuate ale unui cântăreț în timpul unei versiuni live a unei melodii.

Înaltele nu m-au dat pe spate, dar nici nu pot să spun că m-au nemulțumit. Mi se par foarte bine calibrate, fără să îți spargă urechile, dar nu am avut impresia că ar ieși cumva în evidență față de ce am auzit pe alte căști din același price range.

La joase însă, bass-ul este mult mai pronunțat ca în alte cazuri, și asta se traduce într-un sunet grav, dar nu exagerat, cumva un ton mai abrupt, puternic, dar care se simte foarte bine în urechi. Am observat și că am „tras” mai mult în direcția pieselor cu mai mult bass, conștient sau nu, și am ascultat de exemplu BagBak de la Vince Staples mult mai des în ultima perioadă, deci posibil ca și asta să fie o cauză a felului în care am perceput sunetul joaselor.

În ce privește mediile, rareori găsesc motive de a mă plânge, pentru că majoritatea căștilor merg fie într–o direcție (prea mult bass), fie în cealaltă (prea puțin bass și un accent pe treble), iar mediile cumva tind mereu să satisfacă, atât timp cât nu ești un ascultător foarte pretențios. Rap-ul și subgenurile sale se aud foarte bine pe Huawei FreeBuds Pro 2, la fel și pop-ul sau rock-ul și mai toate celelalte genuri muzicale, mai mult sau mai puțin obscure.

Aplicația

Huawei FreeBuds Pro 2 se controlează prin AI Life, aplicația pe care, din câte știu, încă trebuie să o updatezi din AppGallery sau alte surse externe pentru a beneficia de ultima ei versiune, pentru că cea din Play Store este veche și nu vei putea folosi device-urile mai noi ale companiei din Shenzhen cu ea. E unul din puținele minusuri pe care le are, pentru că da, e ușor de updatat, dar mă îndoiesc că vor exista mulți oameni care să fie fericiți că mai au câțiva pași de făcut după ce au dat Download din magazinul de aplicații. Partea bună e că, dacă folosești deja un telefon Huawei, o vei găsi repede în AppGallery și vei putea instala direct cea mai nouă variantă a sa.

Aplicația pentru căști este destul de simplă și la obiect. Ai o zonă de Audio Connection Center, unde poți vedea la ce device-uri sunt conectate căștile tale (pot fi și două în același timp, existând posibilitatea de a le folosi spre exemplu la laptop și a prelua apoi rapid un apel pe telefon).

Mai ai și o zonă de unde poți controla nivelul de zgomot care intră în căști, practic de aici poți activa modul de noise cancelling sau pe cel awareness. Pentru primul dintre ele te poți duce și mai în detaliu, controlând inclusiv modul de noise cancelling pe care îl dorești – ai la dispoziție Dynamic, care ajustează sunetul în funcție de mediul înconjurător, un fel de Adaptive Noise Cancelling pe alte căști, Cozy, pentru locuri cu puțin zgomot în jurul tău, General și Ultra, pentru cele mai zgomotoase încăperi. Eu l-am ținut aproape constant pe Ultra, mai ales la birou, ajută foarte mult la concentrare și oprește aproape toate sunetele din jur sub o anumită limită de decibeli.

Mărturisesc însă că noise cancelling-ul nu m-a impresionat la fel de mult ca sunetul, spre exemplu. Mi se pare că există variante mai ieftine ca FreeBuds Pro 2 care oferă un noise cancelling de nivel similar.

Awareness Mode-ul m-a surprins însă, pentru că e probabil prima oară când am putut purta o conversație cu cineva având volumul la căști dat la peste 50%. Este foarte bun, și poate fi utilizat fără probleme, astfel că am găsit rareori motive să îmi dau jos căștile din urechi în drumul meu spre birou, chiar și cu ocazionalele opriri pentru cafea.

În fine, tot din aplicație poți selecta ce vrei să facă fiecare gest pe care îl poți realiza pe căști. Gesturile sunt de trei tipuri: pinch (o ciupitură a căștilor), pinch & hold (aceeași mișcare doar că ții mâna pe căști încă puțin) și swipe. Prin pinch poți răspunde la apeluri (sau le poți respinge, cu două atingeri), poți da play/pauză, sau să schimbi piesa. Pinch & hold schimbă modul de ascultare (noise cancelling / awareness), iar swipe-ul ajustează volumul căștilor.

Mărturisesc că nu prea m-am împăcat cu controlul prin gesturi, din două motive: pinch-ul nu prea a mers când voiam, și mi se părea oricum destul de ciudată mișcarea atunci când îmi ieșea, era ca și cum duceam mâinile la căști pentru a le scoate din urechi, iar swipe-ul este pus pe laterală, în loc să fie pe spatele căștilor, în zona marcată cu logo-ul Huawei, astfel că am preferat mai tot timpul să controlez din aplicație căștile.

Concluzia connect

Huawei FreeBuds Pro 2 sunt o îmbunătățire clară a unui produs care deja se dovedise a fi un succes, o dovadă a faptului că producătorul chinez rămâne puternic în alte sectoare ale tehnologiei, și este mai mult decât capabil să atragă atenția. Vorbim de o pereche de căști elegantă, bine construită, cu un design simplu și confortabil și, cel mai important, cu un sunet care are amprenta Devialet asupra sa. Micile minusuri pot fi depășite cu ușurință odată ce le pui în urechi și dai drumul la albumul tău preferat, fie că ești la birou, acasă, sau pe stradă. 

Plusuri

  • Sunetul certificat Devialet.
  • Awareness Mode-ul.
  • Designul foarte elegant și confortabil.

Minusuri

  • Gesturile nu funcționează atât de bine pe cât mi-aș fi dorit.
  • Noise cancelling-ul ar fi putut fi puțin mai bun.

Etichete: , , , , , ,