Realme 14 Pro și Pro+ dublu review: cât au avansat camerele de mid-range?

Realme 14 Pro și Pro+ dublu review: cât au avansat camerele de mid-range?

Scris de | 3 martie, 2025

Dacă vrei un telefon bine construit, performant și la un preț accesibil, rareori găsești o ofertă mai bună decât ceea ce are de oferit Realme. Noile Realme 14 Pro și Pro+ încearcă să continue această tradiție și chiar să inoveze pe alocuri. Din păcate, mi se pare că brand-ul a înclinat balanța cam mult spre într-o parte, numele „Pro” fiind potrivit doar unui singur model dintre cele testate.

Seria Realme 14 Pro adoptă un nou design cu „piele întoarsă”

Modelele Realme s-au remarcat în ultimii câțiva ani cu design-ul telefoanelor din zona mid-range. Dacă pielea sintetică era în trecut semnătura seriei Realme 12, acum, brand-ul chinez încearcă ceva nou. Ambele modele testate vin cu o imitație de piele intoarsă, ceea ce înseamnă că avem de a face cu o suprafață aderentă, cumva moale la atingere, dar rezistentă la zgârieturi, spune compania. Recunosc că este un element care îmi place, dar mie îmi amintește mai degrabă de o suprafață cauciucată, nu de piele întoarsă. Mai există o versiune albă, cu spate care reacționează la temperaturi scăzute, dar nu am avut-o la test.

Se vede că cele două telefoane fac parte din aceeași „serie”, având module de cameră cu design similar și dimensiuni foarte apropiate. Ambele modele se laudă cu rezistență la apă și praf până la standardul IP69 și ambele includ în pachet huse de protecție și cablu de încărcare. S-a terminat și cu încărcătoarele din cutiile telefoanelor Realme. Cu toate acestea și în ciuda faptului că sunt diferențiate doar de un caracter în nume, cele două variante sunt foarte diferite cam din toate celelalte puncte de vedere.

Realme 14 Pro+ are un design cu sticlă curbată pe toate laturile chiar dacă ecranul este complet plat, în timp ce 14 Pro vine cu un ecran curbat „clasic”. Totul de la dimensiuni, luminozitate și chiar rezoluție sunt diferite pe cele două variante, cu avantaj pentru Pro+, cel puțin la nivel teoretic. Totuși, Realme 14 Pro este chiar mai luminos decât Pro+ având chiar și un mod de luminozitate extinsă. Avantajul de rezoluție nu oferă un upgrade semnificativ, iar cei care sunt sensibili la flicker pe ecrane OLED pot alege oricare, ambele având dimming la 3840 Hz. Aș zice că Pro+ tinde spre specificații flagship, din multe puncte de vedere, în timp ce Realme 14 Pro stă liniștit în zona mid-range, fără să încerce să își depășească condiția. Vom vedea însă mai târziu că s-ar putea ca această lipsă de ambiție a lui 14 Pro să fie un mare dezavantaj.

Noile modele 14 Pro sunt performante, dar nu ies din tiparele segmentului

Nici măcar configurația internă nu este aceeași pe cele două variante Realme 14. Modelul Pro folosește un chipset Dimensity 7300 de la MediaTek, iar Pro+ are un Snapdragon 7s Gen 3 de la Qualcomm. Cele două procesoare sunt comparabile în capabilități generale, dar modelul Pro+ este în general mai performat în teste. Diferențele variază între 10 și 20%, în funcție de cazul de utilizare, dar experiența generală pe cele două telefoane este, în mare parte identică, la acest capitol. Fiind modele mid-range, nu au capabilități de ray tracing, deci testul Solar Bay nu poate rula, însă am apreciat faptul că în testele de stres ambele și-au păstrat performanța fără să intre în throttling. Ajută cu siguranță faptul că integrează răcire cu cameră de vapori.

Diferențele de performanță se pot vedea și în gaming, unde Realme 14 Pro+ menține mai bine framerate-ul în titluri extrem de pretențioase precum Genshin Impact sau Call of Duty Warzone. As spune însă că Warzone nu este un titlu tocmai jucabil pe aceste două dispozitive, pe când Genshin trebuie jucat pe setări medii la 45 de cadre pe secundă pentru o performanță cât mai stabilă pe ambele. Asphalt 9 și Call of Duty Mobile oferă însă o experiență excelentă pe ambele, la 60, respectiv 90 de cadre pe secundă.

Un mare avantaj al acestor două dispozitive este bateria. Deși nu arată diferit, ba chiar sunt telefoane destul de subțiri pentru segmentul lor de piață, acestea sunt echipate cu baterii de 6.000 mAh. Sunt promise până la 20 de ore de streaming video și 8 sau chiar 10 ore de gaming la o singură încărcare pe Pro, cu vreo 17 ore de streaming și tot cam la fel pe gaming pe Pro+. Pot spune că ambele se descurcă onorabil și rămân cu jumătate de baterie la sfârșitul unei zile normale de utilizare. Încărcarea se face însă la 80W pe Pro+ și 45W pe 14 Pro cu încărcătoare SuperVOOC.

5 ani de actualizări, chiar și pe modelele mid-range

La nivel software nu am sesizat prea multe schimbări de la testarea lui Realme GT 7 Pro, interfața Realme UI fiind în continuare o rudă apropiată a ColorOS și OxygenOS de la Oppo și OnePlus. Toate meniurile includ cam aceleași opțiuni, iar stilul aerisit și animațiile fluide ajută mult la asigurarea unei experiențe de utilizare plăcută. Există destul de multe aplicații preinstalate atunci când pornești prima dată telefoanele Realme 14, dar le poți șterge dacă nu ai nevoie de ele.

Facebook, Netflix, TikTok și Spotify sunt însă aplicații uzuale pe care probabil oricum le descărcai. Trebuie să laud însă Realme pentru că a anunțat că va oferi 5 ani de actualizări pe aceste modele. Vorbim despre telefoane de sub 500 de euro care vor fi actualizate până în 2030. Desigur, Realme, la fel ca alte companii care anunță suport software extins nu fac decât să se alinieze cu legislația UE care va intra în curând în vigoare.

Camera, cel mai mare diferențiator între variantele Realme 14 Pro

La capitolul cameră cele două Realme-uri par că se despart complet. Deși modulele de cameră arată la o privire rapidă identic, cele două telefoane au sisteme complet diferite.

Realme 14 Pro+ vine cu un sistem complet de camere, comparabil cu ceea ce găsim pe telefoane de top în materie de număr de camere și chiar capabilități. Are o cameră wide comparabilă cu ceea ce găseam pe OnePlus 11 acum 2 ani, un zoom optic 3X periscopic, ceva ce nu găsim pe telefoane din această categorie de preț și performanță, cât și un ultrawide de 8 megapixeli, poate nu foarte performant, dar disponibil la nevoie.

În contrast, modelul Pro vine cu o singură cameră pe spate. Are un singur senzor de 50 megapixeli pentru camera principală, care face și zoom prin crop 2x sau digital 5x, dar fără un ultrawide și fără un zoom optic. Cea de-a doua „cameră” este un senzor de adâncime monocrom pentru modul portret.

Vestea bună este că ambele telefoane au camere principale excelente pentru segmentul lor de preț și, pe alocuri par că țintesc chiar mai sus decât zona mid-range. Este o combinație de senzori buni, stabilizare optică eficientă și procesare foarte bună. O fi Hasselblad partener Oppo și OnePlus, dar e greu de crezut că procesarea de pe modelele Realme nu beneficiază și ele de pe urma acelui parteneriat. Este de apreciat că deși Realme 14 Pro are o singură cameră, măcar aceea este bună spre foarte bună. Chiar și zoom-ul 2x pe ambele modele se descurcă onorabil.

Realme 14 Pro+

Foto zi

Atunci când vorbim însă despre zoom mai mare, 3x-ul de pe Realme 14 Pro+ chiar este un zoom pe care îl găseam până nu de mult doar pe flagship-uri. Și poate fi extins până la 6x pentru rezultate cu detalii foarte bune. Astfel, acel zoom 5x digital de pe 14 Pro nu se compară. Recomand să nu urcați până acolo. Realme spune că poți să îmbunătățești aceste imagini prin editarea AI Ultra Clarity și da, poți „salva” niște imagini în acest mod, să le faci de la inutilizabile la utilizabile pe rețele de socializare, dar succesul nu este garantat cu astfel de procesare AI. Am observat cazuri în care imaginea este clar îmbunătățită, și altele în care detaliile sunt mai degrabă eliminate prin procesare agresivă.

Foto Noapte

Deși nu există un mod macro dedicat, am observat că poți face un macro mai mult decât decent folosind funcțiile de zoom. Dacă aplicați acel AI Ultra Clarity, rezultatele pot fi chiar bune spre foarte bune.

AI Ultra Clarity (original/AI)

Ultrawide-ul de pe Realme 14 Pro+ este de rezoluție scăzută și se vede imediat. Imaginile nu sunt foarte clare, iar imediat ce dispare lumina naturală, rezultatele sunt slăbuțe. Nu aveam pretenții de la această cameră, iar totul este în limitele așteptărilor.

Portretele mi se par în special reușite pe ambele modele Realme 14 Pro, cu decupaje decente, chiar peste așteptări, chiar dacă uneori anumite fire de păr sau chiar rama ochelarilor pot fi decupate incorect. Cele trei blitz-uri de pe spate reprezintă însă marea inovație a acestor dispozitive. Avem de a face cu LED-uri foarte puternice, dintre care unul cu temperatură de culoare caldă. Acestea pot fi folosite drept lumină continuă în realizarea de fotografii și portrete, iar rezultatele sunt neașteptat de bune și păstrează culoarea pielii mai naturală noaptea.

Portrete noapte blitz (off/on)

Asta nu înseamnă că trebuie să abuzezi de blitz-uri. Am fost complet mulțumit de fotografiile pe timp de noapte pe camera principală pe ambele telefoane, și chiar și pe zoom-ul 3X de pe Pro+. Cred că odată cu modele precum Relame 14 Pro și Pro+, performanța camerelor pe telefoane mid-range va crește în toată industria, ceea ce este întotdeauna o veste bună pentru cei care nu vor să cheltuie peste 1.000 de euro pentru un flagship.

Realme 14 Pro

Foto zi

Cei care sunt însă pasionați de filmare ar putea rămâne „dependenți” de telefoanele mult mai scumpe. Motivul principal este faptul că există putere de procesare limitată pentru a asigura înregistrare la calitate înaltă cu framerate-uri înalte. Ambele telefoane filmează în 4K și încă bine pe timp de zi, dar stabilizarea nu se ridică la nivelul telefoanelor mai scumpe. Apoi avem limitare la 30 de cadre pe secundă în această rezoluție, cât și performanță foarte slabă noaptea, în principal din cauza stabilizării mai slabe dar și senzorilor mici, care nu primesc destulă lumină.  Totuși, în categoria aceasta de preț, modelele Realme 14 filmează peste medie, destul de bine chiar și pe camera selfie, iar faptul că au funcții precum mod cinematic cu blur în timp real este de apreciat, chiar dacă rezultatele nu sunt tocmai grozave, iar rezoluțiile foarte mici.

Foto Noapte

Realme 14 Pro intră pe piața din România la 1.999 lei într-o singură configurație, cu 12 GB RAM și 256 GB stocare. Dezavantajul său este că Realme 14 Pro+ în aceeași configurație și cu toate îmbunătățirile extra, intră în ofertă la 2.499 lei, cu doar 500 lei în plus. Acesta face trecerea într-o clasă clar superioară de performanță foto și video, dar și de performanță brută, care se poate simți în jocuri, în special.

Concluzia connect

Aș spune că Realme 14 Pro+ este un telefon ușor de recomandat chiar și pentru fotografie și filmare, fiind un model mid-range foarte versatil și destul de performant din cam toate punctele de vedere și adevăratul model „Pro” al seriei. Realme 14 Pro este însă mai greu de recomandat, mai ales având în vedere diferența relativ mică de preț. Mi se pare că este și el destul de performant dar lipsa a două camere se face simțită imediat ce vrei să prinzi un cadru mai larg, sau să apropii mai mult. Dacă știi că nu vei folosi zoom prea des, acea cameră wide își face treaba foarte bine, chiar peste așteptări. De aceea mi se pare că acesta ar fi trebuit să fie numit doar Realme 14, Pro-ul din nume fiind cam nepotrivit aici.

Plusuri

  • Design și construcție de calitate
  • Rezistență la apă și praf IP66/IP68/IP69
  • Camere performante pentru mid-range pe 14 Pro+
  • 5 ani de actualizări software

Minusuri

  • Realme 14 Pro are o singură cameră pe spate
  • Nu mai includ încărcător în pachet
  • Ecranul 14 Pro+ este mai puțin luminos

Etichete: , , , , , , , ,