Președintele american Donald Trump a declarat că administrația este în discuții cu patru grupuri diferite de investitori pentru vânzarea aplicației chineze de socializare TikTok. El consideră toți potențialii cumpărători „acceptabili”. TikTok a fost interzis în Statele Unite, iar acum se află în perioada de prelungire a dreptului la activitate oferită chiar de Trump.
Investitori pentru TikTok
Întrebat de reporteri la bordul Air Force One dacă un acord pentru vânzarea TikTok va fi în viitorul apropiat, Trump a răspuns:
„Este posibil. Suntem în discuții cu patru grupuri diferite și mulți sunt interesați. […]Toate cele patru opțiuni sunt acceptabile”, a adăugat el.
Analiștii estimează valoarea rețelei sociale la până la 50 de miliarde de dolari. Printre potențialii cumpărători ai TikTok se numără un grup condus de miliardarul Frank McCourt, fost proprietar al clubului de baseball Los Angeles Dodgers. Apoi un grup de investitori condus de antreprenorul tehnologic Jesse Tinsley care s-a arătat, de asemenea, interesat de achiziție. Alți cumpărători potențiali includ Microsoft, Oracle, Perplexity AI și fostul CEO al Activision, Bobby Kotick. Pare că a picat varianta prin care ar fi fost achiziționat chiar de guvernul SUA.
Interdicția TikTok
Mai sunt mai puțin de patru săptămâni din prelungirea de 75 de zile pe care Trump a acordat-o companiei pentru a realiza vânzarea. Această prelungire de 75 de zile pare, de asemenea, destul de arbitrară în această etapă.
TikTok a fost interzis prin lege să activeze în SUA. Asta pentru că, sub administrația anterioară, „Legea privind protecția americanilor împotriva cererilor controlate de adversari străini” a fost aprobată de Senat și aprobată de președintele de atunci. A câștigat chiar și contestația de la Curtea Supremă.
Proiectul de lege a intrat oficial în lege pe 19 ianuarie și prevede că orice companie care permite accesul la TikTok în SUA este pasibilă de penalități de până la 500 USD pentru fiecare utilizator activ din SUA.
Trump, la o zi după ce proiectul de lege a intrat în vigoare, a emis un ordin executiv prin care a prelungit termenul limită pentru un acord, ceea ce, de asemenea, în opinia sa, cel puțin, întârzie punerea în aplicare a interdicției TikTok.