JPMorgan testează utilizarea computerelor cuantice pentru securitate IT și tranzacții financiare

Scris de | 27 martie, 2025
JPMorgan testează utilizarea computerelor cuantice pentru securitate IT și tranzacții financiare

JPMorgan Chase & Co a generat și certificat așa-numitele numere cu adevărat aleatorii utilizând un computer cuantic, într-o premieră mondială. Banca americană a folosit tehnologie dezvoltată de Honeywell. Ei speră că va avea aplicații importante pentru securitate IT și tranzacțiile financiare ale viitorului.

Computer cuantic pentru generarea de numere random

JPMorgan spune că experimentul cuantic a generat numere random „adevărate”. Cercetătorii au creat secvența folosind un computer cuantic denumit Quantinuum, dezvoltat de Honeywell. Un studiu pe această temă a fost publicat miercuri în revista științifică Nature. Cercetătorii JPMorgan, alături de laboratoarele naționale Argonne și Oak Ridge și de Universitatea din Austin, Texas, au devenit primii care au demonstrat matematic că s-au produs numere „aleatorii autentice”.

Majoritatea generatoarelor de numere aleatorii, care sunt importante pentru criptarea datelor sensibile, nu sunt de fapt aleatorii. Sunt secvențe predeterminate. Calculatoarele rulează pe un set de operații matematice programate, care vor returna întotdeauna același răspuns, crescând riscul ca hackerii cu acces la o putere de calcul din ce în ce mai sofisticată să poată sparge codurile de criptare.

Alte companii au anunțat deja generarea de numere aleatorii. Quantinuum își vinde produsele comercial pentru a fi utilizate în centre de date și contoare inteligente. Însă certificarea oferă utilizatorilor dovezi verificabile că numerele sunt cu adevărat aleatorii, ceea ce înseamnă că industriile cu mize mai mari, cum ar fi infrastructura critică și serviciile financiare, pot începe să utilizeze aplicații.

„Ar fi bine ca orice anunț de acest gen să fie auditat”, să arate că numerele sunt cu siguranță generate aleatoriu, de exemplu la loterie, a explicat un consultant. „În criptografie, demonstrabilitatea este totul. Este dovedit sigur sau nu este sigur. Nu există nicio zonă gri”, a adăugat el.

Între mai 2023 și mai 2024, criptografii de la JPMorgan au scris un algoritm pentru computere cuantice care să genereze numere aleatorii, pe care l-au rulat pe mașina Quantinuum. Supercomputerele Departamentului Energiei din SUA au fost apoi folosite pentru a testa dacă rezultatul a fost cu adevărat aleatoriu.

Aplicațiile ar putea include, în cele din urmă, criptomonede mai eficiente din punct de vedere energetic, jocuri de noroc ale căror rezultate sunt cu adevărat la întâmplare și orice altă activitate care depinde de caracterul aleatoriu complet.

Există acum într-adevăr o efervescență în jurul computerelor cuantice. Microsoft tocmai a intrat pe această nișă, care este dominată de Google. Dar deocamdată este o tehnologie rezervată în mod predominant cercetătorilor. Poate va crește pe măsură ce laboratoarele încep să demonstreze cât este de puternică tehnologia în curs de dezvoltare comparat cu computerele actuale. Cu toate acestea, faza de dezvoltare actuală rămâne limitată de mașinile extrem de specializate, masive și scumpe. Cam cum era computerul actual în anii ’80.

Etichete: , , , ,