Primele impresii cu Huawei MateBook D16: Un laptop ușor de 16 inci, echipare Intel i7

Primele impresii cu Huawei MateBook D16: Un laptop ușor de 16 inci, echipare Intel i7

Scris de | 23 iunie, 2022

Atunci când ne alegem un laptop, prima decizie pe care ar trebui s-o luăm de fiecare dată privește dimensiunea acestuia. Un laptop cu un ecran ceva mai ofertant va fi mereu o alegere potrivită pentru cei care lucrează în industriile creative, însă poate fi mai greu de transportat „on the go” prin prisma dimensiunilor sale. O altă problemă pe care o poți avea are legătură cu ghiozdanul pe care îl alegi, însă Huawei MateBook D16 a trecut cu brio toate aceste teste ale portabilității.

Încă de la prima utilizare, MateBook D16 mi-a lăsat impresia unui laptop bine construit, cu un design „sleek”, cum ar spune englezul. Șasiul său, deși nu este din aluminiu, lasă o impresie premium, iar unitatea de test care a ajuns în redacția noastră are un finisaj superb „space gray”. Pentru cine a mai citit review-urile mele știe că această nunață este preferata mea, indiferent de ce device vorbim.

Display

În ceea ce privește ecranul său, Huawei MateBook D16 se laudă cu un panou IPS cu aspect 16:10, un alt lucru important de notat aici, și care vine setat din fabrică la o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli. Pot spune fără ezitare că displayul lui MateBook D16 este potrivit pentru cei care au de lucrat cu fluxuri de date, sau care se folosesc de device-ul personal pentru a scrie cod, prin prisma faptului că un ecran mai mare îți va oferi mereu un spațiu mai mare de lucru, în mod evident. Iar marginile displayului sunt și ele foarte mici, MateBook D16 ducându-se lejer într-un raport body-to-screen de 90%.

Și trebuie să specific și faptul că laptopul pe care am avut ocazia să îl folosesc de câteva zile încoace are o greutate de doar 1,71 KG. Repet, discutăm de un device de 16 inci. Acesta poate fi manevrat destul de ușor chiar și cu o singură mână, spre deosebire de alte laptopuri cu o asemenea diagonală a display-ului, ba chiar aș putea spune că se apropie de teritoriul ultrabook-urilor din acest punct de vedere. Sigur, nu îl pot chiar încadra în această categorie, însă nici prea departe nu mi se pare.

Ecosistem

Un alt lucru pe care l-am observat din primele zile de utilizare este integrarea perfectă a lui MateBook D16 cu ecosistemul Huawei. Atât de bine încât poți transfera fișiere într-un mod foarte rapid, cu drag&drop, între telefon și laptop, sau poți chiar și lega o tabletă Huawei pentru a o folosi pe post de instrument de editare grafică. Toată conexiunea se face prin bluetooth, și funcționează atât de bine încât o pot chiar compara cu cea din ecosistemul Apple. Ceea ce nu e lucru puțin, având în vedere ce se întâmplă de partea americană a baricadei, cu toate integrările posibile între device-uri.

În plus, aici avem parte și de primul laptop Huawei cu tastatură numerică, și beneficiem aici și de patru taste de control rapid pentru calculator, AI Search, întoarcere la Home Screen și comutarea la camera video. Iar în ceea ce privește cursa tastelor, aceasta este una sucrtă, satisfăcătoare, de 1,5 mm, ceea ce înseamnă că nu îți vei enerva colegii de birou sau familia, acasă, atunci când vei avea ceva mai mult de lucru.

Sub capotă

Unitatea Huawei MateBook D16 care a poposit la mine pe birou este echipată cu un procesor Intel i7 de a 12-a generație, fapt care denotă că Huawei a luat foarte în serios acest segment de laptopuri, alegând să le echipeze cu CPU-uri ofertante. În ceea ce privește orice scenariu de munca de birou, D16 face față cu brio la orice l-ai pune să facă, iar mie mi se pare superior din punct de vedere al performanșței unor altor laptopuri care se comercializează pe acest segment de preț, respectiv în jur de 4000-5000 de lei, depinzând aici și de varianta de echipare aleasă.

Am să încerc să nu ating și subiectul gaming, evident, pentru că nu prea poți să te joci pe un laptop cu grafică integrată Intel Iris Xe, însă dacă chiar șii morțiș să realizezi și acest lucru poți, desigur, să optezi pentru un serviciu de genul Nvidia GeForce Now sau chiar și Google Stadia.

Conectivitate & Baterie

În ceea ce privește porturile lui MateBook D16, nu ai ce să ceri mai mult. Laptopul dispune de cam tot ce ți-ai putea dori, însă putem observa și în acest caz lipsa unui card reader. Desigur, publicul țintă pentru acest device nu sunt chiar fotografii, însă nu pot să nu remarc că vedem din ce în ce mai rar acest feature pe laptopurile lasnsate în ultimii ani, indiferent de producător. Însă să revenim, D16 beneficiază de porturi după cum urmează: un USB-C care are rol și pentru încărcare dar și pentru transfer de date, încă un USB-C care face exact același lucru, însă care suportă în plus și conectivitate pentru DisplayPort, un USB-A 2.0, încă un USB-A, dar de această dată 3.2, un port HDMI 2.0, și un combo jack pentru căști și microfon.

Să vorbim puțin și despre baterie, care este una ofertantă, de 60 Wh, iar D16 va suporta pe timpul duratei unui ciclu de încărcare, cam 5-6 ore de utilizare în condiții normale. Desigur, nu putem vorbi aici de performanțe de ultrabook, însă nici nu cred că ar fi just să îl judecăm ca pe unul. Încărcătorul m-a impresionat și el, sincer, prin prisma dimensiunilor sale extrem de reduse. Ba chiar făceam o comparație cu brick-urile de priză ale diverselor telefoane care mai poposesc la noi în redacție, iar cel care vine la pachet cu D16 este ceva mai mic. În fine, și acesta vine echipat cu Huawei SuperCharge la 65W, tehnologia proprietară de fast charging a producătorului chinez.

Concluzia connect

În prtima săptămână de utilizare a lui Huawei Matebook D16 am nimerit peste un laptop onest, cu un ecran foarte ofertant, atât prin prisma calității dar și a dimensiunilor. Este un device cu echipare de top, dar care vine și cu o greutate ceva mai redusă decât ai bănui pentru dimensiunile sale. Poate fi purtat cu ușurință oriunde, deși va trebui să ai grijă ce ghiozdan alegi, iar dacă vrei un workhorse capabil de mai multe lucruri, adică versatilitate, Huawei MateBook D16 este o alegere excelentă.

Etichete: , , , ,