REVIEW Garmin vivomove Trend, un smartwatch hibrid potrivit pentru orice situație

REVIEW Garmin vivomove Trend, un smartwatch hibrid potrivit pentru orice situație

Scris de | 8 martie, 2023

Și dacă tot continuăm premierele aici pe connect.ro, după ce am scris despre primul laptop Microtech care trece pragul acestei redacții, iată că urmează să vorbim și despre un smartwatch Garmin. Mărturisesc că am fost destul de entuziasmat când am aflat că urmează să testăm și device-urile producătorului americano-elvețian, și nu am fost deloc dezamăgit de cum se prezintă vivomove Trend, primul client care poposește pe masa noastră de test din partea Garmin.

Design

vivomove Trend sosește cu un aer aparte, unul care exprimă eleganță dar și sportivitate, oarecum, fiind disponibil în patru culori: negru cu brățară neagră, un soi de crem cu brățară gri (French Gray), pe acestea două primindu-le la test, dar și Ivory și Mist Gray, pe care le-am văzut doar pe internet. Deși lineup-ul de culori indică, mai degrabă, spre un segment feminin de utilizatori, pot mărturisi cu mâna pe inimă că cel negru se potrivește la fel de bine și la bărbați.

De altfel, îmi plac destul de mult materialele din care este realizat vivomove Trend, acestea fiind fără îndoială premium, lucru care se reflectă și în prețul său, însă despre acest aspect vom vorbi ceva mai încolo. Revenind la oile noastre, iterația neagră a ceasului, dar și cea French Gray se potrivesc foarte ușor la orice fel de ținută ai alege, fie ea mai elegantă sau mai sport, iar funcționalitatea pe care o aduc cu sine este una de top, chiar dacă nu dispun de aceleași briz briz-uri colorate pe care le vedem pe majoritatea smartwatch-urilor.

Funcții & Software

Pe vivomove Trend ai cam tot ceea ce ți-ai putea dori de la un smartwatch. Doar că va trebui să te obișnuiești să vizualizezi tot felul de informații într-un format monocrom, și printre limbile fizice ale device-ului. Ceea ce mi mi s-a părut un gimmick foarte distractiv. Software-ul integrat are grijă să le dea la o parte pentru a-ți afișa în mod corect overview-ul, ba chiar se folosește de acestea pe post de indicator pentru progresul în ceea ce privește pașii, spre exemplu.

Mi se pare un mod foarte inteligent de a scoate în evidență capacitățile hibride ale acestui ceas, și mi se pare și mai folositor faptul că el este unul foarte ușor. Nu prea simți că ai un smartwatch la mână, ci mai degrabă un ceas normal care are și funcții de tracking ale diferiților parametri pe care vrei să-i măsori. Mai degrabă este un veritabil „creier” la încheietură, care transmite totul în aplicația Garmin, despre care vom vorbi imediat.

Una dintre cele mai interesante funcții ale acestui Garmin mi s-a părut cea de măsurare a bateriei corporale, adică un calcul al energiei tale în funcție de obiceiurile tale dintr-o anumită zi. Adică se va lega de cum și când ai consumat apă, cum ai dormit sau câtă mișcare ai făcut, câte calorii ai ars. Apoi calculează un nivel „Body Battery” pe care ți-l arată direct pe display-ul ceasului sau în aplicație. 

De altfel, și somnul este monitorizat excelent, iar un lucru și mai important de punctat aici este faptul că am reușit să dorm cu vivomove Trend la mână, ceea ce nu pot să spun despre prea multe smartwatch-uri, hibride sau nu. Iar privirea de ansamblu pe care ți-o oferă asupra calității somnului îmi amintește de Fitbit, doar ca în acest caz e mai bine. De fapt, toată aplicația mi se pare mai reușită, prin tot ceea ce oferă, și trebuie să mai menționez ceva foarte important aici: e gratis. Take notes, Fitbit.

Pe lângă acet Body Battery și funcția de monitorizare a somnului, pe ceas și în aplicație poți găsi și toți parametrii convenționali pe care îi vezi și pe alte ceasuri inteligente, adică nivelul de oxigenare al sângelui, monitorizarea nivelului de hidratare, monitorizarea menstruală, în cazul femeilor, dar și cam tot ce ține de puls și stres. Pe scurt, are câteva caracteristici de ceas medical. Iar toate aceste informații sunt livrate cu strictețe în aplicația care va deveni cel mai bun prieten al tău.

Designul acesteia, cât și funcționalitățile, faptul că e gratuită all-round, fac din ea, în opinia mea, cea mai bună platformă mobilă de conexiune cu un gadget wearable. Chiar mai bună decât cele native din ecosisteme, precum Apple Health sau Samsung Health. Încă nu pot să cred câte îmi oferă acest micuț Garmin și cât de precise sunt informațiile pe care le primesc. Și avem parte, desigur, și de Garmin Pay. Adică, pe înțelesul tuturor, poți plăti cu ceasul la orice POS din țară sau din lume.

Sport

Trebuie ca la început să mărturisesc că nu sunt chiar cea mai sportivă persoană și, în afară de cele două-trei ieșiri la alergat săptămânale nu practic prea multă mișcare de fel. Însă cât am utilizat vivomove Trend a fost parcă o plăcere să alerg cu el la încheietură, prin prisma dimensiunilor sale reduse, dar și a greutății infime. Integrarea acestuia și cu Apple Health, aplicație nativă pe care o folosesc în paralel cu Garmin Connect, îmi permite o libertate chiar mai mare a vizualizării și a urmăririi datelor de sport și sănătate.

Un alt lucru pe care l-am observat, este precizia cu care „vede” traseul tău de alergare și cum îl integrează în timp real pentru generarea hărții fitness pe care să o consulți la finalul antrenamentului sau pe care să o distribui pe rețelele sociale sau chiar în componenta socială din Garmin Connect. Acolo unde, similar unei funcții pe care o vedeam pe platforma Fitbit până de curând, te poți lua la întrecere cu prietenii și puteți completa împreună anumite provocări de fitness. Tot în aplicație vezi și vârsta ta de fitness, calculată de Garmin în urma datelor colectate de la ceas, dar și minutele de intensitate, de exemplu, adică perioada exactă în care organismul tău a depus cel mai mare efort și a ars cele mai multe grăsimi.

Și da, vivomove Trend e numai bun și pentru înot, având o rezistență de până la cinci atmosfere. Desigur, e safe și să intri cu el la duș sau să petreci o zi la spa, pentru cei care se mai și relaxează din când în când, spre deosebire de mine. Cum spuneam, ceasul este un foarte bun all-rounder, doar că nu arată atât de eye-candy pe lângă niște smartwatch-uri cu ecrane full color. Însă nu e deloc de subestimat, ba mai mult, mie mi-a plăcut mai mult decât majoritatea modelelor „obișnuite” de smartwatch-uri pe care le-am testat.

Baterie

La capitolul baterie, vivomove Trend s-a comportat foarte bine, și am reușit să obțin măcar patru zile de utilizare continuă, cu toate măsurătorile pornite și inclusiv cu purtare în timpul somnului. Cumva, însă, mă așteptam la și mai mult, având în vedere aici că nu vorbim de un ecran color. Însă probabil că acumulatorul instalat sub ecranul acestuia nu este unul chiar atât de ofertant, tocmai pentru a păstra dimensiunile și greutatea reduse ale device-ului. Și trebuie să mai spun, înainte să uit, că vivomove Trend este primul Garmin care dispune de încărcare wireless, iar asta înseamnă că poți să mai uiți de încărcătorul anevoios care se prinde cu un clips de marginea ecranului într-un mod nu tocmai perfect.

Concluzia connect

Garmin vivomove Trend este unul dintre cele mai bune smartwatch-uri pe care le-am testat vreodată. Chiar dacă este unul hibrid, acesta oferă toate funcțiile pe care ți le-ai putea dori, adică afișarea notificărilor, Garmin Pay, un software care funcționează foarte rapid și un ecran de sticlă responsiv la atingere, chiar dacă menirea lui este să acopere două limbi fizice. 

Toate gimmick-urile, inclusiv rotirea sistematică și folosirea limbilor ca un mod de a arunca o privire de ansamblu asupra unor anumiți parametri fac din acest device unul foarte, foarte interesant, și totodată unul foarte puternic din punct de vedere a mai tot ce înseamnă health tracking. Garmin vivomove Trend se comercializează la un preț aproximativ de 1650 de lei în România, însă pachetul software cu care vine, calitatea build-ului dar și eleganța de care dă dovadă în fac cu siguranță demn de acest nivel de preț.

Etichete: , , , , ,