Misiunea SpaceX Crew-5 revine în siguranţă pe Terra după 5 luni petrecute în spaţiu

Scris de | 14 martie, 2023
Misiunea SpaceX Crew-5 revine în siguranţă pe Terra după 5 luni petrecute în spaţiu

În vreme ce ne pregătim de misiunea SpaceX Starship, care ar trebui să ducă oameni pe Lună, aflăm că o altă misiune a fost încheiată cu succes. Misiunea SpaceX Crew-5 a revenit în siguranţă pe Terra.

Sâmbătă seara, pe 11 martie, naveta Endurance Dragon a companiei a coborât în apele de lângă coasta Floridei. A adus înapoi astronauţi care au stat 5 luni pe Staţia Spaţială Internaţională. În capsulă se aflau astronauţii NASA Josh Cassada şi Nicole Mann, Koichi Wakata din partea Japoniei şi Anna Kikina din partea Rusiei. Cei 4 au petrecut 157 de zile în orbita Pământului, în timpul unei rotaţii ISS.

Mann a adus şi o premieră, fiind prima femeie nativ-americană care a ajuns în spaţiu. A fost şi prima dată când un astronaut din Rusia a zburat la bordul unei navete private americane. E cu atât mai surprinzător, cu cât vorbim de un parteneriat NASA-Roscosmos semnat în timpul unei creşteri a tensiunilor SUA-Rusia din cauza războiului din Ucraina. Wakata era deja la a cincea revenire din spaţiu, record pentru Japonia.

Endurance se află la a doua călătorie orbitală, după ce capsula a dus echipajul Crew-3 înapoi pe Terra toamna trecută. Naveta va reveni acum la SpaceX Dragon Lair în Florida, urmând a fi verificată şi pregătită pentru reutilizare la următorul zbor. În ultimele 24 de ore Elon Musk ne-a dat şi o veste proastă: a făcut o aluzie la faptul că racheta Starship ar putea exploda la prima lansare orbitală şi că are 50% şanse de succes.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Engadget