Apple vrea să mute producția de MacBook-uri în Thailanda și Vietnam

Scris de | 13 aprilie, 2023
Apple vrea să mute producția de MacBook-uri în Thailanda și Vietnam

Apple s-ar afla în discuții cu furnizorii săi pentru a muta producția de MacBook-uri în Thailanda, compania dorind să-și extindă în continuare procesele de producție în afara Chinei, din cauza incertitudinilor cauzate de situația geopolitică actuală. Cel puțin asta informează surse ale celor de la Nikkei Asia, care mai spun și că gigantul din Cupertino ar produce deja în masă de mai bine de un an în țara din sud-estul Asiei dispozitive Apple Watch.

De altfel, se pare că întreaga zonă de sud-est a Asiei a devenit foarte atractivă pentru Apple în ultimii ani, americanii țintind și Vietnamul ca o posibilă piață de producție. Furnizorii săi au deja fabrici de producție în Thailanda pentru alți clienți, astfel că realizarea aici a unor module și componente pentru MacBook-uri nu ar fi ieșită deloc din comun.

„Apple ne-a cerut să pregătim fabrici în Vietnam pentru MacBook-uri și să pășim astfel pe urmele altor furnizori ai lor, însă noi le-am oferit o opțiune alternativă, de a construi produsele la fabricile noastre din Thailanda, care încă dispun de spații uriașe care pot fi rezervate pentru ei” a declarat un membru din executivul unuia dintre furnizori pentru Nikkei Asia. „Asamblarea MacBook-urilor va începe în Vietnam întâi, și noi am putea ajuta cu componente de la fabricile din Thailanda. Ar dura doar două sau trei zile să rezolvăm problema logistica și să trecem granița.”

Un membru din executivul altui furnizor spune că deja se realizează o nouă fabrică pentru producția de MacBook-uri în Thailanda, iar construcția ei va fi finalizată în acest an. Cel de-al treilea furnizor cu care au vorbit cei de la Nikkei Asia informează că a fost deja implementată o linie de producție de test pentru realizarea MacBook-urilor în Thailanda, existând însă și varianta unui plan de rezervă, care ar muta producția în Vietnam. Acolo, Apple ar dori să înceapă producția în masă pentru MacBook-uri încă din prima jumătate a lui 2023.

Apple a început să mute capacitatea sa de producție din China în ultimii ani, pe fundalul unui conflict geopolitic mocnit. Astfel, AirPods-uri, Apple Watch-uri, iPad-uri sau MacBook-uri au început să fie produse în nordul Vietnamului în ultimii ani. De asemenea, Apple s-a extins cu producția și în India.

Etichete: , , , , , ,