Intel lucrează cu ARM şi va produce procesoare pentru parteneri

Scris de | 14 aprilie, 2023
Intel lucrează cu ARM şi va produce procesoare pentru parteneri

În ceea ce am putea numi surpriza anului în tech, Intel a cedat şi va produce procesoare pentru ARM. După decenii de luptă între cele două companii, gigantul american îşi va optimiza procesele de producţie pentru a oferi şi chipseturi pentru terminale mobile.

ARM, companie britanică aproape cumpărată de NVIDIA la un moment dat se ocupă cu designul de chipseturi şi nuclee pentru toate procesoarele care contează acum pe mobil. Ei bine cu 24 de ore în urmă Intel a anunţat un parteneriat cu această companie. Ea nu îşi produce singura nucleele sau cipurile, ci are nevoie de parteneri precum Qualcomm, MediaTek, TSMC şi acum Intel.

Cei doi giganţi vor tuna procesul de fabricaţie 18A pentru a fi folosit cu designuri ARM. Înţelegerea celor două nume grele acoperă multiple generaţii de cipuri, cel puţin aşa au declarat oficial. Trebuie spus că Intel Foundry Services nu va produce direct chipseturi pentru ARM. Mulţumită unor contracte şi licenţe, Intel va putea produce cipuri cu tehnologie ARM pentru Qualcomm şi MediaTek.

Pe viitor parteneriatul celor două s-ar putea extinde la cipuri pentru automobile, Internet of Things şi data centere. Intel va oferi şi suport partenerilor AR, la nivel de softwre, packacing, chiplets. Marele pierzător aici e TSMC, care tocmai a câştigat un rival. TSMC e în Taiwan totuşi, teren nesigur pe fondul unor exerciţii militare repetate ale Chinei în zonă.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget