Lenovo Legion 7 Pro (2023) – Laptop de gaming ultra capabil (REVIEW)

Lenovo Legion 7 Pro (2023) – Laptop de gaming ultra capabil (REVIEW)

Scris de | 8 mai, 2023

Dacă ți se pare cumva că ai mai văzut un material legat de Legion 7 Pro al celor de la Lenovo pe site-ul nostru, relativ recent, ei bine nu te înșeli. Claudiu a vorbit puțin despre acest laptop în review-ul lui DLSS 3, cea mai nouă tehnologie de gaming de la NVIDIA, Legion 7 Pro fiind platforma de test pentru acel articol. 

Focusul principal al acelui material a fost însă DLSS 3, împreună cu toate rezultatele sale impresionante despre care poți citi acolo. Așa că după ce au fost gata testele, am șterpelit laptopul ca să mă joc și eu timp de o săptămână cu el, și să examinez și celelalte aspecte ale sale, nu doar performanța. Astfel că acest review o să fie unul mai scurt, pentru că e oarecum complementar cu materialul făcut de Claudiu, și nu o să mă mai focusez deloc pe aspectul performanței acestui laptop, pentru că pe acela îl poți citi deja în materialul dedicat DLSS 3.

Design și porturi

Lenovo Legion 7 Pro este un laptop pe care nu îți recomand să îl iei prea des cu tine, pentru că îți va rupe spatele dacă faci asta. Are 2,8 kg, și dacă adaugi și încărcătorul și eventual un mouse în ghiozdan, depășești cu ușurință 3kg. Este un adevărat tanc din punct de vedere al construcției, cu un aluminiu rece ca gheața la atingere, mat și foarte frumos și elegant. Logo-ul Legion și cel Lenovo sunt singurele lucruri care se află pe capacul acestui monstru de gaming, unul care nu ar arăta însă out of place într-un birou sau într-o sală de conferințe (deși dimensiunile îl cam dau de gol).

Pe laterala dreaptă ai un jack de căști de 3,5mm, un switch pentru pornirea și oprirea webcam-ului integrat, care este FullHD (aleluia, o cameră care poate fi folosită și pentru conferințe și video calls pe un laptop de gaming), respectiv un USB-A, restul spațiului fiind ocupat de o zonă de răcire. Laterala stângă îți oferă o altă zonă de răcire, un alt USB-A, și un USB-C cu Power Delivery. Portul de încărcare se găsește pe spate, alături de un port Ethernet, două USB-A, un USB-C și un HDMI. Sunt rare momentele în care descoperi un laptop cu portul de încărcare amplasat în spate, însă mărturisesc că îmi place mult această alegere, mi se pare că face cable management-ul mult mai ușor. 

Tastatură și touchpad

Tastatura e cam cel mai apropiat lucru de o tastatură full-sized pe care îl vei putea găsi pe un laptop, iar lucrul acesta este absolut excelent. Săgețile sunt și ele full-sized, și sigur, poate că o să te deranjeze faptul că nu e perfect încadrată într-un dreptunghi, dacă ești un perfecționist, însă mi se pare foarte ușor de utilizat și excelentă pentru scris. Câteva teste rapide mi-au adus rezultate de 82/83 de cuvinte pe minut, foarte bune pentru un laptop de gaming.

Touchpad-ul este mare și plasat puțin în stânga, tocmai ca să nu fie prea aproape de acea zonă a tastelor ieșită în exterior. Îmi place și acesta, mi se pare că dimensiunea sa îl face perfect pentru a fi utilizat în browsing, scris, sau orice altă activitate ar presupune munca ta la un PC. Sigur că pentru gaming am optat la folosirea unui mouse, pentru că e mult mai ușor și convenabil. 

Sunt două zone de iluminare RGB, cea de sub tastatură, care îți permite să controlezi individual iluminarea fiecărei taste și să realizezi diferite modele de lumini din software-ul dedicat, și o bandă care iluminează biroul la care stai și a cărei umbre o vei remarca atunci când te uiți în jos. Amândouă iluminează destul de puternic și pot să facă laptopul să semene cu un mini brad de Crăciun, dacă îți place lucrul acesta. Eu unul am mai micșorat puțin din luminozitatea lor totuși, mai ales într-o cameră întunecată mi se pare că cea default este puțin prea mare.

Ecran și sunet

Ecranul lui Lenovo Legion 7 Pro (2023) are 16 inchi și o rezoluție de 2560 x 1600 de pixeli. E mare, e frumos și oferă o experiență de vizionare de conținut sau gaming de nota 10, venind și cu o certificare VESA DisplayHDR 400, respectiv redarea conținutului Dolby Vision. Culorile sunt vii, vibrante, negrul este destul de adânc, luminozitatea e excelentă la cei 500 de niți ai săi, și cred că orice film ai vrea să vezi pe acest laptop, nu vei fi dezamăgit de calitatea imaginii. În plus, este mat, astfel că nu vei avea parte de reflecții puternice în el nici în lumina soarelui.

Bineînțeles, la fel stă treaba și în jocuri, acolo unde rata de refresh de 240Hz intervine și ea și are ceva de spus, mai ales în shootere și alte jocuri competitive. Am încercat un pic de Apex Legends, precum și ceva Warzone, și experiența a fost extraordinar de fluidă și de plăcută în ambele cazuri. Ajută și certificarea FreeSync Premium, respectiv G-Sync. Sunetul este și el bun, provenind din două difuzoare de 2W, e destul de puternic și de clar pentru a vedea un serial în pat alături de cineva, însă pentru gaming recomand folosirea unei perechi de căști, mai ales în shootere, ca să știi de unde vine inamicul.

Performanță

La capitolul performanță o să vă invit să citiți ce a scris Claudiu, în review-ul de aici. Nu aveți numai date legate de DLSS 3 (powered by un NVIDIA GeForce RTX 4080 aici), deși acesta este focusul principal al materialului, ci și suficiente informații ca să vă faceți o opinie rapidă despre cât de ”monstruos”, în cel mai bun sens al cuvântului, este acest laptop.

Eu mai adaug doar că la interior are un Intel Core i9 13900HX de 2.2 Ghz, 32 de GB de memorie RAM și 1TB SSD M.2. Astfel, ai un procesor mai mult decât puternic, RAM suficient și pentru cele mai solicitante jocuri din ziua de azi, și un spațiu de stocare relativ generos, care nu ar trebui să te limiteze prea tare. Sigur, mai poți adăuga un SSD dacă ești împătimit al unor titluri mai voluminoase, ca Warzone de care ziceam mai sus, dar asta rămâne la latitudinea ta.

Bateria lui Legion 7 Pro

Aici e partea problematică a fiecărui laptop de gaming, și în special a celor cu specificații de top, precum Lenovo Legion 7 Pro. Odată scoase de la încărcat, acestea consumă bateria de parcă ar fi o porție de gogoși calde, și vei ajunge în câteva ore scurte să te întinzi din nou după încărcător. Lucrul pe care mizează însă producătorii e că majoritatea celor care vor lua un astfel de laptop îl vor și ține în priză în marea majoritate a timpului, folosindu-l ca un înlocuitor de desktop. Și cred că nu te surprinde deloc că îți voi sugera și eu să îl utilizezi în scopul acesta, pentru că nu e genul de laptop la care te uiți dacă vrei ceva care să reziste pe durata unei călătorii sau pe un drum cu avionul.

Concluzia connect

Lenovo Legion 7 Pro în varianta din 2023 este aceeași bestie, cu componente noi. E un laptop cât se poate de competent și capabil să ruleze orice joc, bun și pentru munca de birou ca desktop replacement. Construcția solidă e și ea un plus, însă nici nu avea cum să fie altfel, ținând cont de preț, unul considerabil, de aproximativ 16000 de lei. Pentru cei care vor o variantă cu și mai multă putere, există opțiunea cu RTX 4090, care mai adaugă însă câteva mii de lei la preț.

Plusuri

  • Specificații de top.
  • Ecran excelent.
  • Performanța în jocuri.
  • Tastatura.

Minusuri

  • Prețul.
  • Greutatea.

Etichete: , , , , , ,