NASA vrea să exploreze una dintre lunile lui Saturn cu un șarpe robot gigant

Scris de | 9 mai, 2023
NASA vrea să exploreze una dintre lunile lui Saturn cu un șarpe robot gigant
Foto: JPL-CalTech

Deși focusul în ceea ce privește misiunile spațiale ale anilor care urmează este în principal asupra încercării omenirii de a se întoarce pe Lună, prin programul Artemis, NASA are în vizor și alte planete din sistemul nostru solar. Una dintre misiunile cele mai interesante implică realizarea și folosirea unui șarpe robotic pe una dintre lunile lui Saturn, Enceladus, în căutarea unor semne de viață.

Șarpele se numește Exobiology Extant Life Surveyor (EELS), și poate traversa diferite tipuri de teren, adaptându-se la suprafața lui Enceladus. Sub gheața care acoperă suprafața lunii s-ar afla un ocean lichid, iar EELS ar putea ajuta la demonstrarea acestei teorii. Creat de laboratorul de robotică JPL al NASA, șarpele robot este realizat din mai mult segmente identice, care conțin mecanisme de propulsie și diferite părți electronice ce permit acestor segmente să comunice între ele.

Acest sistem a fost conceput pentru a ajuta șarpele robot să exploreze atât terenul exterior, cât și interiorul planetei, astfel încât ar putea inclusiv să sape sub suprafața de gheață a lui Enceladus. Există deja un prototip realizat de ingineri, care este alcătuit din acele segmente multiple care îi vor permite mișcarea. De asemenea, EELS ar putea fi folosit și pe alte planete, precum Marte, unde ar ajuta la explorarea suprafeței și stratului de sub aceasta. Ar putea fi de ajutor și în confirmarea teoriei conform căreia ar exista apă pe Planeta Roșie, sub dunele uriașe ale acesteia.

Etichete: , , , , , , ,