REVIEW Razer BlackShark V2 Pro – Pentru profesionistul de CS:GO (și alte FPS-uri) din tine

REVIEW Razer BlackShark V2 Pro – Pentru profesionistul de CS:GO (și alte FPS-uri) din tine

Scris de | 23 mai, 2023

Suntem deja la jumătatea lui 2023, și până acum nu am testat o pereche de căști over ear de la Razer, lucru remarcabil, ținând cont de multitudinea de anunțuri pe care le-a făcut compania americană la începutul acestui an. Așadar, am zis că e cazul să schimbăm acest lucru, și să ne reîntâlnim cu un vechi prieten, Razer BlackShark V2 Pro, căștile de esports ale celor de la Razer, într-o variantă nouă și îmbunătățită, special creată pentru acest an.

Design

Razer BlackShark V2 Pro-urile care au ajuns pe urechile mele sunt într-o variantă Mercury White, cu un alb superb, care mă rog să nu se îngălbenească peste timp, pentru că ar fi mare, mare păcat să știrbească frumusețea acestor căști. Au o construcție foarte solidă, cu aspectul acela ușor industrial, de parcă ar fi căști de controlor de trafic aerian, având bări din fier de pe care poți regla cupele ca să îți stea mai bine pe cap.

Apropo de cupe, atât acestea, cât și banda care vine pe vârful capului tău sunt extraordinar de moi și confortabile. Inițial am avut impresia că îmi strâng puțin cam tare capul, dar m-am obișnuit repede. Nu sunt foarte confortabile atunci când le ții la gât, dar hei, nici nu sunt căști pe care să le ai acolo, ca un cool kid din filmele anilor 2000. Poți sta cu ele ore bune în timpul meciurilor, și materialul din care sunt făcute cupele respiră suficient de bine astfel încât să nu te transpiri prea tare.

Ai și izolare pasivă a zgomotului de fond, care e foarte puternică (și datorită prizei puternice pe care o au căștile asupra urechilor tale), astfel că atunci când le pui pe cap, deja „tai” considerabil volumul lumii din jurul tău. Mai menționez și pielea ecologică din care este făcută banda, și care are logo-ul Razer și este cusută foarte frumos pe margini, completând aspectul premium pe care îl au BlackShark V2 Pro ca o cireașă pe un tort foarte frumos.

În cutie mai găsești, pe lângă căști, și un microfon Razer HyperClear Super Wideband, care se atașează (sau nu) căștilor în funcție de nevoile tale, un dongle USB pentru conectarea wireless pe 2.4GHz, un adaptor USB-A și un cablu de încărcare USB-A la USB-C.

Conectare și conectivitate

Conectarea se face foarte ușor, prin dongle-ul USB-A pe 2.4GHz și pornirea căștilor de pe butonul de Power, de pe casca stângă. Lângă el se află și comutatorul pentru oprirea/pornirea microfonului, iar pe casca dreaptă vei găsi un buton care trece prin preset-uri diferite de sunet, pentru diferite scenarii – jocuri, filme, muzică sau custom, personalizat după propriile-ți dorințe.

Căștile pot fi folosite pe PC, Mac, PlayStation, Nintendo Switch, sau cu device-uri mobile pe iOS și Android. Evident, eu le-am testat pe prima variantă, sunt totuși căști de esports, și casa acestora va rămâne mereu PC-ul. Merită să știi însă că se pot conecta și prin Bluetooth, pentru device-urile mobile. 

Prin dongle, PC-ul va recunoaște imediat căștile și va începe instalarea driverelor necesare pentru ele, după care te poți juca cum dorești prin setările lor din Razer Synapse. Nu, nu ai RGB, o adevărată crimă, știu. Însă aici îți poți personaliza sunetul în funcție de dorințele tale și necesitățile tale – poate vrei mai mult bass, mai mult treble, sau poate vrei ca vocile să fie scoase în evidență, ca să auzi inamici cum comunică.

Conexiunea pe 2.4GHz este acea Razer HyperSpeed Wireless pe care compania americană o folosește pe toate dispozitivele sale create pentru esports. De asemenea, Razer BlackShark V2 Pro vin și cu tehnologie Razer SmartSwitch, care probabil ai ghicit deja ce face – poate comuta între conexiunea pe Bluetooth și cea pe 2.4GHz în funcție de cea care este mai rapidă.

Sunet

Razer se mândrește cu faptul că BlackShark V2 Pro în versiunea din 2023 au fost realizate în colaborare cu unii dintre cei mai cunoscuți jucători profesioniști din lume, precum Hakis (Alliance), Shotzzy (OpTic Gaming), sau Refsgaard (Ninjas in Pyjamas). Noutatea principală o reprezintă profiluri speciale pentru jocurile de tip FPS, așa-numitele „Pro-Tuned”, adică pe care jucătorii profesioniști le-au calibrat special, în funcție de propriile lor nevoi, și pentru diferite jocuri: Fortnite, Apex Legends, CS:GO, Valorant sau Call of Duty. Le-am încercat și eu, evident, însă nu pot să spun că am simțit o diferență uriașă sau că m-au ajutat să fiu mai bun în Apex. Dar, dacă ești un jucător constant al oricăruia din titlurile de mai sus, sigur aceste profiluri vor reprezenta un plus major pentru tine.

La interior se află aceleași TriForce Titanium, difuzoare de 50mm pe care le găsești pe toate perechile de căști flagship de la Razer, și care oferă un mix foarte bun pentru gaming, cu bass puternic, înalte decente și medii bune. E practic configurația standard pentru căștile de gaming, care mizează mult pe sunetele joase, pentru a le scoate mai ușor în evidență – spre exemplu pașii inamicilor sau focurile de armă. Spațialitatea e foarte bună, îți poți da seama cu ușurință de unde s-a auzit un pistol, sau pe unde se află cei din jurul tău. 

Poți asculta fără probleme și muzică sau să te uiți la un film/serial cu aceste căști. Cum am spus, au preset-uri separate, pe care le activezi de pe butonul poziționat pe casca dreaptă, și sunt destul de potrivite pentru aceste scenarii.

În ceea ce privește autonomia, Razer face promisiuni imense pentru BlackShark V2 Pro, pentru care garantează până la 70 de ore de durată de viață a bateriei. Le testez de vreo săptămână, și până acum nu m-au lăsat, dar poate o să revin cu un update atunci când se va întâmpla. Oricum, chiar dacă nu sunt 70 de ore, sunt 50-60-65 și tot este extraordinar, pentru că asta înseamnă că o să încarci căștile odată la cam 2-3 săptămâni, în funcție de cât de mult te joci.

În fine, îmi place că microfonul este detașabil, pentru că oferă un plus de ușurință în utilizarea căștilor. Cât despre calitatea sa, este și aceasta în standardele Razer, adică foarte bună – îți captează vocea clar, fără să preia și sunetele din jurul tău (atât timp cât nu sunt foarte puternice). Nu te ajută să dai direcții mai bune în FPS-uri, dar măcar poți fi sigur că vor fi clare.

Concluzia connect

Razer BlackShark V2 Pro sunt într-adevăr o pereche de căști perfecte pentru esports. De la calitatea microfonului, la profilurile de sunet și confort, oferă cam cele mai bune lucruri pe care le are Razer la momentul actual în materie de căști de gaming și reprezintă o variantă ce merită luată în calcul de orice pasionat de FPS-uri care caută un upgrade serios la una dintre cele mai bune perechi de căști de pe piață. Nu sunt deloc ieftine, costă în jur de 899 de lei la retailerii din România, însă mă îndoiesc că vei vrea să le schimbi odată ce le pui pe urechi.

Plusuri

  • Construcție premium și foarte solidă.
  • Sunet și spațialitate excelente pentru jocuri.
  • Opțiunile de conectivitate.
  • Profilurile diferite pentru jocuri FPS.

Minusuri

  • Posibil prea strânse pe cap pentru unii utilizatori.
  • Preț destul de ridicat.