Sony investigată de Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă în România

Scris de | 31 mai, 2023
Sony investigată de Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă în România

Dacă giganţi că Microsoft au probleme cu regulatorii pentru tranzacţia Activision Blizzard, ei bine Sony pare să aibă probleme… în România. În ţara noastră a fost demarată o investigaţie de către Consiliul Concurenţei pentru a afla dacă gigantul japonez se face vinovat de „abuz de poziţie dominantă”.

E vorba despre piaţa consolelor de jocuri video. Consiliul Concurenţei a pornit o investigaţie cu privire la încălcarea regulilor de concurenţă de către Sony Interactive Entertainment Europe Limited şi subsidiarele sale: Sony Interactive Entertainment Network Europe Limited şi Sony Interactive Entertainment Direct Europe Limited. Sony e acuzată că ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa consolelor de jocuri video. Cum? Prin vânzarea online a jocurilor video compatibile cu consolele PlayStation exclusiv prin platforma PlayStation Store.

În plus, a şi interzis comercializarea codurilor de activate pentru jocuri video compatibile cu consolele PlayStation de către distribuitorii rivali. Astfel clientul avea opţiuni limitate în achiziţia de jocuri video compatibile PlayStation, iar Sony putea dicta preţurile pieţei, cu o tendinţă de a le creşte. În plus, studiourile din România erau descurajate în dezvoltarea de jocuri PlayStation.

Cifrele oficiale indică faptul că în România sunt aproximativ 1.3 milioane de utilizatori de jocuri video pe console şi 127 de studiouri de dezvoltare a jocurlor care sunt afectaţi de practica anticoncurenţială Sony. Consiliul Concurenţei a investigat sedile Sony din Europa, strângând probe pentru acest caz. Vinovăţia companiilor nu a fost pronunţată încă totuşi.

Etichete: , , , , , ,

Sursa: observatornews