Rusia interzice iPhone-urile în mediul guvernamental, după acuzaţii de spionaj

Scris de | 18 iulie, 2023
Rusia interzice iPhone-urile în mediul guvernamental, după acuzaţii de spionaj

La fel cum Vestul a interzis TikTok la nivel guvernamental de teama spionajului şi a influenţării opiniei publice, acum şi Estul reacţionează. Rusia a anunţat că interzice iPhone-urile folosite de oficialii guvernamentali, după ce a descoperit o operaţiune de spionaj.

Angajaţii la ministerele ruseşti au interzis la utilizarea de dispozitive Apple la muncă, având totuşi permisiunea de a le folosi în afara muncii. Interdicţia a început de la Ministerul de Comerţ al Rusiei, de pe 17 iulie 2023. Rusia a acuzat public Apple că lucrează cu agenţiile de intelligenţă din SUA. Gigantul american a negat tot.

În martie Kremlinul îşi avertiza oficialii să se oprească din a folosi produse Apple, citând îngrijorarea pe tema hacking-ului de către SUA. Apoi în iunie Guvernul rus a acuzat Apple că lucrează cu agenţii de securitate din SUA. Asta după ce o firmă de cyber securitate a descoperit că iPhone-urile ce rulează o versiune mai veche de iOS sunt infectate cu un malware care le face mai vulnerabile la ascultare şi keylogging.

FSB-ul, serviciul federal de securitate al Rusiei nu a oferit vreo dovadă pentru acuzaţii, ce e drept, iar experţii independenţi în securitate nu au găsit vreo urmă de backdoor pe produsele Apple până acum. Trebuie spus totuşi că imediat după acuzaţiile ruşilor, Apple a anunţat patch-uri pentru iOS, creditând oameni de la Kaspersky cu găsirea unor breşe.

Etichete: , , ,

Sursa: Apple Insider