O piesă creată cu AI a fost propusă pentru premiile Grammy

Scris de | 7 septembrie, 2023
O piesă creată cu AI a fost propusă pentru premiile Grammy

Anul acesta a fost unul în care inteligența artificială a fost pe buzele tuturor, și acest trend continuă și în timp ce ne apropiem de finalul lui 2023. În urmă cu câteva luni, o piesă numită „Heart on My Sleeve”, cântată de Drake și The Weeknd, făcea furori în social media, însă realitatea este că cei doi nu au avut nimic de-a face cu ea. Piesa a fost creată cu ajutorul inteligenței artificiale, copiind vocea și stilul celor doi artiști, iar acum aceasta a fost propusă pentru premiile Grammy, cea mai prestigioasă recunoaștere din industria muzicală.

În spatele piesei se află o persoană misterioasă, cunoscută doar ca Ghostwriter977, care este și cel care a propus piesa pentru Grammys în categoriile Best Rap Song și Song of the Year, conform celor de la Variety, citați de Gizmodo. Este un subiect foarte sensibil, deoarece industria muzicală încă încearcă să se decidă cum poate aborda amenințarea pe care o reprezintă inteligența artificială față de producători, scriitorii de piese și compozitori. Piesa a fost eliminată de pe serviciile de streaming, însă se pare că este eligibilă fără probleme pentru premiile Grammy.

„Știam imediat ce am auzit piesa că va fi ceva cu care ne vom confrunta la Academie, dar și din punctul de vedere al comunității și industriei muzicale” a declarat Harvey Mason Jr., CEO-ul Recording Academy, pentru New York Times. Acesta a mai spus și că „din punct de vedere creativ, piesa este absolut eligibilă, deoarece a fost scrisă de un om”.

Regulile cu privire la propunerile care includ inteligența artificială au fost schimbate chiar în această vară, astfel că muzica asistată de AI poate fi propusă, însă numai oamenii, care trebuie să fii „contribuit serios” la procesul de creație, vor primi un premiu. De exemplu, la o categorie precum Song of the Year, un cântec ar trebui să fie scris în majoritate de un om, nu de AI precum ChatGPT.

Drake și The Weeknd nu sunt singurii artiști a căror identitate a fost copiată de un program. Ghostwriter977 a scris recent pe Twitter (X) că ar mai fi creat o piesă cu vocile lui 21 Savage și Travis Scott, iar unele piese create cu un AI care imită vocea lui Frank Ocean au fost vândute online pentru mii de dolari, fiind „promovate” ca piese nelansate.

Etichete: , , , , ,