REVIEW Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED și Logitech G PRO X Superlight 2: Cum să te simți profesionist la tine acasă

REVIEW Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED și Logitech G PRO X Superlight 2: Cum să te simți profesionist la tine acasă

Scris de | 7 septembrie, 2023

Chiar dacă în ultima vreme am avut parte de o sumedenie de periferice care au trecut pragul redacției connect, astăzi vorbim despre unul dintre cele mai importante branduri din lume, unul sinonim cu sintagma „premium”. Astăzi vorbim despre Logitech, iar ocaziile cu care noi testăm periferice flagship de la producătorul elvețian sunt din ce în ce mai rare în ultimii ani. De fapt, ultima dată când am vorbit despre această gamă a fost cam pe la începutul lui 2021, atunci când lumea încă se recupera după  eva lucruri mai serioase. Însă totul a trecut, și eu am pe biroul meu de gaming de acasă unelte noi nouțe pentru joaca pe PC. Haideți să vedem despre ce este vorba.

Pentru început, trebuie să menționez că aceste produse despre care vorbim noi astăzi sunt destinate atleților esports profesioniști, adică nu sunt doar „your average” tastatură și mouse. Am avut ocazia, de asemenea, în urmă cu câteva luni, să vorbim despre Logitech Pro X2 Lightspeed, headset la fel de performant și de exclusivist, care s-a lansat ceva mai devreme decât colegii săi de gamă, iar review-ul îl poți recapitula aici. Dar să revenim la clienții noștri de astăzi. Și haideți să vă zic cum până și un jucător mediocru de CS:GO, așa ca mine, poate simți o diferență serioasă atunci când utilizează PRO X TKL și PRO X Superlight 2.

Mouse-ul este absolut „insesizabil” în ceea ce privește greutatea

Cu o greutate de doar 60 de grame, PRO X Superlight 2 este unul dintre cei mai ușori mouși de gaming din lume, iar performanța Logitech, de a îmbunătăți cumva greutatea oricum extrem de mică a predecesorului său este un punct care trebuie lăudat. Nefiind neapărat fanul unor mouși atât de ușori, pot spune că Superlight 2 m-a dat pe spate din acest punct de vedere, și, după ce m-am obișnuit cu el, am ajuns să îl înțeleg mai bine decât pe Pro X, device-ul pe care l-am folosit până de curând pentru tot ce înseamna joacă. 

Deși nu are RGB integrat, iar unii pot avea o problemă cu acest lucru, Superlight 2 compensează din plin cu o ergonomie de invidiat și un senzor îmbunătățit față de generația precedentă. Aspectul său mai „clasic” arătând foarte elegant într-un setup ceva mai conservator, așa cum este și cel al subsemnatului. Un alt lucru de care trebuie să ținem cont aici este că Superlight 2 a fost dezvoltat în colaborare cu unii dintre cei mai buni gameri esports de pe planetă, unul dintre numele care ies în evidență aici fiind cel al lui s1mple, considerat de mulți cel mai bun jucător de CS:GO din lume.

Printre primele lucruri pe care le-am remarcat atunci când am început să folosesc activ acest mouse a fost și feeling-ul pe care îl ai la click, cumva destul de diferit de alți mouși pe care i-am încercat până acum și cumva dubios de satisfăcător în opinia mea, dacă pot să spun așa. Adică cursa este una tocmai potrivită, iar șasiul său premium ajută la acest rezultat, chiar și în condițiile în care vorbim, totuși, de plastic. Iar rotița de scroll are și ea un design interesant, asemănător unor spițe de jantă de motocicletă,  tocmai pentru a mai economisi și aici la greutate. Pentru că fiecare gram contează.

Mai departe, în ceea ce privește specificațiile, avem parte și de conexiunea Lightspeed, care e trademark Logitech, și care se realizează prin dongle USB, iar una dintre noutăți este faptul că poți „lega” atât mouse-ul cât și tastatura pe aceeași interfață, cu ajutorul G Hub, software-ul de configurare a perifericelor Logitech. În plus, avem parte și de un senzor nou în interiorul șasiului, Hero 2 pe numele său, care îți permite un tuning mai precis al DPI-ului pentru o performanță mai bună în titlurile competitive dar și pentru o personalizare mai amănunțită a device-ului. De asemenea, dacă treci la acest mouse de pe generația anterioară de Superlight, vei avea opțiunea să îei cu tine configurările acestuia și să le „transplantezi” pe noul device.

O altă noutate este și fatpul că G Hub te lasă acum să setezi preferențial sensibilitatea mouse-ului pe două axe diferite, X și Y. Practic, poți seta valori diferite pentru axa verticală și cea orizontală, un feature care te-ar putea ajuta destul de mult în CS:GO, ca primă utilizare favorabilă care-mi vine în cap. Pentru o mai bună aprofundare, îți voi lăsa mai jos și comparația dintre senzorul actual și cel de pe generația precedentă mai jos.

Logitech PRO X TKL, tastatura pe care o așteptam de ani buni

Fiind unul dintre cei mai mari și mai declarați fani ai Logitech G PRO, vechea mea tastatură și totodată una dintre cele mai bune pe care am pus mâna vreodată, am fost tare, tare curios să văd cu ce vine nou PRO X TKL, urmașa sa de drept. Și vreau să spun că am fost chiar mai impresionat decât în cazul mouse-ului. Efectiv, cei de la Logitech au adăugat pe această nouă generație exact ce-i lipsea precedentei. Cred că dacă aș fi mers în Elveția cu o listă de „adăugiri” pe care mi le-aș fi dorit, iar compania chiar m-ar fi ascultat, rezultatul ar fi fost fix PRO X TKL Lightspeed.

În primul rând, avem parte de o tastatură wireless care face parte dintr-o gamă adresată sportivilor profesioniști. E un lucru destul de rar, și nu îmi vine în minte chiar acum alt producător care să fi lansat așa ceva, însă e la fel de posibil să mă și înșel. Cert e că e o mișcare destul de „bold”, una posibilă tot datorită conectivității Lightspeed prin dongle. Am și uitat cum e să mă bucur de o tastatură wireless, asta ca să nu mai spun că aici e cazul de una „foarte” premium. Materialele folosite la build, greutatea simțitoare, dar și cursa extrem de satisfăcătoare a switch-urilor folosite contribuie la un rezultat care este unul dintre cele mai bune, dar și dintre cele mai costisitoare de pe piață.

Încă de la despachetare, atunci când am văzut geanta de „luat la purtător” a tastaturii, ambalarea acesteia cât și toate accesoriile, mi-am frecat mâinile de satisfacție. Poate singura problemă pe care am avut-o cu modelul precedent a fost lipsa unor butoane dedicate pentru control multimedia. Acest lucru a fost remediat și pot spune că PRO X TKL are exact ce-i lipsea modelului lansat în urmă cu vreo trei ani.

De asemenea, în ceea ce privește conectivitatea, poți utiliza tastatura în mod wireless, prin conexiune USB-C, dar și prin Bluetooth, ceea ce înseamnă că o poți conecta la două PC-uri simultan. Iar unul dintre atuurile lui PRO X TKL care poate nu își aveau locul în acest review, deoarece nu contribuie la factorul de gaming, dar care mie personal îmi folosește destul de mult este ușurința cu care pot tasta pe acest design și pe keycap-urile PBT pe care compania continuă să le folosească și în 2023 și care mie, personal, mi se par destul de ergonomice și de confortabile. Randamentul meu în scris este semnificativ mai mare decât pe alte tastaturi de gaming pe care le-am mai testat de-a lungul timpului, unul care se apropie de daily driver-ul meu de scris, Apple Magic keyboard. De fapt, acest review este scris chiar de pe PRO X TKL Lightspeed.

Concluzia connect

Combo-ul de mouse/tastatură Logitech PRO X Superlight 2 și PRO X TKL Lightspeed au intrat direct în setup-ul meu de gaming de acasă și cred că asta spune totul în legătură cu părerea mea despre noile periferice. Nu prea am ce puncte slabe să le găsesc, poate doar în cazul mouse-ului, pentru că știu că sunt încă mulți gameri care preferă un device ceva mai greu. Însă ce pot eu să le recomand este măcar să încerce Superlight 2.

Controlul multimedia, opțiunile multiple de customizare ale celor două periferice, precum și designul premium care se cuplează perfect cu materialele folosite la construcție fac din „clienții” noștri de astăzi unele dintre cele mai bune device-uri dedicate profesioniștilor din gaming. Pentru că acesta e segmentul cărora li se adresează, și de aici și prețul destul de prohibitiv pe care îl au acestea la raft. Tastatura se comercializează în România în schimbul a aproximativ 1150 de lei, iar mouse-ul contra unei sume de aproximativ 850 de lei.

Etichete: , , , , , ,