HANDS-ON Logitech PRO X 2, un produs etalon în domeniul perifericelor de gaming

HANDS-ON Logitech PRO X 2, un produs etalon în domeniul perifericelor de gaming

Scris de | 24 mai, 2023

Înainte de orice altceva trebuie să menționez că acest hands-on va fi cât se poate de biased, deoarece chiar și în momentul în care scriu acest text, căștile mele daily-driver pentru gaming sunt modelul precedent de la Logitech, și anume Pro X Wireless. Așa că am fost extrem de curios să văd cu ce le înlocuiesc, pentru că a sosit timpul și pentru așa ceva, nu pentru că celelalte ar fi obsolete, ci pentru că am o mică pasiune de a folosi tot ce e mai bun în materie de periferice.

Și pentru că tot am spus din start că sunt un mare fan al produsului precedent, haideți să vedem cu ce vine Logitech nou de data aceasta, pe o piață care mie mi se pare cumva suprasaturată, dar în același timp primitoare cu orice noutate.

Build

Încă din momentul în care le-am scos din cutie, PRO X 2 emană prin fiecare por un build premium, astfel că ne dăm seama din start că vorbim despre o pereche de căști care se vor vine în România la un preț PRP de 1339 lei, deci doar acest aspect le plasează undeva într-un prag superior. Da, se aud excelent, îți spun asta încă din start, și nu, nu te vor face un jucător mai bun de CS:GO dacă nu știi să ții cum trebuie mouse-ul în mână. Însă ce vor face, în schimb, este să-ți dea un edge competitiv pe care nu îl regăsești pe alte perechi de căști.

Una dintre noutățile din acest and este materialul folosit în construcția lor, acolo unde regăsim grafen. Acesta ne oferă o acustică mai bună decât în alte cazuri, precum și o greutate mai redusă, ceea ce contribuie către factorul de comoditate pe care îl obții cu PRO X 2, un lucru deloc de neglijat, mai ales în timpul sesiunilor mai lungi de gaming.

Mai ales în condițiile în care vine vara, și avem nevoie cu toții de o pereche de căști ușoară și aerisită, care să nu te trimită direct la duș dacă stai să butonezi preț de mai multe ceasuri orice titlu de e-sports. În rest, în ceea ce privește construcția lor, acest model este destul de similar cu PRO X și nu avem parte de schimbări care să rupă norii, însă, în opinia mea nici nu era nevoie. Hei, are și englezul acel proverb „if it’s not broken, don’t fix it”, unul care aplică perfect în acest caz. Era oricum destul de greu să îmbunătățești un produs care se apropia oarecum de perfecțiune.

O altă noutate este faptul că avem parte de o balama rotativă de această dată, foarte folositoare pentru cei care „țin la păstrare” pe masă căștile de gaming, și nu au un suport vertical pentru acestea. Ele vor ocupa semnificativ mai puțin spațiu și ajută și la păstrarea mai răcoroasă a cupelor, un alt lucru esențial confortului. În plus, frame-ul care se așează pe cap contribuie și el la greutatea mai redusă a acestui headset, fiind realizat din aluminiu și oțel. Și arată al naibii de bine. Per total, avem de-a face cu o pereche arătoasă de căști.

Conectivitate & Baterie

Un alt lucru care m-a mângâiat pe sufletul de gamer este că la acest model avem parte și de conectivitate bluetooth, dacă ai de gând să folosești aceste căști și la altceva în afară de gaming, Pentru că, spoiler alert, se descurcă destul de bine și la muzică. Le-am legat cu ușurință la iPhone-ul din dotare și m-am trezit plimbându-mă prin casă cu ele, fără să le simt prea anevoios pe cap. Și nu sunt multe exemple de modele destinate gamingului despre care pot să spun acest lucru, microfonul fiind și el detașabil.

Desigur, putem obține și un plus de range dacă folosim dongle-ul Lightspeed din dotare, marca patentată de Logitech, care reduce lag-ul la minim și îți oferă o conexiune seamless, fără timp morți. Da, e aceeași folosită și la moușii de gaming, pentru a putea fi replicata performanța de input lag a celor pe fir, ba chiar depășită în unele cazuri. În plus, și puriștii au motive de bucurie aici, PRO X 2 putând fi conectate și pe fir la calculator, prin intermediul unui jack audio de 3,5mm.

În ceea ce privește durata de viață a bateriei, aceasta este ceva mai bună decât la modelul precedent, Logitech lăudându-se cu până la 50 de ore de utilizare continuă, însă nu pot să spun că am reușit să ajung la acest rezultat. Dar da, doar pe muzică, fără microfon, și prin conexiunea cu ajutorul dongle-ului poți să te apropii vertiginos de acest prag. Puncte în plus și aici, deși sunt modele pe piață care oferă chiar mai mult de atât prin prisma autonomiei, dar care sunt lăsate în urmă la calitatea audio, design dar și comoditate.

Sunet

Și ajungem la poate cel mai important capitol. Pentru că da, contează ca un headset să fie frumos, confortabil, dar trebuie să-și facă treaba și pe partea de sunet, evident. Așa că am încins un CS:GO cu amicii mei ca să văd cum se traduc cifrele de pe hârtie în viața reală, în utilizarea de zi cu zi. În primul rând aș vrea să spun că sunetul este chiar mai clar decât la modelul precedent, iar izolarea fonică oferită de bureții din dotare este una excelentă. Nu, nu avem parte de ANC aici, așa cum vedem la unele modele ale competitorilor din acest segment de preț, însă în opinia mea nici nu e nevoie de așa ceva la joacă.

Cum spuneam, mi se pare suficientă o izolare pasivă, iar eu m-am descurcat excelent în a auzii toți pașii de care am nevoie pe o anumită hartă, cât să-mi fac o idee de unde urmează să primesc un glonț în mufă. Deși talentul nu mă ajută neapărat să trec spre un nivel de skill superior, aceste căști fac și ele tot ce pot ca să mă transforme din „noob” în decent. Înaltele sunt ceva mai bine definite decât la PRO X, iar bass-ul este și el la înălțime, fiind o plăcere să aud sunetul scos de AWP de fiecare dată când scot din joc câte un inamic, care se întreabă apoi curios pe chat de unde a zburat kill-ul.

Ele funcționează bine și la muzică, deși nu sunt un produs destinat segmentului audio, și poți chiar să le iei cu tine în autobuz, deoarece nu avem parte de gimmick-uri RGB care să lumineze prea tare spre doamnele în etate care stau liniștite pe scaune. Și ca să revenim rapid și la gaming, da, companionii de CS:GO îmi spun că se aude extrem de bine microfonul, adică foarte clar, acesta fiind, la fel ca predecesorul său, un produs preferat printre gamerii profesioniști, care împușcă „for a living”, din spatele ecranelor. Deci să-i credem și pe ei atunci când fac endorsement la aceste produse.

Concluzia connect

Logitech PRO X 2 sunt un produs excelent, care continuă tradiția cu care producătorul ne-a obișnuit în ceea ce privește perifericele, și completează excelent modelul precedent, oferind o baterie mai ofertantă, o greutate mai redusă și un design chiar mai frumos, deși acest lucru este cât se poate de subiectiv. Acestea se încadrează într-un segment de preț ceva mai ridicat, dar pot să spun că „îți cumperi căști de toți banii” dacă optezi pentru acest model. Așa că vă las, merg să mai împușc câte ceva prin CS:GO, acolo unde inamicii încă nu-și dau seama cum mă prind rapid de poziția lor. Le-aș recomanda și lor acest headset.

Etichete: , , , , ,