Operatorii de telefonie din Finlanda nu mai vând telefoane Xiaomi; Iată de ce

Scris de | 21 septembrie, 2023
Operatorii de telefonie din Finlanda nu mai vând telefoane Xiaomi; Iată de ce

După ce OPPO a avut probleme în ţări ca Germania sau Franţa, având telefoanele interzise la vânzare, iată că şi Xiaomi se loveşte de o piedică neaşteptată. Se întâmplă în Finlanda şi motivul e complet diferit.

Dacă OPPO are probleme din cauza brevetelor, ei bine Xiaomi are probleme în Finlanda din motive politice şi populiste. 3 operatori mari din ţară, Telia, DNA şi Elisa au suspendat vânzările de terminale ale companiei ca răspuns la prezenţa brandului în Rusia. Asta în ciuda retragerii a multe branduri tech de acolo, pe fondul invaziei Ucrainei, ca măsură de boicot şi protest.

Între timp retailerii Gigantti şi Verkkokauppa au declarat că de vreme ce UE nu a interzis Xiaomi, vor continua să îi vândă produsele. Xiaomi a fost declarată „sponsor internaţional al războiului”, de o agenţie de prevenire a corupţiei din Ucraina la început de an 2023. Asta pentru că are o prezenţă activă în Rusia.

Ucraina şi Polonia spre exemplu sunt pieţe mari pentru Xiaomi, deci dacă apar boicoturi acolo se va simţi în încasările pe întreaga Europă. Legat de operatorii finlandezi, DNA nu mai are telefoane Xiaomi în vitrine, în vreme ce Elisa doar a restrâns numărul de telefoane. Telia a renunţat la colaborarea cu Xiaomi şi vinde doar produsele avute în stoc deja.

Retailerul Veikon Kone din aceeaşi ţară a fost primul cu măsuri de genul, prin vara lui 2023, dar s-a răzgândit apoi, după ce rivalii nu au procedat la fel.

Etichete: , , , ,

Sursa: GSMArena