REVIEW Sistem Mesh Tenda Nova MX12 AX3000: Acoperire excelentă, viteze chiar mai bune

Scris de | 29 septembrie, 2023
REVIEW Sistem Mesh Tenda Nova MX12 AX3000: Acoperire excelentă, viteze chiar mai bune

Cum în ultimele luni am început să investesc mai mult într-un ecosistem smart home, iar asta înseamnă că am adăugat din ce în ce mai multe device-uri pe rețea, de la becuri, prize sau termostat inteligent, până la stick-uri TV (de-alea care potențează un dumb TV și îl transformă într-unul smart), la speakere Sonos, soundbar Sonos, PlayStation 5, Smart TV, laptopuri dar și un PC de gaming.

Practic, am avut nevoie de ceva mai ofertant, iar „bătrânul” meu router cu Wi-Fi 6 tot de la Tenda începuse să dea semne de oboseală. Astfel că am optat pentru un sistem de tip Mesh Wi-Fi 6, de tipul celor despre care am mai vorbit noi aici pe connect.ro. Haideți să vă detaliez experiența mea.

Tenda Nova MX12, un mic overkill pentru apartamentul meu

Am început prin a spune că avem de-a face aici cu un overkill, pentru că Mesh-ul care mi-a picat pe mână poate face față la aproape 460 de metri pătrați, ceea ce din start este mai mult decât necesar pentru mine. menționez că locuiesc într-un apartament clasic de 4 camere, iar amplasamentul celor două routere „legate” a fost realizat în camerele în care am cea mai mare nevoie de ele. Practic, unul a poposit în birou, iar celălalt în sufragerie. 

Cum suprafața mea totală este de aproximativ 100 m², am știut de la început că este exact ce am nevoie. Go big or go home, asta spun eu mereu, iar o astfel de rețea clar nu are cum să-mi strice. Că ea poate fi folosită într-o locuință triplă ca suprafață fără probleme e doar un atu. Ei bine, acum prind semnal Wi-Fi și din fața blocului, dar asta e o altă poveste. Să revenim totuși la practicitatea de care a dat dovadă MX12, la cât de ușor a fost setup-ul inițial și la cum mi-am pus la punct o rețea personală care să facă față la multiplele dispozitive pe care le dețin.

Setup & Conexiuni

Cum spuneam și mai devreme, setup-ul este extrem de simplu, iar totul se face prin intermediul aplicației Tenda Wi-Fi, disponibilă, evident, și pe iPhone dar și pe Android. Bine, dacă vrei să fii purist, te poți folosi de PC ca să setezi conexiunea, însă eu am preferat să rezolv mai rapid. Am introdus user-ul și parola pentru conexiunea PPPoE, pe care le am de la providerul de internet gigabit, și totul s-a rezolvat seamless, în doar câteva minute. Cum am ales să nu mai schimb numele și parola rețelei, absolut tot ecosistemul smart home s-a conectat automat la „noua” rețea.

Ce mi-a plăcut cel mai tare e că cele două device-uri care mi-au sosit în acest kit (există la rafturi și cu trei) s-au conectat între ele aproape instantaneu, iar o conexiune wired, de la sursă practic, este necesară doar pentru unul din ele, cel de bază. De acolo mai departe, dispozitivele diverse pe care le ai prin casă își vor alege automat nodul cu cel mai puternic semnal la care să se conecteze, iar totul se face insesizabil. ba chiar mai mult, din aplicația Tenda WiFi poți să vezi toate conexiunile device-urilor și pe ce nod se află acestea. Fiind vorba de un sistem Mesh care este și dual-band, avem parte și de rețele pe 2.4 Ghz și pe 5 Ghz, la fel ca în cazul oricărui alt router de acest tip.

Viteze & Stabilitate

Lasă-mă să precizez aici că este pentru prima dată când nu am avut probleme de stabilitate cu un router, de când a crescut destul de mult numărul de dispozitive inteligente pe care le am în apartament. Deci încă de la început, și până astăzi (folosesc MX12 de aproximativ 3 luni pentru rețeaua principală de acasă) nu am de ce să mă plâng, iar aceasta este o premieră. 

Deși am folosit de nenumărate ori produse Tenda în trecut, s-a mai întâmplat să existe probleme de stabilitate sau de viteză, însă absolut nici una cu MX12. Bine, cred că exact de un mesh aveam nevoie, iar aceste două noduri se descurcă excelent cu „feliile lor”. Pe unul este conectat entertainmentul din sufragerie, iar pe celălalt produsele de gaming din birou. Iar becurile, prizele și celelalte accesorii smart se împart în funcție de distanță.

N-am să vă încarc prea tare memoria cu vitezele de download pe PC, acolo unde dispun de o conexiune wired, sfântă, dar vreau să vorbim puțin despre cele de pe PlayStation 5 și orice alt laptop care-mi cade pe mână la test. Desigur, este celebru cazul cu PS5, acolo unde vitezele sunt limitate de către consolă, deși am un SSD de peste 7 GB/s viteză de transfer și internet Gigabit de la Digi, deci nu este vina sistemul Wi-Fi, indiferent care ar fi el. Dar să vedem la laptop ce s-a întâmplat.

Am zis și eu ca tot omul să-mi descarc Counter-Strike 2, joc lansat ieri (n.r. 28 septembrie 2023), iar Steam mi-a oferit una dintre cele mai bune viteze de download pe care le-am văzut în viața mea pe o conexiune wireless, mai exact de 96 Mb/s, iar tot procesul s-a petrecut al naibii de rapid. Ok, am stat așezat cu laptopul chiar lângă nodul de rețea secundar, cel conectat prin protocolul 802.11 k/v la cel principal. Adică nu am stat lângă cel care primește semnal direct pe cablu. Dar pot spune că totuși am reușit să mă apropii de viteze desktop pe rețeaua wireless, ceea ce nu este lucru puțin. Pe lângă stabilitate, avem puncte în plus și la viteză.

Concluzia connect

Tenda MX12 este un sistem Mesh complet, numai bun pentru absolut orice fel de apartament existent în România și nu numai, și extrem de potrivit și pentru casele de dimensiuni mici și medii, acolo unde intervin alți factori, precum numărul de etaje și grosimea pereților despărțitori. Desigur, așa cum am menționat la început există la vânzare și un sistem cu trei noduri pe care îl poți achiziționa la noi în țară, în funcție de necesități.

Vitezele wireless sunt foarte bune, duce până la 160 de dispozitive conectate, și chiar poate depăși acest număr în funcție de tipul lor, iar stabilitatea rețelei este una dintre cele mai bune pe care le-am experimentat de când pot să spun că folosesc servicii de internet fix. Adică de două decenii. Tenda Nova MX12 poate fi achiziționat de la retailerii din România la un preț de aproximativ 950 de lei.

Etichete: , , , ,