Toate dispozitivele electronice pe care le cumpărăm au un „termen de expirare”, iar acela este marcat, de obicei, de momentul în care compania producătoare renunță la suportul hardware pentru acestea. Prima generație de Apple Watch, lansată în 2015 și numită popular „Series 0” a intrat pe lista dispozitivelor care nu vor mai primi reparații în service-urile Apple, inclusiv în varianta cu carcasă placată cu aur de 18 karate „Edition”, care putea costa până la 17.000 de dolari la momentul lansării.
Apple Watch Edition a fost singurul model de lux din gamă
Apple Watch Edition a fost modelul care a pus practic ceasurile inteligente ale companiei pe harta ceasurilor „de lux”. De altfel, Series 0 a fost singura generație care a primit o astfel de ediție extravagantă și extrem de scumpă, modelele următoare adoptând alte materiale, precum ceramica și titanul pentru variantele de top, care nu săreau cu mult de 1.000 de dolari. Ceasul a fost promovat cu vedete precum Beyonce și creatorul de modă Karl Lagerfeld, care au purtat Apple Watch Edition în reclame și la evenimente publice, dar au apărut și în postări pe rețele de socializare cu ceasul la mână.
Indiferent care material este folosit pentru construcția ceasului, la interior se află același hardware. Deja prima generație de Apple Watch, „Series 0”, nu mai primea suport software de la iOS 4.3.2, deci de mai bine de cinci ani deja, dar acum, Apple va începe să refuze și reparațiile pentru aceste dispozitive. Având în vedere că ecranele din sticlă de pe aceste dispozitive sunt foarte fragile și că bateriile au tendința de a se umfla în urma uzurii pe termen lung, cei care încă au modele de ceasuri Series 0 funcționale probabil că nu le vor mai putea folosi pentru mult timp de acum înainte, fără piese originale disponibile în service.
Ceasul a fost inclus pe lista modelelor „depășite”
Totuși, această situație nu este tocmai surprinzătoare. Apple obișnuiește să pună produse în lista de modele „depășite” în fiecare an. Compania pune, în general, doar modele lansate de mai mult de șapte ani pe piață, iar gama Series 0 a împlinit deja 8 ani de la debut. Fiind un produs din prima generație, nici nu s-au vândut foarte multe, iar până acum probabil că nu foarte multe mai sunt în utilizare activă, fie din cauză că s-au stricat, fie pentru că au rămas fără suport software.
De altfel, probabil că cei care au cheltuit într-adevăr între 10.000 și 17.000 de dolari pe versiunea placată cu aur, nu își făceau iluzii că vor putea folosi un Apple Watch mai mult de câțiva ani, iar efortul financiar pentru a cumpăra un astfel de ceas probabil că nu a fost foarte mare pentru ei. Nu pare genul de produs adresat celor pentru care aceste sume sunt considerate mari, sau pot reprezenta venitul pe mai multe luni sau chiar anual.
Este important de reținut însă că, indiferent de prețul unui produs de acest gen, la un moment dat, în viitorul destul de apropiat, acesta va deveni doar o bucată scumpă de metal, sticlă și siliciu, fără posibilitatea de a mai fi folosit sau reparat. Acest lucru nu este valabil doar pentru ceasurile sau smartphone-urilor de la Apple, ci pentru toate dispozitivele electronice de pe piață.