Intel anunță primul său procesor cu 288 de nuclee fizice

Scris de | 3 octombrie, 2023
Intel anunță primul său procesor cu 288 de nuclee fizice
foto: Tomshardware

Intel a dezvăluit primul său procesor construit pe o arhitectură „dual-chiplet”, care integrează în total 288 de nuclee fizice. Anunțul a fost făcut de CEO-ul Pat Gelsinger în cadrul evenimentului Innovation 2023. Acest lucru este însă surprinzător pentru că anterior compania dezvăluise deja că procesoarele Sierra Forrest vor avea un maximum de 144 de nuclee. Acesta este acum procesorul cu cele mai multe nuclee fizice din piață, depășind inclusiv modelele EPYC de la AMD din gama Bergamo care se opresc la 256 de fire de execuție și 128 de nuclee fizice.

Modelele Xeon Sierra Forest sunt construite pe arhitectura Intel 3 și sunt dedicate serverelor

Desigur, acesta nu este un procesor pe care ne putem aștepta să îl integrăm în următorul PC de gaming sau stație de lucru pentru editare video. Procesorul Xeon Sierra Forrest de la Intel este un cip dedicat serverelor, care au nevoie de multe nuclee pentru a realiza sarcini extrem de complexe, sau pentru a alimenta cu mai multe nuclee multiple mașini virtuale în cloud.

Procesorul folosește 288 de nuclee E-Cores, cele considerate „eficiente” în procesoarele pentru consumatori. Acestea sunt distribuite în două chiplett-uri de 144 de nuclee și, cel mai probabil, sunt conectate între ele printr-o magistrală extrem de rapidă. Ce nu oferă aceste E-Cores este tehnologia Hyper-Threading, care ar permite câte două fire de execuție pentru fiecare nucleu. Astfel, cele 288 de nuclee sunt responsabile și pentru „doar” 288 de fire de execuție.

Intel laudă procesoarele Xeon Sierra Forrest că sunt extrem de eficiente în comparație cu generația precedentă, Sapphire Rapids, cu P-Cores (nuclee de performanță). Compania spune că alegerea nucleelor E-Core asigură un design cu 240% mai eficient în performanță-per-watt, ceea ce ar trebui să atragă mulți clienți din zona serverelor. Asta pentru că ar putea să reducă semnificativ costurile de alimentare cu energie electrică, pentru aceeași performanță precum în trecut.

Procesoarele Sierra Forest sunt programate să fie lansate la începutul anului viitor, pe arhitectura Intel 3. Deși se numește Intel 3, aceasta folosește un proces de fabricație pe 5nm. Aceasta este însă rezervată în totalitate produselor dedicate serverelor, deci nu vom vedea în viitorul apropiat procesoare pentru consumatori pe Intel 3.

Etichete: , , ,

Sursa: Tomshardware