Samsung ar putea livra în curând peste 5 ani de update-uri

Scris de | 10 octombrie, 2023
Samsung ar putea livra în curând peste 5 ani de update-uri

Google a venit săptămâna trecută cu o surpriză mare pentru fanii sistemului de operare Android. Telefoanele sale din gama Pixel 8 vor fi primele din piață pentru care sunt promise nu mai puțin de șapte ani de actualizări, atât pentru versiuni majore de software, cât și pentru securitate. Până acum, doar Samsung oferea în zona Android suport software pe termen lung, iar câțiva rivali de-ai săi au început abia recent să ofere patru ani de actualizări, dar numai pe flagship-uri. Se pare că Samsung pregătește însă extinderea suportului pentru a egala Google.

Telefoanele Galaxy ar putea primi actualizări de securitate pe termen mai lung

Telefoanele și tabletele Samsung din seriile Galaxy A, S și Z primesc acum patru ani de actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate. Astfel, nu contează dacă alegi telefoane ieftine din seria mid-range, sau cele mai scumpe telefoane de la Samsung, suportul software va fi cu siguranță unul de durată.

Acum că există însă o companie care oferă mai mult, Samsung își dorește probabil ca măcar să egaleze concurența, chiar dacă aceasta este unul dintre partenerii săi principali: Google. Într-un interviu cu SamMobile, Shin-Chul Baik, Principal Engineer și Technical Program Manager al echipei de Securitate Samsung, a dezvăluit că există deja discuții interne în cadrul companiei pentru a prelungi perioada de suport software pentru pachetele de securitate.

Astfel, chiar dacă, cel mai probabil, Samsung nu va oferi șapte ani de actualizări de Android și OneUI, compania ar putea prelungi măcar perioada în care telefoanele pot fi folosite în siguranță pe internet, fără riscuri majore. Realist vorbind, telefoanele vor fi, cel mai probabil, scoase din uz înainte să primească ultimul update de sistem sau securitate, dacă perioada de suport ar fi de șapte ani.

Partenerii hardware ai companiei Samsung ar putea reprezenta o piedică în acest efort

Samsung nu a trecut la cei cinci ani de actualizări de securitate din bunăvoința proprie, ci a încercat să preîntâmpine legislația UE, care propune un proiect de lege care va obliga în viitor producătorii de smartphone-uri să ofere astfel de actualizări pentru măcar cinci ani.

O piedică în livrarea de actualizări, în special pentru cele de sistem, au fost în trecut producătorii de chipset-uri, care nu ofereau actualizări de compatibilitate cu noi versiuni de Android după primii doi ani de la lansare. Samsung produce propriile cipuri Exynos (și procesoarele Tensor pentru Google), pentru care poate livra actualizări pe termen nedefinit, însă telefoanele sale folosesc în continuare și procesoare de la parteneri precum Qualcomm și MediaTek, care ar putea fi reticenți să ofere suport software extins, peste minimum legal.

Sursa: SamMobile