Chiar dacă Windows 11 nu a fost obligatoriu foarte bine primit de către utilizatori, sistemul de operare de la Microsoft pare că este mai popular decât s-ar fi așteptat până și Microsoft, conform Windows Central. Recent, instalările active de Windows 11 au atins pragul de 400 de milioane de computere, iar așteptările sunt acum ca jumătate de miliard de sisteme să fi făcut deja trecerea la Windows 11 la sfârșitul anului 2024.
Popularitatea Windows 11 nu depășește însă adopția rapidă a lui Windows 10
Această veste din urmă este însă destul de interesantă, întrucât anul viitor zvonurile spun că s-ar putea să primim Windows 12, un nou sistem de operare de la Microsoft. Acesta din urmă ar avea funcții AI integrate, dar ar putea face și trecerea de la un model pre-plătit, pe baza unei licențe perpetue, la modelul pe abonament SaaS („Software as a Service”). Astfel, există posibilitatea ca mulți dintre utilizatorii de PC-uri să rămână pe Windows 11 cât mai mult posibil și ca utilizatorii noi să prefere să instaleze versiunea mai veche în locul celei noi.
Adopția Windows 11 este mai rapidă decât așteptările Microsoft, însă mai lentă decât adopția Windows 10. Au trecut doi ani între lansarea Windows 11 și cele 400 de milioane de instalări, în timp ce versiunea anterioară a atins acest obiectiv în jumătate din timp. De alfel, în trei ani, Windows 10 era deja instalat pe mai mult de 1 miliard de computere.
Desigur, adopția scăzută ar putea să fie datorată și limitărilor hardware pe care Windows 11 le impune. Sistemul de operare de la Microsoft funcționează doar pe sisteme echipate cu procesoare din 2018 sau mai noi, care integrează un TPM (Trusted Platform Module) la versiunea 2.0, folosit pentru a asigura securitatea software împotriva atacurilor care ar putea fi injectate la prima pornire. Această limitare poate fi ocolită, dar utilizatorii de rând nu vor ști cum să facă asta, în ciuda disponibilității ghidurilor online, inclusiv pe site-ul Microsoft.