Rețeaua X introduce abonamentul anual obligatoriu. Cât te costă să poți posta pe Twitter

Scris de | 18 octombrie, 2023
Rețeaua X introduce abonamentul anual obligatoriu. Cât te costă să poți posta pe Twitter

Elon Musk nu glumea atunci când vorbea despre taxarea tuturor utilizatorilor de pe rețeaua X (fostă Twitter). Începând de astăzi, X începe testarea unui abonament anual obligatoriu, care implică o plată la prima înscriere a contului. Cele două țări alese pentru test sunt Filipine și Noua Zeelandă. Cei care refuză să plătească taxa care demonstrează că „nu sunt boți” vor putea să înregistreze contul dar nu vor primi acces la toate funcțiile rețelei de socializare.

Abonamentul este implementat pentru a elimina boții de pe platforma X

Abonamentul se numește „Not a Bot” și costă un dolar pe an. Dacă înscrii un cont fără să plătești, ai acces doar la modul „read only”, deci poți vedea conținutul de pe platformă, însă nu poți să și scrii. Elon Musk spune că aceasta este o metodă de 1000 de ori mai bună decât soluțiile din trecut pentru a opri boții de pe platforma X.

Astfel, se dorește eliminarea conturilor false care împrăștie dezinformare și spam. Desigur, nu este clar cum ar putea opri astfel boții, întrucât cei care au nevoie de astfel de soluții vor putea plăti manual pentru fiecare cont în parte câte un dolar. Probabil că verificarea cu un număr de telefon este cheia, însă și acolo există destule soluții. De altfel, cei care se folosesc de „armate” de boți în scopuri politice, de exemplu, vor avea mai mult ca sigur la dispoziție și finanțarea necesară pentru a plăti pentru fiecare în parte taxa și un număr de telefon.

Având în vedere că noul abonament de pe X este momentan în teste doar pentru utilizatorii noi, toți boții deja prezenți pe platformă nu vor fi afectați în niciun fel. De asemenea, cel puțin pentru moment, utilizatorii care au conturi înscrise deja pe X/Twitter, nu vor trebui să plătească taxa de 1 dolar pe an. Acest lucru ar putea să se schimbe pe parcurs, odată cu lansarea globală a abonamentului.

„Începând de astăzi, testăm un nou program (Not A Bot) în Noua Zeelandă și Filipine. Noile conturi neverificate vor fi obligate să se înscrie la un abonament anual de 1 USD pentru a putea posta și interacționa cu alte postări. În cadrul acestui test, utilizatorii existenți nu sunt afectați.

Acest nou test a fost dezvoltat pentru a consolida eforturile noastre deja de succes de a reduce spamul, manipularea platformei noastre și activitatea boților, echilibrând în același timp accesibilitatea platformei cu suma mică a abonamentului. Nu este un factor de profit.

Și până acum, opțiunile de abonament s-au dovedit a fi principala soluție care funcționează la scară largă.” , este mesajul publicat de X pe pagina oficială de suport tehnic.

Cel mai ciudat este însă faptul că acest abonament supune utilizatorii noi la plată obligatorie doar dacă fac asta din interfața web. Cei care aleg să înscrie un cont nou de pe aplicația de mobil pot încă să facă asta complet gratuit. Practic, atât timp cât faci conturi false de pe mobil, X nu pare că are o problemă cu asta.

Alegerea celor două țări ar putea fi legată și de activitate ridicată a boților în aceste regiuni. X ar putea testa și eficiența acestui tip de măsuri cu această ocazie.

Alte rețele de socializare ar putea lua exemplu de la rețeaua lui Elon Musk

Cert este că X este acum prima rețea de socializare majoră care condiționează utilizarea rețelei de plata unei taxe anuale. Având în vedere că în trecut ceilalți jucători din piață s-au inspirat din deciziile luate de Elon Musk, inclusiv Facebook și Instagram oferind un abonament pentru verificare, nu ar fi ieșit din comun să vedem metode similare de taxare și pe acestea.

Deja existau zvonuri că Facebook ar putea cere utilizatorilor până la 20 de euro pe lună pentru a oferi o experiență de utilizare fără reclame și fără colectare de date. Un abonament de 1 dolar pe an pentru acces ar fi o nimica toată în comparație.

Etichete: , ,

Sursa: The Verge