AMD anunță Radeon RX 7900M, pentru gaming pe laptop în 1440p

Scris de | 20 octombrie, 2023
AMD anunță Radeon RX 7900M, pentru gaming pe laptop în 1440p

AMD a lansat un nou procesor grafic pentru laptop-uri, cel mai performant din portofoliul său de până acum: Radeon RX 7900M. Acesta intră în concurență cu varianta de mobil a lui GeForce RTX 4090 de la NVIDIA, însă nu țintește către gaming în 4K, ci vine cu proiecții de performanță mai conservatoare. AMD promite o experiență de gaming de calitate înaltă în 1440p și aduce și o tehnologie nouă pe laptop-uri odată cu această lansare.

Noul Radeon RX7900M este primul GPU de laptop realizat pe design chiplet

Radeon RX 7900M folosește aceeași arhitectură RDNA3 pe care am întâlnit-o deja de un an pe modelele din seria RX 7000 de PC. Acesta este însă primul procesor grafic de laptop realizat folosind un design de tip „chiplet”.

Asta înseamnă că în interiorul procesorului se găsesc mai multe unități de procesare, așa cum vedem deja de câteva generații pe procesoarele Ryzen. Acest design permite reducerea costurilor de producție prin scalarea producției mai ușor. Practic, nu trebuie decât dezvoltat un model de chiplet și a unei baze pentru procesor. Poți apoi adăuga mai multe sau mai puține chiplet-uri pentru a asigura nivelul de performanță dorit.

La nivel de specificații hardware, Radeon RX 7900M este echipat cu 72 de unități de procesare RDNA3, 72 acceleratoare ray tracing, 144 de acceleratoare AI și 16 GB memorie GDDR6 cu lățime de bandă pe 256 biți, adică 18 Gbps. Procesorul grafic rulează la o frecvență de 1.825 MHz și poate urca în boost la 2.090 MHz. Fiind un design cu chiplet, tehnologia Infinity Fabric Cache asigură comunicarea între componentele interne ale cipului, iar memoria Infinity Cache de 64 MB va ajuta la mutarea datelor mai rapid între acestea.

Fiind un GPU pentru laptop-uri, ne așteptăm la eficiență sporită, însă aceasta este valabilă doar dacă comparăm cu un GPU desktop. La TGP de 180W, acest cip se va regăsi, cel mai probabil, doar în laptop-uri extrem de performante, scume și nu tocmai subțiri. Nu doar că trebuie să ai destulă putere pentru a alimenta un astfel de cip, dar și o răcire pe măsură.

Noul model nu este un concurent pentru RTX 4090

AMD face mai degrabă comparații cu RTX 4080 de laptop, nu cu flagship-ul 4090. Modelul NVIDIA are un TDP de 110W și doar 12 GB memorie. Totuși, în ciuda memoriei extra și consumului aproape dublu, noul Radeon oferă performanță cu doar 7% în plus, în medie.

Desigur, la fel ca modelele recente de plăci grafice Radeon, și RX 7900M este compatibil cu FidelityFX Super Resolution 3 (FSR3), care include acum și capabilități de generare de cadre, la fel ca în cazul DLSS. Acest lucru înseamnă că vei putea avea framerate îmbunătățit fără să fii nevoit să scazi detalii. Desigur, această tehnologie vine la pachet și cu anumite dezavantaje: lipsa V-Sync, input lag mai mare și anumite artefacte vizuale în mișcare.

Primul laptop care va fi echipat cu Radeon RX 7900M de la AMD este modelul m18 de la Alienware. Acesta este echipat și cu un procesor Ryzen 7945HX, unul dintre cele mai performante din piață, alături de un ecran de 18” cu rezoluție QHD pe format 16:10 (2.560 x 1600 pixeli), și până la 64 GB RAM cu 8.5 TB stocare. Nu avem încă un preț pentru acest model, însă este așteptat pe piață înainte de sfârșitul acestui an.

Sursa: Engadget