NVIDIA pregătește lansarea GeForce modelelor RTX 40 Super. Este un moment bun să aștepți înainte să cumperi o placă video

Scris de | 24 octombrie, 2023
NVIDIA pregătește lansarea GeForce modelelor RTX 40  Super. Este un moment bun să aștepți înainte să cumperi o placă video

Seria de plăci video RTX 40 de la NVIDIA este disponibilă pe piață de doar un an, oferta de plăci grafice desktop și pentru laptop-uri este în mare parte completă, iar următoarea lansare importantă pentru gama RTX 50 este la aproximativ un an distanță. Totuși, NVIDIA pare că pregătește un „refresh” sub forma unor noi modele „Super”, cu cipuri îmbunătățite și, foarte important, mai mult VRAM, probabil o reacție la lansările AMD recente, care oferă pe modelele sale mai multă memorie cam la toate pragurile de preț și performanță.

Modelele Super ar putea umple „golurile” din ofertă, cu mai mult VRAM

Prima (și ultima) dată când am văzut modele „Super” lansate în piață a fost în cadrul seriei RTX 20, când în locul unor modele Ti, NVIDIA a adus modele Super care intrau între variantele originale lansate în piață.

În prezent însă, există deja variante standard și Ti lansate încă de la început, deci noile modele vor intra în ofertă între Ti-uri și următorul prag de performanță. De altfel, informațiile publicate de Benchlife și Videocardz sugerează că noile GPU-uri vor fi echipate cu cipuri de pe praguri superioare, ceea ce va permite, probabil performanță îmbunătățită, apropiată de cea a GPU-urilor care sunt, teoretic, superioare.

Avem informații despre două modele de RTX 40 Super: un RTX 4080 și un RTX 4070. Ambele primesc upgrade de cip, upgrade de memorie și rezolvă problema lățimii de bandă pentru memorie, o limitare care a afectat în special plăcile grafice din zona mid-range de la NVIDIA această generație.

GeForce RTX 4080 Super și 4070 Super primesc cipuri superioare și mai multă memorie

RTX 4080 Super va renunța la cipul AD103, folosit în prezent pentru RTX 4080 și va adopta o versiune a cipului AD102, cel folosit pentru dezvoltarea RTX 4090. Întrucât diferența de performanță între 4080 și 4090 din prezent este destul de mare, ne așteptăm ca noul RTX 4080 Super să mai scadă din diferență. Totuși, nu ne așteptăm la un cip complet, ci unul cu o parte dintre nucleele CUDA, RT și Tensor dezactivate. Vestea cea mai  bună este că memoria VRAM crește de la 16 GB la 20 GB GDDR6X, cu o lățime de bandă de 320 biți, upgrade de la 256. Acest model putea fi la fel de bine numit RTX 4080 Ti, sau un 4090 „lite”.

În cazul RTX 4070 Super, așteptările sunt similare. Vorbim despre trecerea de la AD104 la cipul AD103, care era anterior folosit doar pe RTX 4080. Apoi, memoria VRAM urcă de la 12 la 16 GB, iar lățimea de bandă a memoriei de la 192 biți la 256 biți. Practic, 4070 Super s-ar apropia de ceea ce ne așteptam inițial să primim de la RTX 4070 Ti-ul original, la prețul la care s-a lansat la începutul acestui an. Ar trebui să ne amintim că RTX 4070 Ti a fost inițial anunțat sub numele RTX 4080 12 GB, deși folosea alt cip și memorie mult mai lentă.

Desigur, aceste planuri se pot schimba oricând, iar noile plăci să nu mai fie lansate, dacă NVIDIA nu consideră că ar avea succes în piață. De exemplu, compania a anulat planurile pentru un „monstru” de placă video, RTX 4090 Ti, care ar fi fost și mai mare și ar fi consumat și mai mult curent decât 4090-ul „standard”. 

Alte zvonuri sugerează însă că variantele Super nu vor aduce îmbunătățiri semnificative față de versiunile „standard”. Ba chiar sugerează că 4070 Super ar fi chiar mai slabă în practică decât RTX 4070 Ti-ul deja existent.

Etichete: , , , , , , , ,

Sursa: Benchlife