The Beatles au folosit AI pentru a înregistra ultima lor melodie în formulă completă: Now and Then

Scris de | 3 noiembrie, 2023
The Beatles au folosit AI pentru a înregistra ultima lor melodie în formulă completă: Now and Then

Trupa rock The Beatles a lansat Now and Then, cel mai probabil, ultima melodie pe care apar toți cei patru membri originali: John Lenon, Paul McCartney, Ringo Starr și George Harrison. Aceasta este bazată pe o înregistrare veche de-ale lui John Lenon, pe care a făcut-o acasă, în apartamentul său din New York în anii `70. Aceasta este prima melodie nouă The Beatles din ultimii 30 de ani, cel mai recent, membrii trupei reușind să înregistreze noi piese bazate pe înregistrări vechi ale lui Lenon în 1995. Pentru Now and Then, a fost necesar un salt tehnologic major, care să permită restaurarea vocii lui Lenon pentru a putea fi masterizată în studio.

AI-ul a fost folosit pentru restaurarea vocii originale a lui John Lenon

Melodia Now and Then exista de zeci de ani deja, fiind compusă și înregistrată de Lenon acasă, vocea sa fiind acompaniată de un pian. Întrucât înregistrarea nu a avut loc într-un studio profesional, vocea și pianul nu erau înregistrate separat, iar tehnologia disponibilă în 1995, atunci când s-a încercat o primă înregistrare a acestei melodii, nu permitea încă separarea unui flux audio în două sau mai multe separate, la o calitate acceptabilă. A fost necesară îmbunătățirea tehnologiei AI, care poate identifica vocea și pianul separat și care poate să le analizeze și să le reconstruiască fără ca acestea să se suprapună.

Această tehnologie a fost prima dată folosită de regizorul Peter Jackson în realizarea documentarului despre Beatles Get Back de acum câțiva ani, care, la rândul său, era bazat pe înregistrări video și audio vechi de zeci de ani. Materialele au fost procesate cu AI pentru a fi îmbunătățite din punct de vedere audio și video, iar acum, tot AI-ul a ajutat la realizarea ultimei piese a trupei.

AI-ul nu a fost folosit însă în scop „generativ”, vocea de pe caseta din anii `70 fiind singura sursă a vocii originale a lui John Lenon. De asemenea, instrumentația este realizată de cei patru membri originali ai trupei. George Harisson a decedat în 2001, dar acesta reușise în 1995 să înregistreze acordurile de chitară pentru Now and Then, chiar dacă piesa nu a fost la acel moment terminată.

Melodia este disponibilă acum pe toate serviciile de streaming populare, inclusiv pe Apple Music, YouTube Music sau Spotify. Un mini-documentar de tip „making of” a fost lansat pe YouTube (inclus mai sus în articol), în care puteți afla mai multe despre procesul care a dus la realizarea și lansarea acestei piese, dar și despre tehnologia care a ajutat la crearea ei.

Etichete: , ,

Sursa: The Verge