Apple: aplicațiile din afara App Store sunt o „mare neînțelegere” și nu vor oferi libertate de alegere

Scris de | 21 noiembrie, 2023
Apple: aplicațiile din afara App Store sunt o „mare neînțelegere” și nu vor oferi libertate de alegere

Ivan Krstić, șeful diviziei de cercetare și arhitectură de securitate din cadrul Apple, a oferit o declarație interesantă către publicația The Independent, referitoare la posibilitatea de a instala aplicații din alte surse decât App Store pe iPhone-uri. Acesta își exprimă nemulțumirea față de faptul că Uniunea Europeană dorește ca iPhone-urile să fie deblocate pentru a accepta aplicații din alte magazine, menționând, desigur, securitatea dispozitivelor, care ar putea fi compromisă în astfel de situații.

Apple sugerează că utilizatorii nu vor avea o libertate de alegere mai mare

App Store este unul dintre cele mai stricte magazine de aplicații din piață, Apple permițând aplicațiilor să ajungă în oferta sa doar după multiple teste și verificări, atât la nivel de funcționalitate, cât și la nivel de securitate. Desigur, anumite aplicații malițioase reușesc să treacă și de aceste teste, din când în când, însă limitările software ale platformei scad pericolele posibile chiar și în acele situații.

Astfel, faptul că Apple ar urma să deblocheze iOS și să permită aplicațiilor descărcate de pe internet de oriunde să fie instalate pe dispozitivele sale, este considerat un pericol pentru utilizatori de către șeful securității de la Apple, care spune că Uniunea Europeană „nu înțelege” despre ce este vorba, deși compania încearcă constant să explice:

„Aceasta este o mare neînțelegere – și una pe care am încercat să o explicăm de mai multe ori. Realitatea a ceea ce permit cerințele de distribuție alternativă este că software-ul pe care utilizatorii din Europa trebuie să îl utilizeze – uneori software de business, alteori software personal, software social, lucruri pe care doresc să le utilizeze – ar putea fi disponibil numai în afara magazinului, distribuit alternativ.

În acest caz, acei utilizatori nu au de ales să obțină acel software de la un mecanism de distribuție în care au încredere. Și așa, de fapt, utilizatorii nu vor avea libertatea de alegere pe care o au astăzi, de a obține tot software-ul lor din App Store. Nu ne vedem ca fiind împotriva guvernelor. Nu despre asta este vorba în toată această muncă. Dar considerăm că avem datoria de a ne apăra utilizatorii de amenințări, fie ele comune sau, în unele cazuri, cu adevărat grave.”

Ce nu menționează reprezentanții companiei este cât de strict este App Store

Ce vrea să spună Ivan Krstić este că anumite aplicații nu vor fi disponibile în App Store, ci vor fi disponibile doar în anumite magazine, diferite de App Store, deci nu vei avea libertatea de a alege de unde descarci aplicația, ci doar dintr-un anumit magazin alternativ care listează acea aplicație specifică, cel mai probabil mai slab securizat. Ce nu spune Krstić este că acele aplicații, care nu vor fi listate în App Store, nu ar fi putut fi niciodată listate din cauza restricțiilor uneori exagerate ale magazinului. De asemenea, acesta consideră că majoritatea utilizatorilor vor rămâne clienți exclusivi tot ai App Store.

Anumite aplicații legitime au fost refuzate uneori pe baza unor criterii absurde, precum lipsa unui mecanism de a taxa utilizatorii. În trecut, unele aplicații „free” ar fi trebuit să adauge monetizare sub forma de tranzacții în aplicație sau abonamente, pentru a putea fi listate în magazinul Apple. Desigur, Apple ia 30% din orice tranzacție de pe magazinul său.

Altele au fost refuzate pe alte criterii, precum felul în care te poți autentifica în aplicație, sau chiar pentru faptul că trimiteau utilizatorii pe site-ul producătorului pentru a crea un cont sau pentru alte modificări, când regulamentul App Store spune explicit că acest lucru este interzis.

 

Etichete: , , ,

Sursa: The Independent