Fairphone 5 este cel mai ușor de reparat telefon din lume. iFixit i-a acordat nota 10/10

Scris de | 8 decembrie, 2023
Fairphone 5 este cel mai ușor de reparat telefon din lume. iFixit i-a acordat nota 10/10
foto: iFixit

Compania iFixit, cunoscută pentru instrumente pentru depanare a dispozitivelor electronice, ghiduri de reparații și chiar vânzarea de componente pentru acestea, a testat recent Fairphone 5. Acesta promite că va avea viață lungă atât prin faptul că este construit pentru a fi reparat cu ușurință, dar și prin promisiunea suportului software de lungă durată. Recent, modele vechi de 6-7 ani de la Fairphone au primit update la Android 13. Desigur, declarațiile producătorului trebuie puse la încercare, iar iFixit nu prea a găsit nimic în neregulă.

Fiarphone 5 permite dezasamblarea completă și înlocuirea rapidă a majorității componentelor

Conform review-ului de reparabilitate pentru Fairphone 5, iFixit a găsit îmbunătățiri semnificative atunci când vine vorba despre posibilitatea de a schimba camerele, acestea fiind instalate individual pe placa de bază, nu ca un modul întreg. Acesta este unul dintre puținele telefoane care permit scoaterea capacului de pe spate pentru a accesa bateria. De altfel, bateria nu este lipită și poate fi scoasă și înlocuită în doar câteva secunde.

Până și antenele radio pentru semnal GSM, Wi-Fi și Bluetooth pot fi înlocuite individual, iar placa de bază are marcaje clare pentru a ghida utilizatorul către mufa corectă care trebuie conectată. Fairphone oferă spre vânzare majoritatea componentelor din telefon, însă o componentă lipsește din oferta sa: senzorul de amprentă. Există posibilitatea ca această piesă să fie disponibilă cândva în viitor, însă.

Scorul de 10/10 este însă bine meritat, întrucât compania olandeză Fairphone nu pare că pune piedici în calea reparabilității telefoanelor sale. Spre diferență de Apple și Samsung, ale căror flagship-uri recente au primit note de 4/10, fiind extrem de greu de dezasamblat, fiind sigilate cu mai multe tipuri de adeziv, șuruburi proprietare și elemente care nu permit înlocuirea componentelor fără aprobarea Apple, Fairphone poate fi dezasamblat și asamblat cu ușurință acasă, fără probleme.

Ba chiar Fairphone promite până la 8 ani de actualizări de securitate, ceva ce telefoanele de la Samsung nu primesc încă. Suportul lor software se oprește la 5 ani. Diferența este însă evidentă: Apple și Samsung oferă unele dintre cele mai performante telefoane din piață, cu cele mai bune camere, pe când Fairphone 5 este un telefon modest, cu un chipset construit în principal pentru dispozitive Internet of Things. Astfel, chiar dacă acesta va rezista mult în timp, datorită suportului software și posibilității de reparații pe parcurs, acesta nu va oferi niciodată un nivel de performanță măcar apropiat de acele flagship-uri.

La un preț de 700 de euro, adică cam cât costă un Galaxy S24 „standard” sau un iPhone 14, nou din magazin, este greu de justificat alegerea unui astfel de telefon doar pentru că poate fi ușor de reparat, având în vedere și restul pachetului. Eforturile Fairphone sunt însă apreciate, întrucât doar așa poate fi demonstrat că se pot face și telefoane mai ușor de reparat. Cu ajutorul UE și prin criticile utilizatorilor de pretutindeni, poate că și companiile mari vor începe să mai scadă din restricțiile din prezent asupra reparațiilor acestui gen de dispozitive.

Etichete: , ,

Sursa: iFixit