Windows 11 23H2 scade performanța în jocuri – cum să repari problema?

Scris de | 8 decembrie, 2023
Windows 11 23H2 scade performanța în jocuri – cum să repari problema?

A trecut cam o lună de când Microsoft a lansat actualizarea Windows 11 23H2 care a introdus o mulțime de noutăți. Dar alături de chestiile noi, cea mai nouă versiune a sistemului de operare ascunde și câteva probleme care încep să iasă la iveală abia acum, pe măsură ce lumea face update. Astfel s-au umplut forumurile de pe afară cu plângeri, iar cei afectați de această dată par să fie gamerii, cu precădere cei care au PC-uri cu procesoare AMD. Din fericire, Microsoft a prins din zbor problema asta și oferă și o soluție pentru cei care dau nas în nas cu ea.

Totul a început cu un utilizator de pe reddit – acesta a testat Windows 11 23H2 instalat de „pe curat” și a comparat rezultatele cu o versiune mai veche a sistemului de operare. Ce a descoperit este faptul că noul update afectează performanța în jocuri cu până la 8% atât în titluri care folosesc un singur nucleu, cât și în acelea care trag de mai multe nuclee. Și chiar dacă nu vorbim despre o diferență de la cer la pământ, o actualizare a sistemului de operare n-ar trebui să vină cu simptome adverse.

Dar asta a fost o singură postare, iar de aici a început rafala. Din ce în ce mai mulți oameni au condus teste între versiunile de Windows 11, cu o postare de pe forumul Microsoft raportând faptul că performața în Forza Horizon 5 a scăzut cu circa 50 de procente. Utilizarea plăcii video a picat de la 90% undeva la 30%, ceea ce indică clar un bottleneck al procesorului. Altă postare de pe alt forum vorbește despre cum rezultatele în aplicații de benchmark sunt afectate de Windows 11 23H2, iar toate semnele ne indică o problemă care afectează procesoarele, în special pe cele produse de AMD.

Microsoft a venit însă cu soluția. Se pare că este vorba despre o problemă cu Windows Defender, ale cărui funcții extra apasă pe procesor. Pentru a scăpa de aceste probleme, trebuie să urmezi câțiva pași pe care am încercat să îi explic cât mai clar în următoarele rânduri.

  • Deschideți Windows Powershell și rulați următoarele comenzi:
    1) Set-ExecutionPolicy Unrestricted
    2) Get-AppxPackage Microsoft.SecHealthUI -AllUsers | Reset-AppxPackage
  • Dați un restart PC-ului, după care intrați în BIOS și activați funcția de CPU Virtualization;
  • Reporniți sistemul și deschideți Windows Security;
  • Sub meniul numit Core Isolation, activați funcția Memory Integrity;
  • După restart, performanța ar trebui să fie similară cu cea oferită de Windows 11 22H2.

Problema nu pare să afecteze alte versiuni ale sistemului de operare, ceea ce este o veste bună pentru cei care nu au făcut încă update la Windows 11 23H2. Pe scurt, dacă PC-ul vostru rulează pe un procesor AMD, ați face bine să mai așteptați puțin până să faceți update la cea mai nou versiune de Windows, mai ales că Microsoft știe de existența acestei probleme și probabil vor implementa o rezolvare în zilele ce urmează.

Etichete: ,