Rețeaua Threads, rivală pentru X/Twitter, disponibilă acum și în România

Threads lansat

De astăzi, 14 decembrie, Threads este disponibil în Europa, însă impactul acestei lansări pare să fie destul de mic în comparație cu lansarea globală, care a avut loc în primăvară. Meta a decis la scurt timp după pornirea serviciului său de microblogging că utilizatorii din UE nu pot avea acces la platformă până când nu apar anumite modificări. Aceste modificări par că au intrat în vigoare astăzi, iar acestea ar putea avea legătură cu faptul că Threads este acum compatibil cu ActivityPub, protocolul deschis care conectează rețele de socializare descentralizate, precum Mastodon.

Lansarea Threads în țările din UE vine cu o întârziere de cinci luni

Cel mai probabil, Meta nu avea încă serverele pentru Threads disponibile în Europa, iar rețeaua nu era încă în concordanță cu regulamentele UE privind colectarea de date de la utilizatori. Astfel, o întârziere de cinci luni a dus la o platformă care nu a crescut așa repede precum părea inițial. Meta a recunoscut că are mai puțin de 100 de milioane de utilizatori activi în toată lumea, iar probabil că lansarea în Europa va ajuta la creșterea acestui număr.

Ce poți face pe Threads? Aproape tot ceea ce puteai face pe „Twitter-ul” vechi. Asta înseamnă că poți publica scurte mesaje pe profilul personal, sau fotografii, clipuri video și link-uri către site-uri. Deși Meta spune că nu va încuraja în mod special conținutul de tip „știri”, acesta este acum cel mai mare avantaj al Threads față de rețeaua-soră Instagram, întrucât pe Instagram nu poți pune decât un singur link, în descrierea de pe contul personal.

Este interesant însă că poți intra acum pe Threads direct pe site-ul threads.net și poți intra cu sau fără un profil. Atunci când intri fără un profil, poți vedea doar un flux de știri algoritmic și nu poți interacționa prin comentarii sau like-uri, însă poți „citi” site-ul fără probleme. X, principalul rival Threadsa, a dezactivat recent posibilitatea de a putea folosi versiunea web fără un cont înscris.

În continuare trebuie să te autentifici pe Threads cu un cont de Instagram, însă recent compania a oferit posibilitatea de a putea șterge profilul de pe Threads independent de cel de pe rețeaua principală. Inițial, cele două erau legate permanent, și ștergerea unuia ducea la ștergerea ambelor.

Odată cu lansarea oficială a serviciilor în Europa, aplicația Threads se regăsește de astăzi în Google Play Store și Apple App Store pentru mobil, în variantele accesibile din România. Dacă aveați deja aplicația instalată în format APK sau de pe versiunea de SUA a magazinului Apple, puteți șterge acea versiune și să o folosiți pe cea „oficială” pentru Europa.