Creatorul TikTok prins că folosea ChatGPT pentru antrenarea propriului AI

Scris de | 18 decembrie, 2023
Creatorul TikTok prins că folosea ChatGPT pentru antrenarea propriului AI

OpenAI are un avans considerabil față de concurență în domeniul inteligenței artificiale, însă Google, Meta și alți giganți din domeniu câștigă teren rapid. ByteDance, compania din spatele TikTok a încearcat să ia o scurtătură pentru a-și antrena mai rapid propriul AI, folosind chiar soluția concurentă ChatGPT, dar această încercare a fost în zadar, întrucât OpenAI a descoperit asta și a închis rapid conturile companiei.

ByteDance ar fi folosit Microsoft Azure și ChatGPT pentru dezvoltarea propriului AI „Project Seed”

Se pare că ByteDance nu dorea să investească resursele necesare pentru a-și antrena propriul LLM, numit „Project Seed”, așa că a conectat serverele sale la serviciile Microsoft Azure, care folosesc software OpenAI. De asemenea, au fost conectate și API-uri direct la ChatGPT, pentru a antrena un produs concurent. Aceste informații au fost dezvăluite de The Verge, în cadrul newsletter-ului Command Line.

Jurnalistul Alex Heath a scris în newsletter, pe baza unor documente interne de la ByteDance, că gigantul din domeniul social media a folosit ChatGPT pentru antrenamentul Project Seed în toate stagiile de dezvoltare. Astfel, costurile sale operaționale pentru dezvoltarea acestui AI au scăzut dramatic.

În consecință, OpenAI a decis să suspende conturile companiei ByteDance, întrucât acestea sunt suspecte pentru încalcarea termenelor și condițiilor de utilizare a serviciilor ChatGPT. În urma unei investigații, se va decide dacă această suspendare va fi doar temporară sau permanentă:

„Toată lumea care utilizează API-ul nostru trebuie să respecte politicile noastre de utilizare pentru a ne asigura că tehnologia noastră este folosită în scopuri bune. Deși utilizarea API-ului nostru de către ByteDance a fost minimă, am suspendat contul lor în timp ce continuăm investigația. Dacă descoperim că utilizarea lor nu respectă aceste politici, le vom solicita să facă schimbările necesare sau să închidem contul lor.”, a declarat Niko Felix, reprezentant OpenAI, pentru The Verge.

Rămâne de văzut dacă și Microsoft va lua măsuri similare în legătură cu conturile ByteDance. Cert este că multe companii încearcă să „îngrașe porcul în ajun” atunci când vine vorba despre AI, întrucât în urmă cu doar un an de zile, nimeni nu avea astfel de soluții disponibile, iar după lansarea ChatGPT acestea încep să apară peste tot. Inclusiv smartphone-urile din 2024 vor putea rula modele lingvistice similare cu ChatGPT local, așteptarea fiind că fiecare producător de telefoane își va crea propria soluție proprietară.

Etichete: , , ,

Sursa: The Verge