Samsung Galaxy S23 FE – Un telefon excelent, dacă era lansat doar puțin mai devreme (REVIEW)

Samsung Galaxy S23 FE – Un telefon excelent, dacă era lansat doar puțin mai devreme (REVIEW)

Scris de | 20 decembrie, 2023

Toate zvonurile indică faptul că ne aflăm la aproximativ o lună distanță de lansarea seriei Samsung Galaxy S24, deci de ce a decis Samsung să lanseze un telefon chiar acum? Care e rostul lui Galaxy S23 FE (sau Fan Edition), și ce ar trebui să însemne el pentru compania din Coreea de Sud? Cam astea au fost întrebările pe care ni le-am pus atunci când Galaxy S23 FE a trecut pragul redacției noastre, și am încercat să răspundem, pe cât posibil, la ele – chiar dacă răspunsul în unele cazuri este „n-am nici cea mai vagă idee”.

Gama FE de la Samsung a luat startul în 2020, și primul model a fost un succes răsunător. Era lansat fix la începutul lunii octombrie, fresh, proaspăt scos din cuptor pentru sezonul de toamnă, și venea ca un pit stop între două flagship-uri Samsung, având suficient timp să nu fie „mâncat” de o altă lansare a companiei. Data de lansare a FE-urilor a fost însă împinsă din ce în ce mai mult spre sfârșitul anului în perioada care a urmat, și iată-ne ajunși în 2023 cu o lansare oficială realizată pe 11 decembrie. Nu știu despre tine, dar e perioada în care eu mi-am cam bătut cadourile de Crăciun în cuie. 

Dar să lăsăm puțin deoparte lansarea asta târzie, și să vedem ce poate de fapt Galaxy S23 FE, și cât de competent este acesta, mai ales într-un segment upper midrange care pare, de la an la an, mai competitiv.

Design simplu și ecran foarte bun

În ceea ce privește pachetul telefonului, nicio surpriză – nu găsim brick de încărcare în cutie, doar un cablu și telefonul în sine. Deci, ca de obicei în ultimii ani, dacă te interesează acest telefon, să iei în calcul și o cheltuială extra pe un încărcător. Odată ce scoți din cutie Galaxy S23 FE, observi design-ul său, care este unul așa cum trebuie pentru un telefon care se apropie de nivelul flagship-urilor, atât ca preț, cât și ca specificații. E destul de greu, având peste 200 de grame, deci se simte ca un telefon „sănătos”, și este îmbrăcat complet în sticlă, având Gorilla Glass 5 atât pe față, cât și pe spate. Sunt patru versiuni de culoare disponibile în România, cu două tipuri de stocare diferite: 128GB sau 256GB.

Laturile sale sunt ușor curbate, însă ecranul este plat, ceea ce face ca marginile să se simtă ascuțite și să stea destul de bine în mână. Este rece la atingere, datorită cadrului din aluminiu, și vine cu o rezistență la apă și praf de tip IP68, ceea ce înseamnă că poate fi scufundat la o adâncime de până la 1,5 metri pentru 30 de minute.

Bezelurile par puțin cam mari inițial, dar te obișnuiești repede în utilizare cu ele. Ajută la asta și display-ul de 6,4 inchi, care este unul superb, în nota cu care Samsung ne-a obișnuit. Sincer acum, oricât de critic ai putea fi la adresa companiei din Coreea de Sud, unul dintre lucrurile pe care nu ai cum să i le reproșezi este calitatea ecranelor sale. În acest sens, Samsung Galaxy S23 FE vine cu un Dynamic AMOLED 2X care are culori vii și cu o reprezentare corectă, și se vede foarte bine și în lumina soarelui, având o luminozitate maximă de 1450 de niți. La pachetul acesta se adaugă și o rată de refresh de 120Hz, pentru navigare fluidă prin meniuri și jucat după pofta inimii. Adaugi și sunetul stereo în ecuația asta, care e bun și la volum înalt, și experiența de vizionare pentru filme, seriale sau clipuri pe YouTube va fi una foarte bună – pentru un telefon, evident.

Ne-am întors la Exynos

După ce am lăudat ecranul, a venit însă momentul și să vorbim de elefantul din încăpere. Începe tot cu E și este vorba de procesorul Exynos 2200, care va fi considerat de mulți și principalul minus al telefonului. Asta pentru că seria FE era cea care ar fi trebuit să adopte o filozofie „pro fani”, așa cum subliniază și numele, și să ofere cam tot ceea ce își doresc adepții smartphone-urilor Samsung. Ergo, procesoare Snapdragon, pe care fanii Samsung le cereau de o groază de timp și le-au primit odată cu seria FE, fără să mai existe acea delimitare între piața americană și cea europeană.

Cu S23 FE, ne întoarcem la vechea problemă, pentru că piața americană are parte de un procesor Snapdragon în interiorul telefonului, în timp ce în Europa ne mulțumim cu Exynos. Și ok, nu vreau să fiu înțeles greșit, nu spun că acest Exynos 2200 e un procesor prost sau nu îți permite să faci tot ce ți-ai putea dori pe un telefon cu el, dar rezultatele sale sunt clar mai slabe, cel puțin în testele sintetice, față de o variantă cu Snapdragon. Spre exemplu, în Geekbench 6, scorurile au fost de 1617 puncte în Single-Core, respectiv 3962 în multi-core.

Întrebarea este: „resimți însă asta în utilizare? Îți poți da seama că e un Exynos la interior și nu un Snapdragon?”. Păi momentan, după câteva zile de utilizare, aș zice că nu. Sigur, diferența dintre cele două se vede mai ales în timp, deci ia răspunsul acesta „with a grain of salt”, cum s-ar spune, dar eu personal nu am avut probleme cu procesorul. Se încinge un pic în jocuri, da, dar nu a fost nimic exagerat. Spre exemplu, în Mario Kart Tour sau Marvel Snap performanța a fost foarte bună, și nu aș spune că un utilizator obișnuit va sesiza prezența lui Exynos 2200.

Autonomia este suficientă pentru o zi de utilizare, cu 4500mAh la bord. Ce lipsește aici este încărcarea mai rapidă, ca pe orice device Samsung, un lucru pe care sperăm să îl vedem îmbunătățit odată cu seria Galaxy S24. Maximul aici este de 25W, care e ok, dar nu mai poate fi numit sub nicio formă „rapid” în 2023. 

Galaxy S23 FE-ul testat de noi a venit deja cu Android 14 din cutie și One UI 6, care au un look destul de smart și relativ curat. Găsești destul de ușor cam tot ce ai avea nevoie în drop down menu. Mă aștept însă ca update-urile următoare de software pentru acest telefon să fie destul de importante, mai ales că se vorbește foarte mult de funcțiile AI pe care le-ar putea aduce S24, și pe care am putea să le găsim într-o oarecare măsură și pe acest S23 Fan Edition.

Camerele, în nota clasică Samsung

Și, în fine, ajungem la camere. Samsung Galaxy S23 FE are trei senzori pe spate, de 50MP – principala, 12MP – ultrawide-ul și 8MP – un telephoto, capabil de zoom optic 3x. Pe față avem o cameră de 10MP, pentru selfie-uri.

Principala este în nota tradițională Samsung, oferind culori vibrante și puțin saturate, dar cu un aspect care place majorității utilizatorilor. Sunt poze pe care nu prea mai trebuie să le editezi dacă vrei să le pui pe social media, cu dynamic range bun și cu claritate excelentă, mai ales pe modul de 50MP. Bokeh-ul automat pe care îl aplică atunci când detectează subiectul pe care vrei să îl surprinzi nu e cel mai corect, și lucrul acesta se remarcă și atunci când folosești modul Portret. Decuparea nu e tot timpul exactă, dar rezultatele sunt tot destul de bune.

Ultrawide-ul e ok, dar nimic special. Deformarea e prezentă pe laterale, dar nu exagerată, și culorile sunt cam aceleași de pe principală. Sunt ceva mai multe probleme în zonele întunecate, dar dacă folosești ultrawide-ul să surprinzi clădiri sau să faci pozele alea nebune în care pari mai înalt/ă, o să își facă treaba.

Îmi place mult 3x-ul însă, care e excelent pentru a surprinde detalii, animale sau orice alte lucruri aflate la distanță. Pozele sunt sharp, cu o acuratețe a culorilor apropiată de ceea ce vede și ochiul tău și îți permit să vezi ușor și greșelile gramaticale, ca în poza de mai jos – putea fi mai rău totuși, putea să lipsească și un „o”.

Pentru camera de selfie sunt valabile cam aceleași lucruri pe care le-am zis la modul Portret, deși decuparea e parcă ceva mai bună atunci când ai o persoană în cadru. Fiind doar 10MP nu o să poți să-ți numeri porii de pe față, dar se va descurca onorabil, mai ales în condiții de lumină bună. E o cameră safe, și poate filma până la calitate 4K la 60fps.

Apropo de filmare, Samsung Galaxy S23 FE poate filma la calitate 8K cu camera principală, lucru care nu se prea întâmplă decât pe flagship-uri. Sigur, e vorba de filmare la 24fps, dar tot e destul de bine. Problema vine când trebuie să și stochezi filmările astea undeva, pentru că, cel puțin la varianta de 128GB, cum e cea pe care am testat-o noi, o să ai nevoie de stocare în cloud, deoarece telefonul nu are slot de card microSD.

Două cuvinte și despre fotografiile cu modul de noapte: sunt bune, nu exagerează cu iluminarea artificială, astfel că pozele își păstrează aspectul întunecat și destul de natural. 3x-ul e remarcabil pe acest mod, mult mai bun decât mă așteptam, iar ultrawide-ul e și el utilizabil, dacă ții morțiș. Bineînțeles, e loc de mai bine, dar dacă îți place să faci fotografii noaptea, Galaxy S23 FE ar trebui să te mulțumească.

Concluzia connect

Deci, revenind la prima întrebare pe care am pus-o: de ce a ales Samsung să lanseze un telefon nou tocmai acum? Sincer, am tot încercat să găsesc un răspuns, dar.. nu am unul. Mi se pare că Galaxy S23 FE este un telefon foarte bun, echilibrat din mai toate punctele de vedere, cum sunt majoritatea device-urilor Samsung, însă lansat puțin prea târziu și la un preț cam mare, de 3500 de lei. Sigur, e deja disponibil la o reducere pe unele site-uri, care îl apropie de prețul de 3000 de lei, dar la cum acționează rivalii lor, cu tăieri de preț masive cu ocazia sărbătorilor, tot are concurență acerbă. Adaugi la asta și posibilitatea lansării lui Galaxy S24 în ianuarie pe care sincer, aș trece-o deja la certitudini, și viitorul lui Galaxy S23 FE pare puțin incert.

Plusuri

  • Camerele.
  • Ecranul superb.
  • Design simplu, bine construit.

Minusuri

  • Revenirea la Exynos.
  • Prețul puțin cam mare comparativ cu dispozitivele rivale.
  • Data de lansare mult prea apropiată de venirea lui Galaxy S24.
Advert 61

Etichete: , , , ,