MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi este pregătită pentru cele mai setoase procesoare de la Intel (hands-on)

MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi este pregătită pentru cele mai setoase procesoare de la Intel (hands-on)

Scris de | 31 decembrie, 2023

Anul care stă să se încheie a fost unul de tranziție – lumea a început să facă trecerea la platforme cu memorie DDR5, pe măsură ce socket-urile de la Intel și AMD au continuat să evolueze. Și cu ocazia asta am zis că este cazul să intru într-un subiect pe care nu l-am mai acoperit de ceva timp: plăci de bază. Așa că pentru astăzi am pus mâna pe o MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi, care incidental va fi parte a platformei de testare hardware de la Connect România.

Fiind vorba despre un PC de testare, automat am avut nevoie de o placă de bază de ultimă generație, cu chipset performant și unsă cu toate alifiile. Nu știi niciodată ce-ți intră pe ușa redacției. Așa că alegerea a fost destul de simplă: ceva cu chipset Z790 pentru Intel. Și așa am ajuns la placa asta: alimentare pe 16 faze, suport pentru overclock, răcire bună a electronicii, dotări future-proof și un layout curat care permite utilizarea mai ușoară.

În cazul nostru, MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi va rula un procesor de ultimă generație, deci aveam nevoie de o placă care să poată alimenta bestii precum Core i9-14900K. Aici intervine VRM-ul format din 16 faze care duc până la 90A. Cu un astfel de setup nu sunt sigur doar că îmi va funcționa procesorul, ci că îl voi putea rula în condiții optime chiar și cu un mic overclock aplicat. Deasupra VRM-ului găsim, ca de obicei, radiatoare masive care se ocupă de disiparea căldurii, iar în cazul acestei plăci sunt vopsite în negru cu accente verde neon.

Heatsink-urile astea continuă pe toată suprafața plăcii întrucât acoperă sloturile pentru SSD-uri M.2. În felul acesta avem trei radiatoare Shield Frozr pentru sloturile M.2 și încă un astfel de radiator care acoperă zona de southbridge. Asta nu ajută doar cu temperaturi mai bune la nivelul mediilor de stocare, însă oferă și un aspect plăcut plăcii.

Culorile alese de producător pentru MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi sunt negru mat și verde neon – tema aceasta este respectată la tot nivelul plăcii, astfel oferă un design curajos. Singura problemă pe care o văd aici este dificultatea de a integra această placă într-un setup anume, mai ales că verdele neon nu mai este o culoare de interes pe piața de PC hardware, deja de câțiva ani buni.

Alături de socket-ul LGA1700 pentru Intel și chipset-ul Z790, placa de bază mai vine și cu patru sloturi de memorie RAM DDR5. Conform producătorului, placa suportă module de până la 7.800 MT/s, deci momentan kit-urile la 8.000 MT/s sau mai rapide nu sunt recomandate. Pe partea de stocare găsim opt port-uri SATA pentru HDD-uri și SSD-uri de 2.5”, trei sloturi M.2 PCIe 4.0 și un singur port M.2 PCIe 5.0 pentru SSD-uri de ultimă generație.

Când vine vorba despre conectivitate, avem o ofertă generoasă care cuprinde următoarele: HDMI, DisplayPort, 2.5G LAN, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, 4x USB-A 3.2 Gen1, 3x USB-A 3.2 Gen2, 1x USB-C 3.2 Gen2, 1x USB-C 3.2 Gen2x2. Astea fără să mai luăm în considerare și conexiunile audio, USB-urile interne și port-uri RGB și pentru ventilatoare.

Pachetul plăcii de bază MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi cuprinde două cabluri SATA, o antenă pentru Wi-Fi și Bluetooth, șuruburi pentru SSD-uri M.2 cu quick release, un stick USB cu drivere, un adaptor pentru conexiunile panoului frontal și o foaie cu stickere MSI. Prețul aceste plăci pornește de la aproximativ 1400 de lei la magazinele de specialitate.

Etichete: ,