Honor Magic6 Lite – Design de flagship, ecran de flagship, preț de midrange (REVIEW)

Segmentul telefoanelor „de mijloc”, la prețuri accesibile, este în opinia mea cel mai competitiv de pe piață, iar Honor tocmai a lansat un telefon care cred că ar putea fi considerat cu ușurință unul dintre cele mai bune ale începutului de an. Este vorba de Honor Magic6 Lite, un midrange care vine cu aproape tot ce îi trebuie unui telefon în 2024 ca să fie considerat foarte bun, și care e disponibil la un preț mai mult decât corect. Ce înseamnă asta? Afli în următoarele rânduri.

Ok, știu că probabil ai fost puțin sceptic când am zis că un telefon care are „Lite” în nume poate să fie considerat foarte bun în 2024. Înțeleg perfect, pentru că și eu consider de obicei variantele „Lite” ale telefoanelor ca fiind acele device-uri pe care încearcă să ți le bage pe gât oamenii de la companiile de telefonie la vreun abonament nou. Eventual îți spun că sunt telefoane de top și că rup norii, cu 4 camere pe hârtie și în realitate doar una este utilizabilă. Honor Magic6 Lite nu este însă așa. 

360 Anti-Drop, sau cum Honor garantează că nu vei căuta garanția dacă scapi telefonul

Am văzut din ce în ce mai des în ultimii ani telefoane midrange care pot să păcălească pe oricine că ar fi de fapt flagship-uri, având un design aparte, care le face să iasă în evidență. Lucrul acesta e valabil și cu Honor Magic6 Lite, pentru că arată foarte similar cu device-urile Pro din această gamă a producătorului, păstrând un ansamblu de cameră circular, unde se adăpostesc 3 senzori și blițul. Nu doar aspectul îl face să pară însă un telefon premium, ci și feeling-ul pe care îl oferă atunci când îl ții în mână.

E un telefon destul de ușor, la 185 de grame, și subțire, având 8mm. Are un spate mat, care nu reține amprente, și o culoare care iese repede în evidență, varianta Emerald Green, care își schimbă nuanțele în funcție de bătaia luminii. Există și o variantă cu piele vegană pe spate, Sunrise Orange, iar telefonul e disponibil și în clasicul negru, denumit de Honor Midnight Black. Marginile sunt curbate, la fel și colțurile, iar ansamblul de cameră are niște zimți de-a lungul cercului exterior din cauza cărora îți recomand să ții telefonul singur într-un buzunar, pentru că va zgâria cu siguranță alte gadget-uri, precum căștile spre exemplu.

Producătorul chinez mai atrage atenția asupra unui aspect pe care nu prea îl remarci la midrange-uri: rezistența la cădere. Honor se laudă că Magic6 Lite este primul telefon care a primit 5 stele la testul pentru acest lucru, realizat de compania elvețiană SGS. Sticla de pe acest telefon are trei straturi diferite, iar Honor spune că poate să fie scăpat de la o distanță de 1,5 metri în orice fel și pe orice latură, fără să fie nevoie să cauți după aceea garanția, grație unei tehnologii pe care o numește 360 Anti-Drop. Recunosc, nu m-am riscat să fac și testul acesta cu telefonul pe care l-am primit, așa că până la proba contrarie, o să aleg să îi cred pe cuvânt. Are și certificare pentru rezistența la praf și apă, de tip IP53.

Minusul principal: fără brick de încărcare în cutie

Pe cât de frumos și strălucitor este Honor Magic6 Lite, tot se face vinovat de unul din păcatele capitale ale telefoanelor: lipsa încărcătorului din cutie. Vei primi doar un cablu de încărcare USB-A la USB-C și va trebui să cumperi brick-ul separat, dacă nu deții deja unul. Sigur, nu e o cheltuială uriașă, dar în zona midrange, unde fiecare leu contează, merită luată în calcul. 

Nu ai parte nici de un slot pentru un card MicroSD, dar nici nu cred că vei avea nevoie. Honor Magic6 Lite se găsește într-o singură variantă, cu 8GB de memorie RAM și 256GB de stocare, care ar trebui să fie mai mult decât suficienți pentru a te servi pe întreaga perioadă de utilizare a telefonului. Aici mai e important să menționez un aspect, faptul că noul telefon de la Honor beneficiază și de tehnologia HONOR RAM Turbo, care convertește o mică parte din memoria de stocare în memorie RAM, astfel încât configurația poate ajunge, la nevoie, până la 16GB de RAM. 

Honor Magic6 Lite e bun și sub capotă

Și dacă tot am început să menționez cifre, mai rămân puțin în zona asta, ca să vorbesc de ce se află la interiorul acestui telefon, anume un Snapdragon 6 Gen 1 cu 8 nuclee și realizat pe un proces de 4nm. Vorbim aici de un procesor lansat în toamna lui 2022, și cu care eu personal nu prea m-am întâlnit până acum, dar care se comportă neașteptat de bine pentru un midrange. 

S-au făcut și clasicele benchmark-uri, pentru care o să las rezultatele aici: în Geekbench 6, Magic6 Lite a adunat 940 de puncte în Single-Core, și 2756 de puncte în testul Multi-Core. În 3D Mark, în Wild Life, a atins un total de 2389 de puncte, cu o medie de 14fps.

Nu e vorba însă numai de benchmarks, ci și de felul în care s-a simțit telefonul în utilizare, iar aici Honor Magic6 Lite a fost un midrange corect: nu e vreun telefon care rupe norii, și nici nu își propune asta, dar se descurcă foarte bine nu doar în jocuri, ci și în diferite task-uri, cum ar fi trecerea rapidă de la o aplicație la alta. Răspunde bine, nu se încinge peste măsură, și îți va permite să faci cam tot ceea ce ți-ai putea dori de la un telefon din gama asta de preț. Spre exemplu, un joc ca Asphalt 9 se simte excelent, fast-paced și arată bine.

Nu dezamăgește nici la capitolul baterie, având sub capotă 5300mAh, care se încarcă pe 35W, pe fir (însă va trebui să găsești tu singur un încărcător cu un astfel de output). Nu e foarte rapid pentru standardele lui 2024, dar tot e mai rapid decât unele flagship-uri de la cei mai cunoscuți producători, deci nu am de ce să mă plâng. Partea bună la baterie este că vine și cu certificare DXOMARK Gold, plus o garanție anti-îmbătrânire de 3 ani – știu că sună a chestie pe care să o zici despre cosmetice, dar ce presupune e un lucru chiar fain, anume că ar trebui să aibă aceeași calitate ca în prima zi după 3 ani de utilizare. Din nefericire, nu putem să și testăm asta, deci ne vedem peste 3 ani să verificăm.

Honor Magic6 Lite rulează Magic UI 7.2 și vine cu Android 13 din cutie, însă va face saltul și la 14. E o interfață destul de curată, care încă păstrează din reminiscențele trecutului. Bloatware nu prea găsești, preinstalate sunt doar câteva aplicații, de care oricum majoritatea avem nevoie, precum Booking, Netflix, Facebook sau TikTok, precum și aplicațiile celor de la Honor, ca magazinul lor de aplicații sau My HONOR – lucruri normale și aduse de producători pe mai toate telefoanele pe care le lansează în ziua de azi. 

Ecran superb

Unde strălucește (literalmente) acest device este la capitolul ecran. Rareori mi-a fost dat să văd pe un midrange un ecran atât de frumos, un AMOLED de 120Hz rată de refresh, cu o luminozitate ce bate în 1200 de niți la nivelul maxim. Culorile sunt superbe, răspunde foarte rapid la atingeri și rata de refresh ajută la o experiență de joc mult mai plăcută decât pe alte midrange-uri recente. Midrange-urile presupun de multe ori să faci sacrificii în anumite aspecte ale telefonului, fără ca utilizatorul final să le simtă prea tare, și cred că aici Honor a ales foarte bine aceste sacrificii, pentru că nu prea ai cum să simți că ții în mână sau te uiți la un telefon care costă sub 2000 de lei.

Ecranul este și mare, având 6,78 inchi, cu o rezoluție de 1220 x 2652 de pixeli, astfel că e perfect pentru clipuri pe YouTube sau un episod dintr-un serial care îți place pe Netflix sau altă platformă de streaming. Te poți uita cu ușurință la el în lumina soarelui și interesant e că funcția de Always-On Display era deja activată atunci când am pornit telefonul, un semn poate că Honor are multă încredere în bateria acestui telefon și durata sa de viață la un ciclu de încărcare.

Cameră principală de 108MP

La camere, situația e foarte simplă: Honor Magic6 Lite are 3 senzori pe spate, unul principal de 108MP cu f/1.8, un ultrawide de 5MP cu f/2.2 și un macro de 2MP cu f/2.4. Practic, unul utilizabil, unul cu care poți să scoți rezultate ok, dar cam atât, și unul de formă. La astea, se adaugă o cameră de selfie de 16MP, cu f/2.5.

Începem însă cu ce este mai frumos, adică shooter-ul de 108MP, care este remarcabil. Reprezentarea culorilor este foarte bună, imaginile sunt sharp, claritatea este excelentă și se descurcă foarte bine și cu mulțimile de elemente. Zonele întunecate îi dau uneori de furcă, dar nu prea des, și are și avantajul de a-ți permite să scoți elemente din imagini la o calitate foarte bună, dacă folosești modul de 108MP. Bineînțeles însă, trebuie să ții cont și de faptul că imaginile realizate astfel o să ocupe și ceva mai mult spațiu de stocare. 

Senzorul de 108MP e folosit și pentru zoom prin crop, de tip 3x, care este chiar utilizabil și foarte bun în multe cazuri. Funcționează bine și noaptea și dacă nu te poți apropia prea mult de un subiect, recomand utilizarea zoom-ului, pentru că își va face bine treaba.

Apropo de noapte, câteva cuvinte și despre night mode-ul lui Honor Magic6 Lite. E bunicel, se folosește bine de sursele de lumină din cadru pentru a lumina ușor fotografia, și aș zice că se descurcă bine și în condiții de aproape-beznă. Nu se va ridica la nivelul unui flagship, dar nici nu trebuie, și dacă nu ești vreun „night owl” care face poze doar noaptea, o să fii mulțumit.

Potretele cu Honor Magic6 Lite îmi plac, destul de mult chiar. Reprezentarea culorilor e bună (ochii lui Yin și Yang sunt o nuanță destul de similară), poți controla nivelul de bokeh, și acesta e aplicat bine, cu o decupare destul de corectă. Modul de portret pe selfie nu îți oferă atât de multă libertate, poți doar să activezi și să dezactivezi bokeh-ul, dar calitatea imaginilor e destul de bună, și decuparea nu lasă nici ea de dorit. 

Ultrawide-ul are doar 5MP, iar lucrul acesta se vede în fiecare imagine pe care o realizezi cu modulul acesta. Calitatea e slabă, culorile sunt mai șterse și mai întunecate, umbrele se transformă în întuneric complet și în condiții de lumină slabă nu prea e utilizabilă. Înțeleg de ce au introdus această cameră cei de la Honor, dar tot ți-aș zice ca, în loc să o folosești, să te dai câțiva pași în spate și să profiți de senzorul mare de 108MP.

Mai e și camera macro, a cărei utilitate nu o înțeleg. Am zis de multe ori că, decât să introduci camere „ca să fie la număr”, mai bine nu o faci deloc și te concentrezi pe alte aspecte ale telefonului, și la fel aș spune și aici. Fotografiile care ies cu modul macro sunt slabe, nu văd utilizarea sa pe un telefon în continuare, în afară de „mamă, uite ce poză am făcut la picătura asta de ploaie”. 

Pentru videoclipuri, Honor Magic6 Lite filmează la calitate 4K la 30fps pe camera din spate, și la 1080p cu 30fps pe cea din față. Am folosit-o doar pe cea din spate de câteva ori, pentru a vedea cam care e calitatea și ce pot să spun este că stabilizarea e inexistentă pe ea, lucru care face destul de greu de realizat o filmare decentă. Asta în ciuda faptului că surprinde bine culorile și chiar și 3x-ul arată ok.