REVIEW Honor Magic5 Pro: E și bun, și va fi și căutat

REVIEW Honor Magic5 Pro: E și bun, și va fi și căutat

Scris de | 28 aprilie, 2023

Și a venit momentul să analizăm aici pe connect.ro un terminal care se anunță a fi unele dintre cele mai bune din acest an, Honor Magic5 Pro. Așa cum am specificat și în noul nostru podcast, Tech123, pe care îl puteți urmări pe YouTube connect România, Honor Magic4 Pro a fost telefonul meu preferat cu Android al anului 2022, deci asta spune câte ceva despre calitatea pe care am întâlnit-o pe modelul de anul trecut.

Astfel că am fost extrem de entuziasmat când cei de la Honor ne-au chemat să încercăm flagship-ul din acest an, unul la a cărui lansare am asistat la început de 2023 la MWC Barcelona, locul unde am putut vedea toate noutățile din tehnologie ale anului în curs. Așa că hai să nu mai pierdem timpul și să vedem ce știe Magic5 Pro să facă, și mai ales, dacă merită banii.

Înainte totuși să intrăm în toate aceste detalii trebuie să specific încă din prima că Magic5 Pro mi-a întâlnit așteptările pe care le aveam pentru el și putem spune foarte sincer că este o variantă a modelului precedent adusă la standardele lui 2023. Deși nu vedem schimbări dramatice, un alt focus important este faptul că Honor a reușit să câștige prima poziție în topul DXOMark, la lansare, atât pentru cameră cât și pentru display, iar acest lucru este un statement destul de important de partea companiei din China.

Design

Una dintre schimbările pe care le putem observa la modelul din acest an are legătură cu designul, mai precis cu spatele terminalului. Vedem o insulă foto cu totul nouă din acest punct de vedere, care adăpostește senzori extrem de similari cu cei de anul trecut, însă despre acest lucru vom vorbi ceva mai încolo. Ideea e că Honor i-a realiniat, după cum puteți vedea, și a dezvoltat un soi de triunghi simetric care arată al naibii de bine și care e mulțumitor din punct de vedere vizual pentru ce care au o problemă cu amplasarea mai haotică a insulei foto.

Chiar acesta a fost unul dintre punctele focale de interes, în timpul lansării, iar ea este completată de un finisaj extrem de reușit, în culoarea șasiului, spre deosebire de cel negru pe care l-am văzut în 2022. Știu că este o părere subiectivă, pentru că așa și trebuie să fie una care se leagă de design, însă mie mi se pare că Honor a reușit să facă dintr-un telefon cu spate frumos unul cu spate superb, deci improvement-ul este prezent în mod clar pe Magic5 Pro.

În ceea ce privește partea frontală a smartphone-ului, liniile mari de design s-au păstrat, ecranul este exact la fel, cu o dimensiune de 6,81 inci, iar camera de selfie este tot în formă de pastilă, amplasată în partea stângă. Aici Honor nu a riscat cu absolut nimic și a ales să meargă pe o configurație consacrată, pe care am văzut-o deja la atâtea și atâtea telefoane Android, în ultimii ani. Însă nu e nimic în neregulă cu asta, știm cu toții expresia englezului, „if it’s not broken, don’t fix it”.

Display

Și că tot am vorbit pe scurt despre dimensiunea ecranului, haideți să vedem și dacă este vreo diferență față de modelul de anul trecut. Răspunsul? Aproape niciuna, în fine, avem parte de o schimbare, în bine spun eu, însă în linii mari este vorba de același panou, calibrat aproape în același mod ca cel de pe Magic4 Pro. La acest capitol avem parte de un LTPO OLED cu un miliard de culori, 120 Hz rată de reîmprospătare, HDR10+ și o rezoluție de 1212 x 2848 de pixeli, cu un aspect al ecranului de 19:5:9. Adică exact la fel ca cel de anul trecut.

Însă avem parte și de o diferență destul de mare în ceea ce privește luminozitatea acestuia. Pe modelul din acest an, honor a echipat panoul cu un peak de 1800 de niți, față de cei 1000 de pe Magic4 Pro, iar această specificație este una dintre cele mai mari pe care le vedem pe un smartphone la ora actuală, pe piață, și este foarte posibil ca acest lucru, ajutat de calibrarea încă excelentă a panoului să fi contribuit la rezultatul DXOMark, care a plasat acest display pe prima poziție, la momentul lansării.

În utilizarea de zi cu zi este limpede de la o poștă că Magic5 Pro are unul dintre cele mai eye-candy display-uri pe care le putem găsi pe un device, unul care va fi apreciat chiar și de cei mai exigenți utilizatori care au un fix cu ecranele de smartphone, printre care mă număr și eu. Experiența de streaming, dar și de gaming, este flawless, iar forma curbată contribuie și ea la un confort mai mare de utilizare atunci când se află în modul landscape. Am încins și un Diablo Immortal pe el, că deh, fiecare cu pasiunile lui, și pot să spun că gaming-ul pe un astfel de ecran este poate maximul pe care îl putem obține din această platformă pe care gamerii de PC sau console o cam iau în derâdere.

Camera Foto

Și iată că ajungem și la partea în care vedem mai exact care e toată treaba cu camera lui Magic5 Pro. Predecesorul său a fost unul dintre cei mai loiali companioni ai mei pe parcursul anului trecut, fiind un smartphone cu care am fotografiat destul de des pe parcursul a peste cinci luni de plimbări, press trips sau concerte. M-am folosit așa cum trebuie și de zoom-ul său 10x, care m-a impresionat de cele mai multe ori, iar postprocesarea a fost și ea superbă, deși pe alocuri enervant de precisă.

Avem cam aceiași senzori pe care i-am văzut și anul trecut pe Magic4 Pro, schimbările fiind destul de mici, iar pe una dintre ele o vedem la specificațiile camerei tele, acolo unde avem parte de 50 MP în acest an, față de cei 64 pe predecesor. În fine, pe lângă camera periscope telephoto, mai avem parte și de un senzor wide de 50 MP cu f/1.6 dar și de un ultrawide de 50 Mp cu f/2.0 care ne oferă un unghi maxim de deschidere de 122 de grade. Performanțele senzorilor foto sunt câteodată naturale, apropiat de ce vedem pe iPhone, câteodată ceva mai artificiale, adică observăm imagini care ne amintesc de Huawei-urile de pe vremuri, din punct de vedere al calibrării AI. 

Aici vedem noul Image Engine de la Honor, care este responsabilul principal pentru „instagramabilitatea” fotografiilor tale (da, tocmai am inventat acest cuvânt), iar odată ce vei opri funcția AI te vei bucura de rezultate ceva mai naturale. Alte îmbunătățiri am observat și la modul video, telefonul fiind capabil de filmare în 4K la 30 sau 60 de cadre pe secundă sau 1080p tot la 30 sau 50 de cadre pe secundă. Sincer, eu mă bucur că nu vedem o funcție de filmare 8K pe Magic5 Pro, deoarece nu cred că este încă momentul pentru așa ceva, deși alți producători se înghesuie să ne-o bage deja pe gât. Nu numai că fișierele de o asemenea rezoluție ocupă foarte mult spațiu pe stocarea internă a telefonului, nici nu putem spune că televizoarele sau monitoarele 8K au devenit atât de mainstream încât să ne putem bucura de astfel de poze la o asemenea calitate.

Și dacă tot vorbim de video aici, m-a impresionat nițel și modul Movie, care aduce ceva îmbunătățiri software față de modul Video simplu, permițându-ți să te joci și cu ceva filtre de culoare care oferă un aspect ceva mai artistic proiectului tău, însă OIS-ul, combinat cu EIS-ul m-au impresionat cel mai tare, adică senzorii de stabilizare, cel optic și cel electronic. Magic5 Pro îmi pare că este unul dintre smartphone-urile care dau cele mai bune rezultate la acest capitol și abia aștept să mă joc și mai mult cu modul de filmare cinematografică, IMAX enhanced, după cum se laudă producătorul.

În ceea ce privește modul portrait, efectul de bokeh este aplicat și el destul de corect, imaginile fiind mai mult decât decente din acest punct de vedere, dar am văzut că mai încurcă aplicarea acestuia atunci când se suprapun două culori similare, dar asta e ceva oarecum normal. Iar la fotografia pe timp de noapte flagship-urile Honor au stat mereu bine, moștenind acel image enhancement de la Huawei, și aici rezultatele fiind ceva mai naturale decât în cazul altor telefoane cu Android pe care le-am văzut în acest început de an.

Sub capotă și MagicOS 7.1

Un altul dintre punctele forte ale lui Honor Magic5 Pro este software-ul cu care vine instalat. MagicOS 7.1 este aplicat ca interfață de utilizare peste Android 13 Tiramisu, și seamănă extrem de mult, ca de obicei, cu EMUI de pe variantele europene ale terminalelor Huawei. De fapt, ca să fiu extrem de clar de la început. Din mai toate punctele de vedere, acest smartphone arată și se comportă ca un Huawei, însă cu marele avantaj de a avea incluse serviciile Google. Deși există suficiente workaround-uri, așa cum am mai zis de nenumărate ori, terminalele Huawei nu mai sunt chiar ce au fost din acest punct de vedere, iar asta reprezintă un impediment pentru mulți utilizatori.

Astfel că aceștia au migrat spre alte telefoane, însă în opinia mea, unicul pe care l-ar căuta, dacă au fost atât de mari fani ai companiei chineze, ar trebui să fie Honor. Nu numai din motive evidente, precum software-ul dar și design-ul, ci pur și simplu pentru că Magic5 pro se ridică la nivelul de calitate cu care ne-a obișnuit fosta companie-mamă a acestora, nimeni alta decât Huawei. Am rulat rapid pe smartphone și PCMark Work 3.0 dar și Geekbench 6, iar scorurile obținute au fost foarte mari, de 14748 respecitv 1945 (Single Core) și 4940 (Multi Core) datorită platformei de ultimă generație pe care rulează terminalul.

Clientul nostru de astăzi este echipat cu un CPU Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 cu 5G, în mod evident, realizat cu ajutorul unei tehnologii de fabricare pe 4 nanometri, care este, desigur, upgrade-ul firesc față de predecesorul său care echipa Snapdragon 8 Gen 1. Experiența de utilizare reală este și ea la un nivel avansat, neexistând timpi de stutter sau „blocare”, mai pe românește, în meniuri sau atunci când treci de la o aplicație la alta, fapt care se datorează și echipării modelului în ceea ce privește memoria RAM și spațiul de stocare.

Avem aici parte de două echipări cu 256 GB spațiu de stocare, asociați cu 8 GB sau 12 GB de memorie RAM, precum și două versiuni cu 512 GB spațiu de stocare, însoțiți de 12 GB sau 16 GB de memorie RAM. Nu știm încă exact care dintre cele patru variante se vor comercializa în România, însă suntem destul de sigur că e vorba de cel puțin una cu 256 GB ROM și una cu 512 GB ROM.

Baterie

În ceea ce privește bateria lui Magic5 Pro, vedem că telefonul face un upgrade spre 5100 de miliamperi, față de cei 4600 pe care i-am văzut anul trecut, și pot să spun și din punct de vedere personal că îmi face plăcere să mai testez telefoane vârf de gamă care să depășească pragul de 5000 mAh, în acest an, pentru că am văzut multe exemple care se limitau, cumva, de la o baterie prea ofertantă, scopul fiind, cel mai probabil, păstrarea rezistenței acumulatorului pe măsură ce trec anii de utilizare. Și, ca să fiu scurt și la obiect, da, acesta îți va oferi cel puțin o zi de utilizare, iar 

De altfel, vedem o reducere la tehnologia fast-charge, unde regăsim în acest an 66W wired, față de 100W pe Magic4 Pro. Nu pot să spun că sunt neapărat dezamăgit de acest lucru, pentru că eu oricum sunt genul de utilizator care încarcă telefonul noaptea, în timpul somnului, însă nici nu mi se pare diferența de timp în timpul unei alimentări 0% – 100% atât de dramatică față de același predecesor. Per total, am reușită să încarc complet terminalul în vreo 40 de minute, deci rezultatul obținut este și aici satisfăcător.

Concluzia connect

Honor Magic5 Pro este un terminal excellent, clar unul dintre cele mai bune care se vor lansa în acest an, și urmărește o linie de design foarte familiară, fiind echipat cu cele mai bune componente, all-round. Display-ul este la înălțime, deși nu pot să spun că se bucură de o calibrare atât de bună precum vedem în cazul Samsung Galaxy S23 Ultra, însă este un „close second” din mai toate punctele de vedere.

Camera foto este și ea la înălțime și reprezintă unul dintre cele mai mari atuuri ale terminalului, împreună cu displayul, iar durata de viață a bateriei este ceva mai mare decât la predecesorul său. Per total, nu pot să spun că merită chiar un upgrade în acest an, însă pentru oricine caută un flagship Android care să fie cel mai bun la aproape toate capitolele, și vrea totodată un smartphone care să justifice un prag de preț de 5999 lei (pentru varianta cu 512 GB stocare), cel la care se va comercializa Magic5 Pro.

Pe scurt, dacă ai fost cândva fan Huawei și ai nevoie de un flaghsip nou și nu știi ce să alegi, sau chiar și dacă ești fan al altui brand cu Android de pe piață și simți nevoia de o schimbare, nu pot decât să îți recomand Magic5 Pro, care pe mine unul m-a impresionat prin simplitatea cu care reușește să fie foarte, foarte bun, din mai toate punctele de vedere care contează.

Plusuri

  • Ecran impecabil - 1st pe DXOMark
  • Camera Foto și mai bine calibrată ca cea de anul trecut
  • Baterie mai mare, peste pragul de 5000 mAh
  • Stabilizare electronică și optică foarte bune în modul video

Minusuri

  • Camera de selfie dispusă lateral sub formă de pastilă
  • Protuberanță destul de mare a insulei foto

Etichete: , , , , , ,