Cercetătorii chinezi anunță crearea unui procesor pe 1nm, dar nu pe tehnologie ARM

Scris de | 9 aprilie, 2025
Cercetătorii chinezi anunță crearea unui procesor pe 1nm, dar nu pe tehnologie ARM

Cercetătorii chinezi anunță că au reușit crearea unui procesor pe 1 nanometru, o premieră mondială. Tehnologia folosită este însă folosită pentru un procesor pe arhitectura open-source RISC-V, nu pe tehnologia comercială ARM unde se aplică sancțiunile americane. Procesoarele pe 1 nanometru ar fi cu o generație mai avansate decât ceea ce reușesc acum taiwanezii, care lucrează în prezent la trecerea în producție a arhitecturii pe 2 nanometri.

Cip chinezesc pe 1 nanometru

Oamenii de știință chinezi au dezvoltat cel mai complex microprocesor 2D din lume, care este prevăzut să intre în producția de masă. Este primul cip construit pe 1 nanometru, cea mai avansată arhitectură disponibilă la ora actuală.
Detaliile despre cip, care are o grosime mai mică de un nanometru, au fost publicate miercuri în jurnalul Nature. Cel mai important avantaj al său este că fabricarea cipului nu se bazează pe litografia avansată cu ultraviolete extreme (EUV), deschizând o nouă cale independentă pentru China în inovarea semiconductoarelor. Însă, trebuie ținut cont și de faptul că procesorul nu este ARM, ci varianta open-source RISC-V, singura pe care chinezii o pot folosi la liber acum.

RISC-V este o arhitectură de procesoare dezvoltată inițial de Universitatea din California. RISC-V ISA este a cincea generație a tehnologiei. Utilizarea cipurilor RISC-V a devenit o prioritate pentru mediul tehnologic din China datorită sancțiunilor impuse acestei țări. Practic China nu are acces la tehnologiile de litografiere EUV moderne necesare producerii de cipuri sub 7 nanometri pe arhitectură ARM, și nici la tehnologia X86 folosită de Intel sau AMD. Astfel că RISC-V câștigă teren în diverse industrii, inclusiv AI și tehnologia mobilă. Doar că nu va putea funcționa cu sistemele de operare existente și aici vor trebui să facă din nou adaptări locale ale tehnologiei. Google lucrează din 2023 la adaptarea Android pentru a rula pe procesoare RISC-V.

După cinci ani de dezvoltare, Bao Wenzhong, împreună cu profesorul Zhou Peng de la National Key Laboratory of Integrated Circuits and Systems al Universității Fudan și echipa lor, au construit un microprocesor RISC-V pe 32 de biți botezat Wuji. Acesta încorporează 5.900 de tranzistori și măsoară mai puțin de 1 nm grosime. Cheia folosii pe viitor a cipului constă în capacitatea echipei de a menține atât precizia, cât și uniformitatea la scară atomică – crucială pentru randamentele ridicate de producție. Echipa a fabricat o serie de invertoare de 30 x 30 – 900 în total – iar testele au arătat că 898 au funcționat corect, obținând un randament record de 99,77%. Circuitele au prezentat o tensiune de comutare și o consistență superioare în comparație cu studii similare.

Huawei este de asemenea parte a efortului de a depăși restricțiile impuse și de a realiza un procesor fără litografie EUV. Spre comparație, la ora actuală Apple este primul jucător despre care se spune că va adopta producția de procesoare pe 2 nanometri.

Etichete: , , ,

Sursa: SCMP