Huawei ar avea soluția pentru cipuri avansate, fără tehnologii americane

Scris de | 17 martie, 2025
Huawei ar avea soluția pentru cipuri avansate, fără tehnologii americane

Din cauza sancțiunilor americane, producătorii chinezi nu pot construi cipuri avansate, pe o arhitectură sub 7 nanometri. Cel mai important producător de tehnologii de litografie, ASML Holding, este olandez și are interdicție să furnizeze tehnologie companiilor chineze. Cercetătorii Huawei cred că au găsit o soluție tehnică alternativă pentru producția de cipuri avansate.

Alternativă la litografia EUV

Principiul litografiei EUV, în termeni mai simpli, este bazat pe un sistem cu sursă de lumină ultravioletă, un sistem oglindă și sistemul de fotomască pentru expunere. Acesta folsește o lumină cu o lungime de undă de aproximativ 13,5 nanometri, care este apoi corectată pentru a forma un fascicul, proiectat printr-o oglindă pe o masă de expunere. În final modelul este gravat într-un circuit pe o placă de siliciu. Huawei nu poate nici cumpăra tehnologia, nu poate obține nici instrumentul dezvoltat de ASML (foto). Același lucru este valabil și pentru SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), compania care produce procesoarele Kirin.

Restricțiile americane nu au oprit însă Huawei. Compania a încercat să cumpere cipuri TSMC prin interpuși. Sau să obțină secretele fabricației cipurilor de la rivali.

Deși au adus constant îmbunătățiri tehnologice, atât hardware, cât și software, procesoarele Kirin nu pot depăși acum 7 nanometri fără dezvoltarea de echipamente noi. Dar investițiile făcute de chinezi în tehnologie sunt masive și acum raportează că au găsit o soluție alternativă.

Un sistem numit tehnologie cu descărcare de plasmă cu laser (LDP) este testat la o unitate Huawei din Dongguan. Cu aceste teste, Huawei a reușit să creeze lungimea de undă scurtă de 13,5 nm necesară pentru a construi cele mai avansate cipuri. Rapoartele din China spun că Huawei este capabilă să creeze această lungime de undă scurtă prin „vaporizarea staniului între electrozi și convertirea lui în plasmă prin descărcări de înaltă tensiune, unde coliziunile electroni-ioni produc lungimea de undă necesară”. LDP ar putea ajuta Huawei să construiască o alternativă la litografia EUV.

Dacă Huawei și SMIC își pot crea propria mașină alternativă EUV, SUA vor avea mai puțin control asupra producătorilor chinezi. Dacă Huawei reușește din nou și este capabil să creeze o mașină EUV proprie, nimic nu o va împiedica să revină ca un concurent și mai puternic pentru Apple, Samsung și Xiaomi în industria smartphone-urilor. De asemenea, China ar putea produce cipuri avansate pentru AI, pe care americanii le-au blocat pentru vânzare către companiile sale. Nu în ultimul rând, această tehnologie ar putea avea efecte negative pentru producătorii americani. Companiile chineze ar putea vinde cipuri AI la fel de performante la prețuri mai mici.

Etichete: , , , ,

Sursa: Phone Arena