Apple renunță la pulsoximetru pe Watch Series 9 și Ultra 2 în SUA

Apple Watch Series 9 side right

După o victorie neașteptată pe piața de smartphone-uri, Apple pare că nu o duce așa bine atunci când vine vorba despre ceasurile din ultima generație, Apple Watch Series 9 și Ultra 2. Nu vorbim aici despre vânzări, acestea fiind în continuare unele dintre cele mai bine vândute dispozitive din categoria lor, ci despre faptul că cele mai recente modele Apple Watch vor pierde accesul la unul dintre senzorii de monitorizare a sănătății: pulsoximetrul.

Noile unități Watch Series 9 și Ultra 2 vor fi livrate cu senzorul SpO2 dezactivat

Apple și compania de dispozitive medicale Masimo sunt într-un conflict legal încă din 2021, când Masimo a depus o plângere la Comisia Comerțului din SUA pentru a cere interzicerea importurilor de Apple Watch care folosesc tehnologia sa fără licență pentru a înregistra valoarea saturației de oxigen din sânge. La sfârșitul anului trecut, s-a ajuns la un impas, iar Apple a trebuit să scoată de la vânzare cele mai recente modele Apple Watch, chiar înainte de sărbători, pe 21 și 24 decembrie.

Ceasurile au ajuns înapoi la vânzare în ultimele săptămâni, însă stocurile noi, care urmează să fie importate, vor fi livrate cu funcția de pulsoximetru dezactivată. Aceasta a fost propunerea Apple pentru a putea vinde dispozitivele în SUA, fără a licenția tehnologia de la Masimo. Agenția Vămilor din SUA a acceptat această soluție, deci cei care vor cumpăra Apple Watch Series 9 și Ultra 2 de acum înainte, le vor primi fără această funcție de monitorizare.

Ceasurile „modificate” au ajuns deja în stocurile magazinelor din SUA, însă fără o aprobare finală din partea Apple, acestea nu pot intra încă la vânzare.

Informațiile vin de la avocații Masimo, care au depus documente publice la dosarul public, confirmând aceste modificări. Încă nu știm ce va face Apple pentru a compensa viitorii clienți. Este posibil ca ceasurile să fie vândute la un preț mai mic, acum că nu mai pot oferi aceleași capabilități promise la prețul original. De asemenea, nu este clar dacă cei care au cumpărat deja ceasurile vor primi un update de software care să dezactiveze această funcție.

Având în vedere că Apple Watch Series 6 a fost primul model cu pulsoximetru, iar Masimo este în conflict cu Apple din 2021, cel mai probabil, toate modelele de Apple Watch de la 6 până la 9 și ambele modele Ultra folosesc tehnologiile companiei fără plata pentru utilizarea brevetelor. Astfel, dacă Apple decide să dezactiveze retroactiv funcția pe noile modele, ar putea să o facă și pe cele mai vechi. Fără informații clare din partea Apple, este greu de speculat care va fi următorul capitol al acestui conflict și dacă modelele Apple Watch Series 10 vor mai fi livrate cu această funcție.

Nu este clar nici dacă unitățile Apple Watch vândute în afara Americii sunt afectate de acest conflict legal, întrucât Masimo citează brevete înregistrate în SUA.