Seria Galaxy S24 a venit cu o surpriză puțin neplăcută pentru utilizatorii din Europa, întrucât modelele S24 și S24+ sunt livrate, din nou, cu un procesor proprietar de la Samsung: Exynos 2400. Detaliile despre acest procesor sunt însă destul de interesante și ceva mai încurajatoare, având în vedere ceea ce găzduiește la interior, de la mai multe nuclee fizice pentru CPU, la un GPU performant, dezvoltat în parteneriat cu AMD:
Exynos 2400 este un procesor cu 10 nuclee
Față de Snapdragon 8 Gen 3 de pe Galaxy S24 Ultra, care integrează 8 nuclee, Exynos 2400 este un procesor cu 10 nuclee, construit pe procesul de fabricație pe 4nm. Samsung zice că acesta este primul procesor construit folosind procedeul „Fan-Out Wafer Level Package”, care ar trebui să asigure un design care funcționează la temperaturi mai mici.
La interior, Exynos 2400 beneficiază de un nucleu principal Cortex-X4, la fel ca Snapdragon 8 Gen 3, care atinge 3,2 GHz, alături de cinci nuclee Cortex-A720. Două dintre acestea rulează la 2,9 GHz, iar trei la 2,6 GHz. În cele din urmă, cele două nuclee în plus față de modelul Qualcomm sunt din gama Cortex-A520. Modelul Samsung integrează patru astfel de nuclee la 1,95 GHz.
Astfel, sunt slabe șansele ca numărul de nuclee să afecteze pozitiv performanța în sarcini complexe, cele două cipuri fiind în mare parte identice la acel capitol. Unde Exynos 2400 ar putea avea un avantaj este în sarcini din fundal, care au la dispoziție mai mule nuclee pentru a rula fără să afecteze aplicațiile din prim-plan.
Noul GPU este dezvoltat în parteneriat cu AMD
La capitolul GPU, Samsung integrează un model Xclipse 940, bazat pe tehnologia AMD RDNA3, aceeași arhitectură pe care o găsim pe cele mai recente plăci grafice Radeon din seria RX 7000. Acest cip este astfel capabil să redea grafică cu ray tracing precum reflexii, iluminare globală și umbre calculate prin generarea de „raze” de lumină. Fiind un GPU de la AMD, acesta este compatibil cu tehnologia de upscaling FSR, care poate îmbunătăți calitatea imaginii în jocuri și crește framerate-ul.
Pentru că AI-ul pare să fie principalul punct forte al noilor modele Galaxy S24, Exynos 2400 integrează, de asemenea, un procesor neural îmbunătățit. Acesta ar trebui să fie de 14,7 ori mai performant în rutine AI decât modelul Exynos 2200 lansat în urmă cu 2 ani, și care este încă prezent pe Galaxy S23 FE-ul lansat recent.
Alte îmbunătățiri se regăsesc la nivelul conectivității: modelele livrate în Europa, compatibile cu rețele sub-6 GHz pot atinge maximum 9,64 Gbps viteze de download, cu upload de până la 2,55 Gbps. Procesorul poate să ofere și conectivitate la satelit, așa cum am văzut și pe iPhone-urile din ultimele două generații, dar Samsung nu a vorbit despre astfel de capabilități pe seria S24, deci probabil că această funcție nu va fi folosită pe aceste modele. Este o capabilitate care va fi prezentă, probabil, pe modele viitoare.
În cele din urmă, procesorul de imagine nou de pe Exynos 2400 asigură compatibilitate cu camere mai performante, însă seria S24 nu poate beneficia de toate aceste îmbunătățiri. De exemplu, camera principală de pe S24 și S24+ are 50 megapixeli, iar modelul Ultra cu 200 megapixeli folosește procesor Qualcomm. Exynos 2400 poate oferi însă suport pentru camere de până la 320 megapixeli pentru fotografii. Pentru înregistrări video, ar putea procesa până la 8K la 60 cadre pe secundă, însă telefoanele pot înregistra doar la 30.
Rămâne de văzut cât de performante sunt aceste cipuri, de fapt, atunci când le vom avea pe mână și le vom testa și compara cu Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy-ul din modelul Ultra. Cert este că, față de anii precedenți când Exynos părea clar că este un cip inferior din anumite puncte de vedere în comparație cu soluția de la Qualcomm, anul acesta, procesorul ar putea fi comparabil atât în materie de performanță, cât și în materie de eficiență, datorită noilor procedee de asamblare.