Trebuie Intel să renunțe la procesoarele dual-core?

Scris de | 18 ianuarie, 2024
Trebuie Intel să renunțe la procesoarele dual-core?

Procesoarele Intel au fost cam singura alegere a multor gameri preț de câțiva ani, dar odată cu lansarea Ryzen, cei de la AMD au oferit o alternativă serioasă. Dar o categorie de produs în care cele două companii nu prea se luptă este cea low-end. Și-n timp ce tabăra roșie se concentrează pe procesoare care mai de care mai încărcate de nuclee, cei de la Intel încă lansează dual-core-uri de parcă la radio cântă Hot de la Inna și calendarul de pe telefonul cu Windows Phone indică anul 2008. Oare nu este cam târziu să mai vedem chip-uri atât de slabe?

Vorbesc aici, desigur, despre Intel 300. Fix ăsta este numele celui mai nou procesor dual-core al producătorului, care oferă două nuclee Alder Lake cu tehnologia Hyper-Threading, astfel are patru fire de execuție. Frecvența nu ajunge nicăieri în Boost, neavând așa ceva, deci vorbim despre doar 3.9Ghz. Memoria cache este compusă din 6MB L3 și 2.5MB L2. Iar dacă îl comparăm cu Pentium Gold G7400-le generației trecute, singura diferență dintre cele două este frecvența cu 200MHz mai mare a „noului” chip. Altceva ce mai au în comun este TDP-ul de 46W.

Japonezii de la PC Watch au pus mâna pe un astfel de chip și l-au testat, iar dacă v-așteptați ca un dual-core să nu mai fie de ajuns în 2024, aveți completă dreptate. Adică da, a scos cam aceleași rezultate în Cinebench 2024 ca și G7400-le amintit, dar asta nu înseamnă mare lucru. Performanța în jocuri a fost ceva mai fericită, dar procesorul a fost la 100% utilizare tot timpul în care a rulat. Și poate că toate astea nu sună atât de rău, dar un astfel de chip costă undeva la 87 de dolari. Și când te gândești că pentru vreo 50 de dolari în plus poți pune mâna pe un Core i3-14100F cu perfromanțe cam duble, parcă nici măcar nu merită să te gândești la un Intel 300.

Etichete: ,