AMD a anunțat că va susține platforma AM4 și mai mult timp

Scris de | 22 ianuarie, 2024
AMD a anunțat că va susține platforma AM4 și mai mult timp

Anul 2024 a început, ca de obicei, cu CES. În cadrul evenimentului din Las Vegas, cei de la AMD au prezentat, printre alte chestii interesante, patru procesoare Ryzen pentru socket-ul AM4. Și cu această lansare, lumea a crezut că producătorul american și-a încheiat socotelile cu vechea platformă și se va concentra exclusiv pe socket-ul AM5. Doar că presupunerile au fost greșite, iar într-un interviu acordat celor de la PC World, Donny Woligroski de la AMD a declarat că producătorul va continua să susțină platforma AM4 până când prețul de producție al memoriei DDR4 va deveni mai mare decât cel al modulelor DDR5.

Vestea a picat foarte bine pentru posesorii de PC-uri construite pe platforma AM4. Însă puțini realizează cât de important (și impresionant) este acest anunț. De ce zic asta? Păi, socket-ul AM4 a sosit în 2017 alături de prima generație de procesoare AMD Ryzen. Adică în 2024 producătorul încă ține în viață PRIMA platformă construită pentru Ryzen, la șase ani și câteva luni de la prima ieșire-n lume. Iar dacă asta este un indicator a ce ne rezervă viitorul pentru platforma actuală, adică AM5, atunci putem considera că aceasta este încă la început de drum, deși a debutat la final de 2022.

Motivul pentru această decizie este simplu: adopția unei platforme AM5 necesită investiții serioase din partea utilizatorilor. Schimbi placa de bază, procesorul și memoria, iar în unele cazuri este necesară achiziția unui întreg PC pentru a acomoda un astfel de upgrade. Asta în condițiile în care platformele cu procesoare AMD Ryzen 7000 nu au fost cele mai stabile. Abia prin vara anului trecut s-au mai schimbat câteva chestii, odată cu actualizarea microcodului AGESA. Cam pe atunci a început să devină și memoria DDR5 stabilă, după ce a cauzat o mulțime de probleme și frustrări printre entuziaștii care au făcut pasul devreme.

Pe lângă asta, trecerea la o platformă AM5 nu are încă sens pentru toată lumea, în special pentru gameri. Dacă activitatea principală a PC-ului tău este gamingul, atunci vei face cu un Ryzen 7 5800X3D și 32GB DDR4-3600 cam același lucru pe care-l faci și cu un 7700X și 32GB DDR5-5600. Așa că un upgrade în acest moment, pentru mulți oameni, chiar nu are sens. Însă urmează o nouă lansare spre finalul acestui an, iar odată cu aceasta vom ști mai bine dacă socket-ul AM4 trebuie pensionat sau nu.

Etichete: ,