Orange începe închiderea rețelei 3G în acest an. Clienții vor fi mutați pe rețelele mai rapide

Scris de | 22 ianuarie, 2024
Orange începe închiderea rețelei 3G în acest an. Clienții vor fi mutați pe rețelele mai rapide

Orange România anunță planuri pentru închiderea treptată a rețelei 3G începând cu luna iunie 2024. Această decizie îi va permite companiei să-și concentreze eforturile asupra dezvoltării rețelelor 4G/5G și a altor tehnologii emergente. Scopul principal al Orange este să ofere tuturor clienților săi o experiență de conectivitate îmbunătățită, iar resursele anterior alocate rețelei 3G vor fi realocate către rețelele 4G/LTE (inclusiv tehnologiile Low Power LTE-M, NB-IoT) și 5G, care sunt semnificativ mai rapide și mai eficiente energetic.

Lansată acum peste 20 de ani, utilizarea rețelei 3G a înregistrat o scădere semnificativă, majoritatea utilizatorilor alegând rețeaua 4G/LTE sau performanța și viteza oferite de 5G. În prezent, traficul de date în rețeaua 3G reprezintă mai puțin de 3% din totalul traficului realizat în rețeaua Orange, dar consumul de energie generat de 3G este de aproximativ 11% din totalul rețelei.

Orange urmează să implementeze tranziția de la 3G la noile rețele în mod gradual, începând cu luna iunie 2024 și finalizând procesul la sfârșitul lui 2025. În timpul acestui interval, clienții care folosesc serviciile 3G vor fi informați și contactați prin telefon, e-mail sau SMS de către echipele de suport Orange sau de către reprezentanții Orange dedicați. Cei care utilizează în prezent dispozitive 2G/3G vor putea continua să utilizeze serviciile de voce și SMS prin rețeaua 2G, dar pentru a beneficia de serviciul de internet, vor trebui să înlocuiască dispozitivul cu unul compatibil 4G sau 5G. Pentru clienții Orange care utilizează deja rețelele 4G/5G și serviciul Apel 4G (VoLTE), închiderea rețelei 3G nu va avea niciun impact asupra funcționării serviciilor lor.

Orange Business va colabora îndeaproape cu clienții săi din segmentul business pentru a identifica cea mai bună soluție de conectivitate pentru voce mobilă, M2M & IoT, în funcție de nevoile specifice. Soluțiile de conectivitate M2M/IoT care utilizează rețeaua 3G se vor putea conecta la una dintre rețelele 4G sau 5G, atât timp cât echipamentul utilizat permite acest lucru, altfel acestea vor folosi rețeaua 2G.

Procesul de închidere a rețelelor 3G este deja în desfășurare la nivel internațional.

Etichete: , , , , ,