Capcom introduce un DRM care afectează jocurile Steam Deck Verified

Scris de | 24 ianuarie, 2024
Capcom introduce un DRM care afectează jocurile Steam Deck Verified

Jocurile Capcom care au primit certificarea Steam Deck Verified nu vor mai funcționa pe PC-ul de gaming portabil de la Valve după ce publisher-ul a introdus sistemul de protecție Enigma DRM. Această decizie vine la o săptămână după ce compania japoneză părea că s-a răzgândit în legătură cu introducerea acestui DRM. Acum nu doar că l-au inclus în actualizările pentru diferite jocuri, dar acest sistem previne compatibilitatea cu Steam Deck de la Valve pentru jocuri care au funcționat bine-mersi până acum.

Totul a început cu un turneu de Street Fighter 6, atunci când unul dintre participanți a folosit live un mod controversat. După acest incident, compania japoneză a început un soi de război împotriva mod-urilor, astfel am ajuns la introducerea Enigma DRM. Actualizarea 16.0.2.0 a lui Monster Hunter: Rise de pe Steam introduce DRM-ul în joc, la doi ani după lansare, dar partea proastă este că jocul nu mai poate fi jucat pe Steam Deck din această cauză. Noul DRM nu este compatibil cu Linux, iar rezolvarea problemei nu cred că va fi deloc rapidă.

Toate astea ca să oprească mod-urile, dar partea cea mai amuzantă este că DRM-ul Enigma nu face nici asta. Conform lui FluffyQuack, creatorul unei unelte de modding pentru Monster Hunter: Rise, în ciuda introducerii noului sistem de protecție majoritatea mod-urilor funcționează fără probleme în joc. Deci bună treabă Capcom, tocmai n-ați rezolvat nimic. Deci, ce rezolvă DRM-ul ăsta? Aparent nimic, singurii care îi resimt efectele fiind posesorii de Steam Deck care nu pot să se mai bucure de unele dintre jocurile favorite.

Ce este și mai stupid este faptul că jocuri precum Devil May Cry 5 au nevoie de mod-uri pe PC doar ca să egaleze versiunile de consolă. Spre exemplu, DMC 5 a primit o ediție specială pe console care introduce ray-tracing, alături de alte chestii interesante, dar pe PC a fost uitat. Așa că membrii comunitații de modding s-au pus pe treabă, iar cu excepția suportului pentru ray tracing, au introdus în ediția de Steam a jocului toate chestiile care lipseau. Nu știu ce le trece prin cap celor de la Capcom, dar dacă continuă așa îi și văd că ajung la fel ca și conaționalii de la Square Enix, dar momentan bat în lemn.

Etichete: ,