Snapdragon 8 Gen 4 poate atinge frecvența de 4GHz

Snapdragon 8 Gen 4

Qualcomm nici nu a lansat bine noul Snapdragon 8 Gen 3 pe piață, că deja zvonurile referitoare la următoarea generație a chip-ului au început să circule pe internet. Se pare că Snapdragon 8 Gen 4 le pregătește o surpriză pasionaților de telefoane puternice, întrucât se aude că nucleele puternice ale acestui chip pot atinge frecvența de 4GHz , o reușită foarte impresionantă pentru un SoC dedicat smartphone-urilor. Asta va fi posibil datorită tehnologiei de fabricație pe 3nm a celor de la TSMC – aceasta aduce îmbunătățiri serioase pe partea de consum, astfel nucleele puternice au mai mult spațiu de manevră.

Schimbarea asta are legătură și cu noile nuclee Oryon și Phoenix dezvoltate de Qualcomm, nuclee pe care producătorul le folosește și în chip-urile dedicate PC-urilor. Asta înseamnă că am putea vedea o configurație diferită odată ce Snapdragon 8 Gen 4 ajunge pe piață, una în care producătorul renunță la nucleele eficiente. Asta este posibil datorită tehnologiilor moderne de fabricație, și chiar dacă lipsa nucleelor eficiente va crește consumul, se preconizează că un factor l-ar putea anula pe celalălalt. Deci va fi un upgrade față de generația a treia, fără costuri ascunse; gen consum mărit considerabil.

Conform unor informații oferite de un insider, noul Snapdragon 8 Gen 4 va oferi o configurație 2+6. Două nuclee sunt Phoenix L, acestea jucând rolul nucleelor puternice care ating 4GHz, în timp ce restul de șase sunt Phoenix M. Frecvența va fi însă schimbarea cea mai însemnată, mai ales că actualul flagship al companiei atinge până la 3.3GHz pe nucleele puternice. Creșterea până la 4GHz va aduce cu ea o performanță single-core mai bună, iar pentru sarcinile multi-core, totalul de opt nuclee este de ajuns pentru un smartphone modern; cu atât mai mult cu cât nucleele astea sunt noi și mai puternice decât cele folosite pe Gen 3. Noul procesor și-ar putea face apariția destul de curând pe ASUS Zenfone 11.