Snapdragon 8 Gen 4, mai performant decât M3 de la Apple? Primele teste sugerează un salt major de performanță

Scris de | 29 ianuarie, 2024
Snapdragon 8 Gen 4, mai performant decât M3 de la Apple? Primele teste sugerează un salt major de performanță

Snapdragon 8 Gen 3 nu este saltul major de performanță pe care mulți îl așteptau de la Qualcomm. Unul dintre motive este faptul că se păstrează aceeași arhitectură pe 4nm ca în cazul modelului Gen 2, dar și faptului că folosește în mare parte aceleași nuclee, doar cel principal fiind dintr-o generație mai nouă. Se pare însă că Snapdragon 8 Gen 4 este așteptat cu un salt major de performanță, care ar putea rivaliza puterea procesoarelor desktop, precum M3 de la Apple.

Snapdragon 8 Gen 4 ar putea oferi performanță de laptop pe un smartphone

Un leaker de pe X/Twitter numit Nguyen Phi Hung (@negativeonehero) a publicat ceea ce acesta susține că ar fi primele rezultate din teste cu Snapdragon 8 Gen 4. Acestea includ scoruri din AnTuTu și GeekBench 6, ambele unele record, dacă sunt într-adevăr realizate pe hardware de smartphone. Cel mai probabil însă, dacă testele sunt cu adevărat realizate pe hardware real, este vorba despre o platformă de test, nereprezentativă pentru cazuri de utilizare reale.

Cu un scor de 2.845 în Single-Core și 10.628 în Multi-Core în GeekBench, acesta ar putea fi cel mai performant procesor integrat vreodată pe un smartphone. De altfel, procesorul QUalcomm ar putea depăși performanța multor procesoare tradiționale de laptop-uri în multe scenarii de utilizare, cu astfel de performanță la bord. Scorul din AnTuTu depășește 3 milioane de puncte, la 3.133.570 puncte, în condițiile în care Snapdragon 8 Gen 3-ul din prezent nu atinge nici măcar 2 milioane de puncte în smartphone-urile care îl integrează. Scorul este comparabil cu cel al unui MacBook Pro de 14” cu procesor M3, care obține 2.985 puncte în Single-Core și 10.762 în Multi-Core, în același test GeekBench 6.

Cum va reuși însă Qualcomm să atingă aceste praguri de performanță? Prin utilizarea pentru prima dată a unor nuclee proprietare. Este vorba despre tehnologia pe care Qualcomm a dobândit-o în urmă cu doar câțiva ani odată cu achiziția companiei NUVIA. Noile nuclee vor fi numite Oryon și vor beneficia de un salt major de performanță față de cele cu design „standard” de al Arm, chiar dacă vor folosi în continuare arhitectura dezvoltată de compania britanică. Astfel, Qualcomm va încerca să facă exact ceea ce face și Apple: să folosească un design propriu pentru a putea atinge un nivel de performanță superior componentelor „standard”.

MediaTek Dimensity 9400 ar putea să nu fie cu mult în urmă

Qualcomm va avea însă concurență mare anul acesta în zona performanței mobile. MediaTek, rivalul său principal în piață, s-a apropiat în ultimii câțiva ani extrem de mult de performanța și eficiența sa. Dimensity 9300 este comparabil în termeni de performanță de procesare CPU, GPU și AI, iar modelul 9400 care va fi lansat la toamnă pare că are șanse să fie chiar și mai performant, dacă rezultatele testelor se dovedesc a fi adevărate.

Tot @negativeonehero a publicat și teste în AnTuTu și GeekBench cu MediaTek Dimensity 9400, iar rezultatele sunt și mai impresionante: 3.449.366 puncte în AnTuTu și un scor multi-core chiar mai mare în GeekBench 6. Avem de a face cu 2.776 puncte în Single-Core, unul puțin mai mic, dar totuși respectabil, cu 11.739 puncte în Multi-Core.

Noile procesoare sunt așteptate pe procesul de fabricație N3P pe 3nm de la TSMC, deci mai eficient din punct de vedere al consumului de energie. Chiar și așa, procesorul M3 de pe MacBook este totuși unul integrat într-un laptop, cu răcire activă și putere mult mai multă la dispoziție. Este greu de crezut că cele două cipuri de smartphone-uri vor reuși să îl egaleze la doar un an distanță, cu un consum de energie care să permită utilizarea în condiții obișnuite pe un smartphone.

Acest lucru poate să însemne însă că același cip, fie de la Qualcomm, fie de la MediaTek, ar putea fi folosit atât în smartphone-uri la putere mai mică, dar totuși semnificativ mai mare decât vedem în prezent pe telefoane, și la putere mare pe dispozitive mai mari, precum tablete sau laptop-uri.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,