MacBook Pro de 14 și 16″ cu procesoare M3, lansate. Modelul de 13″ dispare; un model negru intră în ofertă

Scris de | 31 octombrie, 2023
MacBook Pro de 14 și 16″ cu procesoare M3, lansate. Modelul de 13″ dispare; un model negru intră în ofertă

Vedetele evenimentului Scary Fast au fost noile modele MacBook Pro de 14 și 16”, care, la suprafață nu par a fi deloc schimbate. Singura noutate „estetică” este carcasa de culoare „Space Black”, care este disponibilă doar pentru modelele cu procesoare M3 Pro și M3 Max. Cu această ocazie, Apple a scos din ofertă modelul MacBook Pro de 13” pe design-ul vechi cu tastatură cu TouchBar, înlocuindu-l cu un nou model de MacBook Pro de 14” cu procesor M3 „standard”. Apple laudă aceste modele cu până la 22 de ore de autonomie.

MacBook Pro cu M3 standard este scump, iar upgrade-urile sunt prohibitive

Noile modele MacBook Pro nu primesc îmbunătățiri semnificative decât la nivelul procesoarelor. Avem un nou model de bază, MacBook Pro de 14” cu procesor M3, însă în rest, laptop-ul arată și se comportă la fel precum modelele de 14” din ultimii câțiva ani. Acesta vine tot cu port de încărcare MagSafe, două port-uri Thunderbolt/USB-C, un HDMI și un cititor de carduri.

De asemenea, acesta beneficiază de display-ul „Liquid Retina XDR” cu ProMotion la 120 Hz și răcire activă cu un singur cooler. Configurația de bază a modelului cu M3 pornește de la 2.000 de euro, pentru varianta cu 8 GB memorie RAM și 512 GB stocare internă. Prețul este astfel semnificativ mai mare decât al MacBook-ului Pro de 13” cu M2 de anul trecut, dar primești upgrade de ecran, tasatură fără TouchBar, și baterie mai mare și mai multe port-uri.

Din păcate, modelul cu M3 este foarte slab configurat „standard”, iar opțiunile de configurare sunt extrem de scumpe. Trebuie să dai încă 200 euro pentru upgrade la 16 GB RAM sau 400 pentru upgrade la 24 GB. Deja, când atingi aceste prețuri, nu prea mai are sens să cumperi varianta de bază, fiind mai avantajos un model cu M3 Pro, cu procesor și GPU semnificativ mai puternice. Acest model este singurul care vine în variante de culoare argintiu și „space grey”, la fel ca până acum.

Modelele cu M3 Pro și M3 Max rămân la aceleași prețuri ca înainte, dar sunt dedicate adevăraților profesioniști

Variantele cu M3 Pro și M3 Max sunt disponibile în ambele dimensiuni pe care șe cunoaștem deja: 14 și 16”. Toate oferă aceleași port-uri de conectivitate, însă cu fiecare model, primești suport pentru mai multe monitoare. Modelul cu M3 permite conectarea unui singur display extern, cel cu M3 Pro poate susține două display-uri externe, iar MacBook-urile cu M3 Max poate fi conectate la patru ecrane externe.

Modelele MacBook Pro pot fi cumpărate în două variante de culoare: Space Black și Silver, versiunea Space Grey iese astfel din oferta variantelor superioare. Prețurile pornesc de la 2.500 euro pentru cel mai ieftin model de 14” cu M3 Pro cu CPU cu 11 nuclee și GPU cu 14 nuclee, 18 GB RAM și 512 GB stocare internă, dar poate atinge 4.000 de euro în varianta cu M3 Max și dublul memoriei și stocării. Modelul de 16” cu M3 Pro pornește de la 3.000 euro pentru aceeași configurație de bază și atinge 4.850 euro în varianta de top cu M3 Max 48 GB RAM și 1 TB stocare.

Aceste modele cu M3 Max pot fi configurate cu până la 128 GB RAM și 8 TB stocare internă. Upgrade-urile se ridică însă fiecare la mii de euro: 1.150 euro în plus de la 48 la 128 GB RAM și 2.530 euro în plus de la 1 TB la 8 TB. Astfel, cel mai scump MacBook Pro de 16” atinge un preț de 8.259 euro (TVA inclus).

Apple se laudă însă cu performanța procesoarelor M3 și cazuri de utilizare variate, de la editare foto și realizarea de proiecte pentru școală sau chiar jocuri pentru varianta MacBook Pro 14” de bază cu M3 „standard”, la editare video și producție audio avansată pe variantele cu M3 Pro. Variantele cu M3 Max sunt dedicate inclusiv profesioniștilor din domenii științifice, având destulă memorie RAM inclusiv pentru dezvoltare sau utilizarea locală de modele AI cu miliarde de parametri.

Nu mai există un MacBook cu răcire activă pentru utilizatorii de rând

Această lansare marchează însă un moment important pentru cei care sunt în căutarea de computere portabile de la Apple: niciun model Pro nu mai costă sub 2.000 de euro, deci dacă vrei un laptop cu răcire din această gamă, trebuie să scoți mai mulți bani din buzunar. Pentru utilizatorii „de rând”, rămân în ofertă, momentan, modelele MacBook Air M2 de 13 și 15”. Acestea vor fi cu siguranță actualizate la M3 în viitorul apropiat, așa că probabil nu este o idee bună să faceți trecerea la un Air cu M2 momentan, ci ar fi mai indicat să așteptați puțin. Același sfat este valabil și pentru modelele Mac Mini sau Mac Studio, care cu siguranță vor fi actualizate în următoarele câteva luni.

Modelele MacBook Pro de 14” și 16” cu M3 și M3 Pro sunt disponibile pentru comandă și vor fi livrate începând cu săptămâna viitoare. Modelele cu M3 Max vor fi livrate mai târziu în luna noiembrie.  

Etichete: , , , , , , , , ,