Apple anunță M3, M3 Pro și M3 Max, primele procesoare de computer pe 3nm din piață

Scris de | 31 octombrie, 2023
Apple anunță M3, M3 Pro și M3 Max, primele procesoare de computer pe 3nm din piață

Apple a anunțat oficial noile procesoare M3, M3 Pro și M3 Max în cadrul evenimentului Scary Fast. Deși compania ne pregătea pentru un salt imens de performanță, adevărul este că primim încă un upgrade incremental față de generația M2. Noile cipuri sunt într-adevăr mai performante și mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie, dar aceste beneficii se datorează, în principal, noului proces de fabricație pe 3nm de la TSMC.

M3, M3 Pro și M3 Max primesc îmbunătățiri modeste față de generația M2

Chiar dacă noile procesoare M3 vin și cu îmbunătățiri importante de performanță față de M2 și M1 pe partea de CPU, cel mai mare upgrade este adus pentru GPU. Vorbim despre integrarea de suport pentru ray tracing și mesh shading, tehnologii noi folosite în cele mai avansate jocuri video și aplicații de creație de grafică 3D.

Fiecare cip în parte vine cu un aport relativ „obișnuit” față de generația M2, de vreo 20-30% în medie, dar cu peste 50% în anumite situații față de generația M1. Trecerea la M3 aduce și mai multă memorie RAM, dar și noi tehnologii precum Dynamic Caching, care va permite utilizarea GPU-ului mai eficientă în raport cu alocarea de memorie, în timp ce procesorul AI Neural Engine este mai rapid, iar Media Engine pentru redare, codare și decodare multimedia are acum suport nativ pentru AV1.

Upgrade-ul real se va simți pentru utilizatorii care vin de pe Mac cu Intel sau M1

Procesorul de bază, Apple Silicon M3, se laudă cu 25 de miliarde de tranzistori și vine cu o configurație destul de similară față de M2-ul de anul trecut. Vorbim despre un CPU cu până la 8 nuclee (4 de performanță și 4 eficiente), care pot aduce performanță cu până la 35% mai mare decât pe originalul M1 și cu 20% mai multă decât pe M2. La capitolul GPU, modelul de top are până la 10 nuclee și poate aduce un aport de performanță mare față de M1, de până la 60%, dar modest față de M2, diferența fiind de doar 20%. Modelul de bază M3 ajunge de la 8 GB memorie RAM standard, până la 16 sau 24 GB în versiuni „custom”, pe care le poți obține pe comandă.

M3 Pro cu 37 miliarde de tranzistori este procesorul pe care, cel mai probabil, majoritatea utilizatorilor de MacBook Pro îl vor alege, întrucât este în mare parte identic cu M3 Max, diferența între ele fiind la nivel de GPU. Pentru versiunea Pro, Apple oferă până la 12 nuclee CPU (6 de performanță și 6 eficiente), care vor aduce doar 20% mai multă performanță decât un M1 Pro de acum 2 ani. Practic, față de generația trecută, aportul de performanță nu este major. Nici la capitolul GPU nu vedem îmbunătățiri majore. Cu 18 nuclee pe GPU, avem doar un upgrade de 10% față de M2 Pro și 40% față de M1 Pro. Și memoria RAM disponibilă primește un upgrade, până la 36 GB.

M3 Max pare să fie procesorul care aduce cel mai mare aport de performanță. Desigur, acesta va fi disponibil și în cele mai scumpe configurații. M3 Max vine cu 12 nuclee pe CPU, în format 8+4 (performance + efficiency) și promite până la 80% îmbunătățiri față de M1 Max și 50% față de M2 Max. De asemenea, cu un GPU de până la 40 de nuclee, acesta va putea oferi o performanță îmbunătățită cu 50, respectiv 20% față de M1 și M2 în configurațiile Max. Acesta este un cip imens, cu până la 92 miliarde de tranzistori pe suprafața sa și care poate fi configurat cu până la 128 GB memorie, la fel ca M1 Ultra de acum doi ani.

Noile MacBook Pro și noul iMac vor fi, momentan, singurele computere cu M3 din piață

Așa cum era de așteptat, Apple a oferit și comparații de eficiență față de laptop-uri cu Windows, fără să numească însă componentele comparate. Totuși, Apple se laudă că poate oferi toată performanța pe baterie, fără conectare la priză și că un nivel similar de performanță poate fi atins cu un consum de câteva ori mai mic pe MacBook-uri Pro cu M3.

Cele trei cipuri se regăsesc în modelele MacBook Pro de 14 și 16”, dar și în noul iMac de 24”, care a primit primul său upgrade în doi ani.

Etichete: , , , , , , ,