Apple spune că doar 7% din totalul veniturilor din App Store sunt din Europa

Apple-Store-Awards-2023-design

La aproape o săptămână după ce Apple a anunțat schimbările majore din App Store, grație noii legi a Uniunii Europene (Digital Markets Act – DMA), compania a venit cu un update financiar. Astfel, gigantul din Cupertino spune că piața europeană aduce doar 7% din totalul veniturilor din App Store. CFO-ul Luca Maestri a spus că impactul financiar al schimbărilor făcute va depinde de alegerile pe care le fac dezvoltatorii de aplicații și felul în care se adaptează la aceste schimbări.

Din cauza DMA, Apple este acum nevoită să permită existența unor magazine alternative de aplicații în App Store, precum și posibilitatea dezvoltatorilor de a se folosi de soluții de tip third-party pentru procesarea de plăți. Gigantul plănuiește totuși să implementeze o taxă în cazul în care o aplicație depășește un milion de descărcări anuale pe diferite magazine de aplicații.

Momentan, situația este însă una excelentă pentru Apple și App Store, care a adus venituri record în ultimul sfert fiscal. Veniturile generale ale companiei provenite din serviciile sale (streaming, App Store etc.), au fost de 23,1 miliarde de dolari, un salt de 11% față de anul trecut. Compania continuă să spună că App Store-ul oferă cea mai bună securitate de pe piață, apărându-se în acest fel de criticile la adresa comisioanelor pe care le cere. Tim Cook, CEO-ul companiei, a subliniat că aceste schimbări forțate de către Uniunea Europeană vor duce la imposibilitatea Apple de a oferi cea mai bună experiență de utilizare pentru cei care îi folosesc produsele.

Apple încearcă însă să găsească și alte soluții pentru a crește veniturile din App Store. Spre exemplu, va permite ca serviciile de game streaming să fie distribuite prin App Store la nivel global, și extinde și suport pentru sistemele de cumpărături în aplicații la mini-jocuri, mini-aplicații, plung-ins și chatbots. Asta ar însemna, de exemplu, că Netflix ar putea vinde jocurile sale direct prin aplicația principală, iar OpenAI ar putea avea un mecanism pentru abonarea la serviciile premium ale ChatGPT.

În Uniunea Europeană, Apple a trebuit să deschidă și ecosistemul browser-ului său, permițând altor browsere să folosească motoare proprii în loc de WebKit. Atunci când utilizatorii pornesc iPhone-ul pentru prima oară după update-ul la iOS 17.4, vor avea acum opțiunea de a alege browser-ul prestabilit.