Record nou: Câte zile a petrecut un rus în spațiu

Scris de | 6 februarie, 2024
Record nou: Câte zile a petrecut un rus în spațiu
Oleg Kononenko, FOTO AP via ABC News

Un cosmonaut rus, Oleg Kononenko pe numele său, tocmai a depășit recordul pentru cele mai multe zile petrecute în afara atmosferei terestre, sau cel puțin așa susține Agenția Spațiala Rusă, Roscosmos. Vestea vine după ce cosmonautul a stat nu mai puțin de 878 de zile și 12 ore pe orbita terestră, la bordul Stației Spațiale Internaționale. De altfel, domeniul spațial este una dintre puținele colaborări rămase între SUA și Federația Rusă după invazia din Ucraina.

Rusul de 58 de ani a depăștit recordul conaționalului său, Gennady Padalka, care petrecuse în prealabil 878 de zile și 11 ore în spațiu, în anul 2015. De altfel, Kononenko a efectuat deja cinci călătorii la Stația Spațială Internațională, începând cu 2008.

Într-un interviu acordat agenției de știri de stat rusești TASS, inginerul a declarat că fiecare călătorie către ISS necesită o pregătire atentă din cauza modernizărilor constante ale stației, dar că viața ca cosmonaut este o împlinire a visului său de mic copil.

„Zbor în spațiu pentru a face ceea ce iubesc, nu pentru a stabili recorduri. Am visat și am aspirat să devin cosmonaut încă din copilărie. Acest interes, oportunitatea de a zbura în spațiu, de a trăi și lucra pe orbită, mă motivează să continui să zbor”, a declarat acesta pentru TASS.

Misiunea actuală a lui Kononenko pe ISS a început la 15 septembrie 2023, când a fost lansat alături de astronautul NASA Loral O’Hara și compatriotul său de la Roscosmos, Nikolai Chub. Până la sfârșitul acestei expediții, se preconizează că rusul va deveni prima persoană care petrece 1.000 de zile consecutive în spațiu.

În plus, Roscosmos tocmai a anunțat în decembrie că programul său de zboruri în comun cu NASA pentru transportul astronauților către ISS a fost prelungit până în 2025.

Etichete: , , ,

Sursa: A Russian cosmonaut sets a new record for the most time in space